Esports

Montilla afirma que tot Catalunya és deutora de l'aportació de Samaranch

El president de la Generalitat destaca que va ser "un home pont" durant la Transició democràtica, quan va deixar la seva faceta política per projectar el moviment olímpic, en la cerimònia civil celebrada al Palau de la Generalitat. Poc després d'obrir-se la capella ardent al públic s'han vist salutacions feixistes

"Tot Catalunya és deutora" de l'aportació de l'expresident del Comitè Olímpic Internacional (COI), Joan Antoni Samaranch. Ho ha dit aquest dijous el president del govern, José Montilla, durant la cerimònia civil que s'ha celebrat al saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Catalunya.

Segons Montilla, "l'empremta cívica de Samaranch restarà sempre a Catalunya", i "Barcelona no ha tingut un ambaixador tan efectiu com Samaranch". 

El president del govern ha volgut destacar també que malgrat no saber-se si sense ell s'haguessin celebrat els Jocs de 1992 a la ciutat, "la seva aposta estratègica va fer que fossin els millors de la història durant molts anys", i que s'iniciés "una de les etapes més positives i constructives" del país.

El dolor per la mort de Samaranch s'ha convertit "en expressió alhora global i local", ha recordat Montilla, que ha considerat l'anunci dels Jocs de 1992 com "un dels tres instants decisius" de Catalunya, i dels quals existeixen registres sonors. Un, la cèlebre frase: "À la ville de Barcelona", pronunciada per Samaranch a Lausana el 17 d'octubre de 1986.

També ha citat l'"I am a catalan" que el músic Pau Casals va pronunciar a l'assemblea de l'ONU el 24 d'octubre del 1971 en plena dictadura de Franco, i el "Ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí" de l'expresident de la Generalitat Josep Tarradellas que va llançar des del balcó del Palau de la Generalitat el 23 d'octubre de 1977, i que va representar la restauració de la Generalitat.

S'ha referit a Samaranch com algú que "va saber teixir complicitats positives per on va passar", i ha destacat que va ser "un home pont" durant la Transició democràtica, quan va deixar la seva faceta política per projectar el moviment olímpic, sent "capaç de projectar-se més en el futur que en el passat, sense oblidar les arrels, demostrant el seu amor per Barcelona".

"Va ser un home del seu temps que va saber evolucionar gràcies a la seva intuïtiva capacitat d'adaptació", ha remarcat Montilla.

Salutacions feixistes
Un cop ha acabat la cerimònia amb totes les personalitats, la capella ardent s'ha obert al públic. En una transmissió de TV3, s'ha pogut veure com algun ciutadà anònim feia una salutació feixista davant el fèretre de Samaranch.

"Un català il·lustre"
Per la seva banda, el president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, ha volgut fer un sentit homenatge a Samaranch i ha destacat que va ser "un català il·lustre" que va tenir una llarga trajectòria. De les seves múltiples facetes, ha anteposat la de servidor públic "que va vetllar sempre pel progrés de Barcelona, Catalunya i Espanya".

Del pas de Samaranch per la corporació provincial, Fogué ha considerat que ha quedat en un segon pla per la seva contribució a l'esport i l'olimpisme, tot i que ha recordat que la seva vocació "venia de lluny" i que ja l'havia impulsat en part a la Diputació, on va desenvolupar un pla d'infraestructures esportives que va suposar un salt molt important.

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha afirmat que l'expresident del COI "honorava Barcelona", i que la ciutat "mai oblidarà el llegat i el treball de Samaranch", idea que ha expressat en anglès, francès i castellà. "Ens ha deixat un autèntic senyor de Barcelona", ha lamentat.

Ha subratllat que malgrat que els avatars de la vida el van portar a viure lluny de Barcelona, "mai va deixar d'exercir de barceloní", i sabia com projectar-la al món. "Mai tenia una paraula de més, ni una de menys, però per a Barcelona sempre tenia paraules", ha conclòs.

Entre els assistents a l'acte també destaquen els expresidents de la Generalitat Jordi Pujol i Pasqual Maragall; el president del Parlament, Ernest Benach; el president del PP, Mariano Rajoy; l'alcalde de Barcelona, Alberto Ruiz Gallardón; el delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, i el president del Cercle d'Economia, Salvador Alemany. El primer de prendre la paraula en la cerimònia civil ha estat el president del COI, Jacques Rogge.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Una golejada regeneradora

Barcelona
 

Brutalitat de l’estrella Nunn

ATENES / bARCELONA
 
 

Decepció absoluta a Barbastre i adeu a la copa

barcelona
 

El Barça rep el Barcelos, un dels grans d’Europa

BARCELONA
 

L’1x1 del Barça a Son Moix

 

Hapoel, inversió d’Eurolliga

SAMoKOV (BULGÀRIA)
 
Alex Latinjak
psicòleg del bàsquet girona

“No s’escriuen llibres sobre esportistes fracassats”

girona