Txigrinski: El tercer que arriba de darrere el mur
Txigrinski confia ser el primer futbolista de països de l'antiga Unió Soviètica que triomfa al Barça
El 1991, la Unió Soviètica queia a trossos. El mur havia caigut, i l'antic estat que havia desafiat els Estats Units caminava cap a la fragmentació, amb les exrepúbliques estirant cadascuna cap a casa seva, amb conflictes armats, corrupció i empresaris occidentals llestos aprofitant el caos per comprar a bon preu tot el que podien: fàbriques, cotxes, avions, míssils, joies, caviar o futbolistes. Amb la caiguda del mur, centenars de futbolistes van fugir de l'antiga Unió Soviètica per mirar de gaudir d'una millor vida lluny de casa, com per exemple, els russos que aquell 1991 l'Espanyol va fitxar: Korneiev, Galiamin i Moj. Tots tres arribaven a un Espanyol que lluitava per evitar el descens, en una operació en què el president, Juli Pardo, s'hi jugava el prestigi. De fet, Pardo va estar a punt de fitxar també Andrei Kantxelskis, que acabaria marxant al Manchester United. Al final, doncs, el 28 de desembre de 1991 arribaven a Catalunya els primers futbolistes de darrere del mur: Ígor Korneiev i Dmitri Galiamin, tots dos del CSKA. El 31 de desembre, arribava el tercer, el lateral esquerre de l'Spartak Andrei Moj. I, finalment, el 10 de febrer del 1992, Dmitri Kuznetsov, també del CSKA, per substituir Korneiev, que s'havia lesionat.
Precisament, Korneiev, un dels primers russos del futbol català, va sorprendre tothom el 2 de setembre de 1994 quan amb la temporada ja començada, va passar a formar part del selecte club d'homes que han passat de l'Espanyol al Barça. Johan Cruyff el va fitxar després que aquest hagués jugat un any fantàstic a segona amb els blanc-i-blaus, un fitxatge que pocs van entendre. El tècnic holandès, que tenia Romário i Hagi lesionats, creia que el rus s'assemblava a Laudrup, i després que aquest forcés la seva sortida de l'Espanyol (va rescindir el contracte uns dies abans de fitxar pel Barça, i s'havia negat a fer-hi la pretemporada), Korneiev va esdevenir el primer home de l'antiga Unió Soviètica a fitxar pel Barça, i no va triomfar. Tot just catorze partits de lliga, i un gol de rebot en els quarts de final de la lliga de campions que el Barça perdria amb el PSG francès. Korneiev, l'home que va viure des de dins la fi del dream team, obria un camí, el de l'est, que el Barça ha explorat poc.
El segon home nascut a l'antiga Unió Soviètica va ser un tal Aleksandr Hleb, bielorús de Minsk, que tampoc va tenir sort i ha acabat tornant, cedit, a l'Stuttgart. Per a l'exjugador del BATE Borisov han estat tot just 19 partits oficials de blaugrana, poca cosa. Ara li toca el torn al primer ucraïnès, Dmitri Txigrinski, nascut a Iziaslav, una petita població, quan encara onejava la bandera amb la falç i el martell a Ucraïna. Ell té la missió de deixar més bon record que els seus dos antecessors.