Esports

Davant el talonari, un planter que no té preu

El futbol base del Barça aporta més del doble de jugadors que el de cap altre club a les finals de la Champions de l'última dècada. Ningú ha format de cop tres 'top ten' com Messi, Xavi i Iniesta

Cristiano Ronaldo val 94 milions d'euros, Kaká, 63, però el planter del Barça no té preu. ¿Quant valen Leo Messi, Andrés Iniesta o Xavi Hernández? Les seves clàusules de rescissió diuen que 150 milions els dos primers, i 80 el tercer, però ni en el cas que un altre club diposités la milionada estipulada aconseguiria ara per ara moure els tres jugadors formats a La Masia, perquè tots tres se senten totalment identificats i compromesos amb l'entitat del Camp Nou. Senzillament, no volen marxar. No hi ha cap talonari que els pugui temptar.

"Jugar amb gent de casa té molts avantatges. Són igual de bons i a més hi posen el cor quan juguen. Prefereixo la filosofia del Barça, que aposta pel futbol base, que no pas l'altra", va avaluar recentment Johan Cruyff mentre criticava el model del president del Reial Madrid, Florentino Pérez, de comprar amb urgències i pagant preus desorbitats. "No tenim en el planter jugadors aptes per al primer equip en aquest moment i tenim molts problemes per trobar jugadors del tercer equip que passin al segon. Hem de fer una nova xarxa d'observadors de joves talents", es justifica el director general blanc, Jorge Valdano.

L'estructura de formació de jugadors del Barça porta molt avantatge a la del Madrid. "Del club blaugrana sempre han sorgit grans valors, però és des de l'arribada de Johan Cruyff a la banqueta que totes les categories inferiors juguen com el primer equip i s'ha afermat la filosofia del planter", reflexiona, en conversa amb l'AVUI, el director del futbol base barcelonista, José Ramón Alexanko. "És una recompensa per a tots veure tants jugadors del planter al primer equip. Les famílies dels nanos veuen que se'ls dóna veritablement oportunitats, i alimenten la confiança en el nostre model. Estem molt contents amb els resultats i amb els bons jugadors que tenim", analitza Alexanko, mentre recorda que tots els equips base del Barça de futbol onze han guanyat la Lliga.

"Tenim una bona col·lecció de jugadors que es fan a casa que són a dalt de tot", indica. Messi guanyarà segurament aquesta tardor el FIFA World Player i la Pilota d'Or, Xavi va ser nomenat el millor futbolista de la passada Eurocopa i de la darrera final de la Champions i Iniesta té ja el reconeixement mundial i una projecció sense aturador. Costa trobar un precedent, si és que n'hi ha, d'un club que hagi format tres jugadors que figurin, sense gaire discussió, en el top ten dels millors futbolistes del moment. Però no només d'això pot enorgullir-se el Barça. Cap altre equip ha aportat més jugadors titulars en les últimes deu finals de la Champions.

És una dada de qualitat, un paràmetre que parla del nivell del planter blaugrana a l'elit europea. En l'última dècada, del Barcelona han sorgit 12 finalistes titulars en la màxima competició continental, més del doble que els altres dos clubs que han aportat més jugadors en aquesta relació, el Madrid i el Mònaco. Víctor Valdés, Puyol, Piqué, Sergio Busquets, Xavi, Iniesta i Messi van ser a l'onze inicial a Roma davant el Manchester United -Pedro va disputar simbòlicament els minuts de descompte i Bojan i Muniesa estaven preparats a la banqueta per a qualsevol eventualitat-; també Oleguer va jugar de principi a París contra l'Arsenal de Cesc el 2006, i Pepe Reina en el Liverpool-Milan a Atenes el 2007; Luis García, en la final entre anglesos i italians a Istanbul el 2005; i Gerard López en el València-Madrid a Saint-Denis el 2000. "És un balanç boníssim que parla que el model de planter del Barça és l'encertat des de fa molts anys. Demostra que tenim molt bons scoutings que saben captar de seguida el nivell que exigim aquí i que tenim uns entrenadors excel·lents que són capaços de confiar en gent jove", remarca Alexanko, sense voler entrar en comparació amb cap altre club. "L'únic que sé és que el nostre model funciona", apunta.

En la plantilla actual del Barça no hi ha cap jugador estatal que no hagi estat format al planter. De fora de Catalunya només hi ha Andrés Iniesta, que va ser reclutat de l'Albacete als 12 anys, i Pedro, que encara té fitxa del filial i que va arribar als 17 anys de Tenerife. El club blaugrana es nodreix dels talents més prometedors i aconsegueix polir-ne un bon grapat amb nivell Barça. Pel que fa a la quantitat, el Reial Madrid és l'entitat que més jugadors aporta a la Lliga BBVA i, segons dades de 2008, als principals campionats europeus. De la gairebé quarantena de futbolistes del planter madridista que la temporada passada van competir a la Lliga espanyola, tot just un 16 per cent són vàlids per al primer equip blanc, com lamenta Valdano. Raúl, Casillas, Guti, Javi García, Torres, De la Red han vist com altres jugadors del planter com Bueno, Parejo, Tebar o Gary no arribaven treure el cap aquesta temporada ni a ser més de tres partits titulars.

Només superat per l'Athletic
En canvi, prop d'un 40 per cent dels jugadors del planter del Barça que actuen a la Lliga ho fan al mateix Camp Nou (11 de 28 jugadors). Només l'Athletic de Bilbao, amb 13 futbolistes fets a Lezama, compta amb més presència de joves de casa en el propi equip. "És una dada molt significativa. L'Athletic té un marge més reduït d'actuació, perquè s'ha de limitar, per la identitat que fa valer, a futbolistes d'origen basc. En canvi, nosaltres que tenim molt més espai de selecció també confiem en la formació de gent de casa", valora Alexanko.

Osasuna, Espanyol, Sporting, el descendit Betis i Racing són els altres clubs que més s'alimenten del seu propi planter. Però la referència del Barça sobrepassa fronteres -el Liverpool ha fitxat un prestigiós tècnic del futbol base blaugrana, Rodolf Borrell-. Es miri per on es miri, el planter barcelonista és una mina d'or.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.