Els centrals de Luis Enrique prometen

La bona collita de defenses il·lusiona i podria posar fi a les grans despeses en la demarcació

Puja amb força una nova generació de defenses centrals a Can Barça. No és habitual. I si Marc Muniesa, Andreu Fontàs i Marc Bartra compleixen mínimament les previsions, possiblement el club perdi interès en jugadors d'aquesta demarcació en el mercat.

El Barça ha freqüentat repetidament la fira de fitxatges per reforçar l'eix de la defensa del primer equip. Més encara en els últims anys. I els resultats han estat, si més no, qüestionables. L'etapa final de Núñez i el gasparisme ofereixen noms tristament cèlebres, com ara Déhu, Pellegrino, Patrick Anderson i Christanval. Veritables horrors, en alguns casos; elements sense transcendència, en d'altres.

En el cas de l'era Laporta, l'apartat de reforços de centrals té dues perles: l'excel·lent contractació que Sandro Rosell va dur a terme amb Rafa Márquez i la intuïció de Txiki Begiristain en pensar en què Gerard Piqué, una promesa que gastava els seus dies en el filial del Manchester United, podia ser un bon element.

Dos encerts de fins a set homes per al centre de la defensa fitxats des del 2003. El canari Mario, Thuram, Milito, Martín Cáceres i l'ignot brasiler Henrique han estat, per diverses raons, molt per sota de les perspectives generades en arribar. Dels cinc, només l'argentí Milito se salva, ja que una lesió en un genoll el va apartar dels camps quan oferia les millors garanties com a company de Puyol, cosa que cap dels altres quatre futbolistes no va estar ni tan sols a prop de fer.

L'última i més sonada incorporació a l'eix de la defensa ha estat Dmitro Txigrinski, petició expressa de l'entrenador Guardiola. Els 25 milions d'euros de traspàs l'obliguen a sentir com l'afició li demana resultats abans de temps. L'entrenador, que es va emportar Fontàs i Muniesa a l'estada de Londres l'estiu passat, va acabar decidint-se per Txigro, probablement, perquè veia encara verds els nois del planter. Des de llavors, tant ells com Bartra han fet un pas endavant.

Luis Enrique.

L'asturià s'està descobrint com un entrenador interessant. Fogós i ingovernable en l'escena mediàtica, l'entrenador novell està exhibint serenor per prendre decisions atrevides. A partir de la duríssima preparació física i el detallisme tàctic, l'asturià té moltíssim a veure amb l'evolució d'aquests tres joves centrals. En el cas de Muniesa, sol jugar al lateral esquerre.

Potenciats, doncs, per un esquema tàctic que els permet créixer, Fontàs, Muniesta i Bartra es perfilen com a candidats de casa per a l'eix de la defensa.


Tots tres s'han vist potenciats a partir de la solidesa tàctica que ha aportat la mà de Luis Enrique


Dels set centrals fitxats durant l'era de Laporta, només Rafa Márquez i Piqué han aconseguit triomfar

MARC MUNIESA

Lloc de naixement:
Lloret de Mar (la Selva).
Data de naixement:
27 de març de 1992.
Alçada:
181 centímetres.
Demarcació:
Central, lateral esquerre.
Barça Atlètic:
2009/2010: 11 partits.
Partits oficials en el primer equip:
2008/2009: 1 partit.
Comentari:
Esquerrà de notable tècnica i serenor, ja ha signat un contracte professional.

ANDREU FONTÀS

Lloc de naixement:
Banyoles (Pla de l'Estany).
Data de naixement:
14 de novembre de 1989.
Alçada:
186 centímetres.
Demarcació:
Central esquerre.
Barça Atlètic:
2009/2010: 15 partits, 1 gol. 2008/2009: 19 partits. 2007/2008: 1 partit.
Partits oficials en el primer equip:
2009/2010: 2 partits. 2008/2009: 1 partit.
Comentari:
Potent i esquerrà.

MARC BARTRA

Lloc de naixement:
Sant Jaume dels Domenys (Baix Penedès).
Data de naixement:
15 de gener de 1991.
Alçada:
184 centímetres.
Demarcació:
Central dret.
Barça Atlètic:
2009/2010: 15 partits, 1 gol.
Partits oficials en el primer equip:
Només ha participat de compromisos amistosos.
Comentari:
Gran promesa. Pendent d'ampliar contracte.

Laureano Ruiz: «Ara és el seu moment»

«La conjuntura beneficia Muniesa, Bartra i Fontàs, perquè Guardiola és l'entrenador»
RM-LL

L'exformador de futbolistes del Barça, el carismàtic Laureano Ruiz, considera sobre Muniesa, Fontàs i Bartra que «és el seu moment per aspirar a anar pujant i arribar al primer equip. La conjuntura i el fet, decisiu, que sigui Pep Guardiola qui mana a la banqueta». L'ara director de l'escola municipal de futbol de Santander, opina: «En la formació del jugador és important l'aprenentatge i l'educació esportiva, però després és vital permetre que les promeses puguin fer el pas. En el cas del Barça, no hi ha dubte que va ser Guardiola qui va donar l'oportunitat a gent com ara Pedro, Busquets i Jeffren. Si el Barça hagués fitxat un entrenador veterà en lloc d'apostar per Pep, aquests jugadors no haurien debutat. Perquè els veterans no confiaran la seva carrera i el seu càrrec a un noi del planter. No els volen ni veure. Estic totalment convençut que, sense Pep, el futbol de base del Barça no estaria vivint aquest gran moment.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.