Pla de reformulació
Copa Catalunya
Pla de xoc en marxa. La Federació Catalana de Futbol (FCF) impulsarà una taula d’idees i negociació per revitalitzar la Copa Catalunya en què destacarà la presència del govern. L’objectiu és que la secretaria general de l’Esport, que es mostra totalment oberta a col·laborar, impliqui més els clubs i ajudi a prestigiar la competició. Així mateix, els quatre equips catalans de Primera i Segona Divisió A –el Barcelona, l’Espanyol, el Gimnàstic i el Girona– també seran interlocutors principals per pactar aquesta mena de refundació de la Copa.
El full de ruta de la FCF preveu que el mes que ve s’iniciïn les reunions i es creï la taula entre les tres parts –federació, govern i grans clubs– per tenir enllestits els canvis abans de finals d’any. Les primeres converses informals entre els implicats semblen indicar que es treballarà perquè la fase final del torneig es disputi en un marge de tres dies entre el 9 i el 15 d’agost –semifinals, descans i final–, després que el Barça i l’Espanyol hagin fet les estades de preparació a l’estranger.
El paper dels modestos
Igualment, tots els actors semblen estar d’acord que s’aprovi que l’escenari hagi de ser en un camp de gespa natural, no artificial com aquest any a Sant Carles de la Ràpita. Tot plegat anirà encaminat a aconseguir que els dos conjunts poderosos alineïn els seus millors jugadors o almenys la major part dels futbolistes del primer equip, perquè la Copa apugi el caixet i es converteixi en un test tradicional i important de la pretemporada.
La FCF també haurà d’arribar a un acord amb els clubs modestos, de Segona B i Tercera, perquè acceptin jugar les eliminatòries prèvies –que comencen al juny– en menys temps. En total són cinc rondes que s’haurien de disputar en el marge d’una mica més d’un mes, amb l’handicap dels equips que juguin els play-off d’ascens, que poden estar en competició fins a finals de juny. Sigui com sigui, s’espera la seva predisposició positiva.
Malgrat algunes edicions amb certa empenta, el torneig nacional no ha acabat de quallar i s’havia anat deteriorant fins a tocar fons. L’escridassada al Barça a Sant Carles de la Ràpita fa unes setmanes va exemplificar el divorci entre l’afició i la competició, igual com la pobra entrada a la final al camp de la Devesa. “Cal fer un replantejament molt seriós del torneig. Tothom s’hi ha de posar, començant per la FCF, i fins ara no s’hi ha posat ningú”, va indicar ahir a RAC 1 el president del Parlament, Ernest Benach, que va afegir que la secretaria de l’Esport hi pot jugar un paper “de conciliació i arbitratge”.