Esports

Vint anys i endavant

La Pirena arriba a la vintena edició mantenint l'esperit del primer dia, tot i que s'ha convertit en un referent en el món del múixing. "Des del primer moment hem volgut transmetre uns valors de respecte als animals i la natura, així com donar a conèixer els Pirineus", explica Pep Parés

La Pirena arriba aquest any a la vintena edició i, tot i que s'ha convertit en un referent en el món del múixing, ho fa amb l'esperit intacte, amb la mateixa il·lusió i empenta que va començar. Ho deixava ben clar el seu director, Pep Parés, durant la ja tradicional presentació de la cursa a la Plaça de la Catedral de Barcelona: "Tot va començar com el somni de quatre sonats i en aquest temps ens hem esforçat per donar valor a un esport molt especial. El 2009 va ser segurament el nostre millor any pel que fa a neu i ara tornem amb una edició que, tot i la crisi econòmica, tindrà un nivell esportiu altíssim, com ho demostra la presència dels tres últims campions".

Parés, autèntic alma mater de la prova -"són vint anys molt lligats a la meva vida", confessava-, vol dedicar aquest aniversari tan especial als amants del múixing i la natura, "a tots aquells que han participat a la cursa durant tot aquest temps", i també, com no podia ser d'una altra manera, als seus grans protagonistes: els gossos i el Pirineu. "Des del primer moment la Pirena ha volgut transmetre uns valors de respecte als animals i la natura, així com també donar a conèixer una part tan important del nostre país com és el Pirineu", va recordar qui anys enrere va donar vida a l'heroi mediambiental Capità Enciam.

Aposta per la sostenibilitat

Malgrat la fidelitat dels participants i aficionats que s'ha guanyat en aquestes dues dècades d'existència, la Pirena no s'ha plantejat ampliar el seu itinerari i continua apostant per la sostenibilitat. "El Pirineu és el que és i nosaltres sempre hem mirat d'evitar créixer de manera desmesurada i preferim comptar amb una inscripció limitada -va explicar Parés-. En aquest sentit, tot i que és la vintena edició, el recorregut serà, més o menys, el mateix dels últims temps i els únics canvis que es puguin produir ens vindran marcats per les condicions de la neu, ja sigui per falta o excés". Amb tot, sembla que aquest any ha de ser més com el passat i no pas com el 2007, quan es va suspendre la cursa per manca de l'element principal.

L'única petita variació que presenta l'itinerari de la Pirena 2010, que continua tenint la marca de menjar per a animals Affinity Petcare com a espònsor principal, és la inclusió de l'enclavament de Chioula en la ja tradicional etapa francesa de Plateau de Beille. Al marge d'això, es manté una ruta que arrencarà diumenge vinent a l'estació aragonesa de La Partacua -el dia abans s'hauran passat els controls previs a Saragossa- i es clourà el 6 de febrer a la Molina. Seran dues setmanes intenses de competició, convivència entre humans i gossos i contacte amb la natura en ple Pirineu aragonès, català i francès.

Pel que fa a la participació hi haurà un total de 37 equips, procedents de nou països diferents. D'ells, 27 competiran en la categoria de trineu -sis són múixers catalans- i 10 en esquí jòring, modalitat en què el gos arrossega directament la persona, que es mou sobre esquís. La presència catalana està encapçalada per Josep Domingo, campió el 2006 i un dels grans favorits a la victòria final, juntament amb l'alemany Tom Andres i el navarrès Iker Ozcoidi, vencedors de les edicions del 2008 i 09, respectivament. En esquí jòring destaca el duel de la noruega Lena Boysen Hillestad, guanyadora l'any passat, i la txeca Jana Porubska, que es va adjudicar la victòria els anys 2005 i 06.

Avui, cita a la Nova Icària
Aficionats al múixing, amants dels animals i curiosos es poden apropar aquest matí, a partir de les 10.00 i fins a les 14.00 hores, a la platja de la Nova Icària, on un any més la prova catalana s'acostarà al gran públic en una jornada festiva i també de conscienciació pel que fa al respecte als animals. "Aquesta jornada té un doble vessant; per una banda el de presentació popular de la Pirena, i per l'altra la Festa de l'Adopció d'animals de companyia [gossos i gats], a través de la qual volem respondre al que considerem una necessitat social", va apuntar Parés.

Precisament el caràcter extraesportiu de la Pirena també va ser destacat dimecres passat tant per part de Manel Ibern, director de Política Esportiva de la secretaria general de l'Esport, com de Pere Alcober, delegat d'Esports de l'Ajuntament de Barcelona. "Pirena és alguna cosa més que un esport d'alt nivell -deia aquest últim-. Representa un seguit de valors que estan per sobre de la competició i sense els quals no es podria entendre". Per la seva banda, Ibern recordava haver assistit a la presentació de la segona edició de la prova i es felicitava pel seu llarg recorregut: "Aleshores em va semblar un somni, un gran repte, que amb els anys s'ha acabat fent realitat amb l'esforç de molta gent. Pirena és la voluntat de somiar i de creure en els Pirineus, és un exemple i un mirall en què tots ens hem de mirar".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.