Guardiola té els problemes diagnosticats

El Barça fa tres partits que està jugant per sota del nivell que pot oferir

Guardiola, però, no està preocupat perquè ja sap quines són les causes

La situació no és greu perquè els resultats són bons i només falla el joc

S'espera una ràpida reacció després de l'avís contundent de Guardiola en la mitja part a Alemanya

Fa tres partits que el Barça està desconegut. D'encà de la victòria contra el Getafe, en què abans de les expulsions de Piqué i Márquez l'equip havia ofert al públic una altra mostra del seu excels futbol, que el rendiment global ha anat cap avall. La situació, però, no és preocupant i seria absurd que ara s'encenguessin totes les alarmes per culpa de les sensacions que ha transmès l'equip en els últims compromisos. En un club amb tendència a l'autodestrucció i a sobredimensionar els problemes, aquest seria el pitjor camí si es volen repetir els èxits de la temporada passada.

Ara bé, sí que cal fer una anàlisi per conèixer quins poden ser alguns dels motius pels quals les prestacions de l'equip han anat a la baixa en l'últim mes de competició i si aquests són greus i profunds o simplement fent uns petits retocs es recuperarà el joc tant superior al de la resta de rivals. Se sol dir que per solucionar un problema el primer pas és admetre que es té. I això és el que ja ha fet Guardiola. «Sé que hem de fer les coses millor, però també sé les raons per les quals no estem jugant bé. Es tracta de petits detalls que ens han fet marcar la diferència altres vegades i que només millorar-los una mica tornarem pel bon camí», va dir després de l'empat contra l'Stuttgart en la Champions. En partits anteriors, però, ja havia avisat que a l'equip li faltava ritme i que calia millorar molt per poder competir amb plenes garanties. Els jugadors també comparteixen el diagnòstic i s'ha de preveure una reacció immediata després de l'esbroncada de Guardiola en la mitja part.

El més positiu de tot plegat, però, és que aquesta davallada en el joc no ha vingut acompanyada de mals resultats. De fet, l'equip només ha perdut contra l'Atlético de Madrid en els tres últims partits, va golejar el Racing al Camp Nou i contra l'Stuttgart, malgrat la penosa primera meitat, l'equip va reaccionar en la segona part aconseguint un empat que gairebé l'ha deixat amb els dos peus en els quarts de final.

A grans trets, i explicades més detalladament en la peça de l'article, algunes de les causes que expliquen aquest retrocés en el joc són la situació física actual, agreujada amb la coincidència dels molts lesionats que hi ha hagut, com la baixa d'Alves al lateral dret, un jugador que té una influència brutal en el joc ofensiu, que ha obligat a moure moltes peces de l'engranatge. També destaca l'excés de pèrdues de pilota al centre del camp. Contra l'Stuttgart, per exemple, el balanç entre pilotes recuperades i perdudes va ser de +14 quan en els altres de partits de la lligueta havia estat de +37, +40, +33, +28 i +41. Els altres factors que s'han de tenir en compte són els problemes que afecten la davantera, amb un Messi de rendiment humà, amb Ibrahimovic fent gols, però participant encara massa poc en el joc global de l'equip i amb Henry molt lluny del seu millor estat de forma.

QUATRE PROBLEMES QUE AFECTEN EL JOC DE L'EQUIP

1 El físic L'equip no passa el millor moment físic. Això no és fruit d'una mala planificació, sinó precisament de la càrrega de treball que es va fer al gener i que ha poder fer que en el tram en què es decideixin els títols l'equip estigui en plena forma. S'espera, per tant, una millora en aquest punt.
2 El mig del camp. En els últims partits, els migcampistes del Barça, en especial Touré i Busquets, han perdut moltes més pilotes del que és habitual. Això fa que els rivals li generin contraatacs i que l'equip no pugui tenir el control. També s'ha abaixat el ritme de la circulació de la pilota –massa conducció– i a Alemanya va fallar la col·locació al camp.
3 La baixa d'Alves i Abidal.El brasiler és més que un lateral. La seva baixa ha obligat a retocar l'equip i les alternatives de Jeffren o Puyol no tenen la seva capacitat de centrar o d'arribar a la banda. Messi també s'ha vist obligat a baixar cap al centre del camp per rebre més pilotes i això l'ha allunyat de l'àrea.
4 Henry i els davanters. El rendiment del francès aquesta temporada està molt lluny del de la passada i això ha obligat Guardiola a fer jugar en aquella posició Iniesta, que té una tendència a anar cap al mig, i es perd una banda. A Ibrahimovic, els seus companys encara no l'acaben de trobar en el joc de combinació i Messi ha afluixat últimament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.