Esports

Esports

Jan Jongbloed, porter de la selecció neerlandesa dels mundials de 1974 i 1978

Va jugar un total de 717 partits de futbol professional i es va retirar el 1986 als 45 anys després de tenir un infart durant un partit

L’exporter de futbol neerlandès Jan Jongbloed va morir ahir, dia 31 d’agost, a l’edat de 82 anys, segons ha informat la Federació Neerlandesa de Futbol (KNVB).

Va néixer a Amsterdam el 1940, va créixer en el filial del VVA/Spartaan i fins als 15 anys va estar jugant de lateral esquerre. No va ser fins que va debutar a la categoria de juvenil que va ser situat a la posició de porter. Ja com a professional va jugar a les files del DWS FC Amsterdam (1959-1977), que el 1964, just un any després d’haver pujat a primera divisió, va guanyar el que seria el seu primer i últim títol de la lliga Eredivise com a jugador. Acabada l’etapa a la capital, va fitxar pel Roda JC (1977-1981) i pel Go Ahead Eagles (1982-1986). Però Jongbloed sobretot és recordat per haver estat el porter de la “taronja mecànica” liderada per Johan Cruyff. Amb aquella selecció dels Països Baixos va jugar 24 partits. Va ser subcampió del mundial disputat a Alemanya el 1974 i del d’Argentina de 1978. En totes dues edicions el conjunt taronja va caure davant de l’equip amfitrió. Així mateix, en el seu palmarès nacional també destaca un tercer lloc a l’Eurocopa de Iugoslàvia de 1976. En totes aquestes competicions va ser el porter titular i en el mundial de 1974 va fer-se conegut perquè va jugar sense guants i amb el dorsal 8 a l’esquena. Tenia un estil de joc peculiar i li agradava molt sortir regularment de la seva pròpia àrea. Va batre el rècord de més minuts sense encaixar cap gol (683 minuts) i també va ser el jugador de futbol professional amb més partits disputats (717). Als 45 anys va posar fi a la seva carrera després de tenir un atac de cor durant el partit de lliga HFC Haarlem-Go Ahead Eagles.

Ja fora dels terrenys de joc, entre el 1988 i el 2000, va exercir com a segon entrenador del SBV Vitesse. Va guanyar una lliga el 1989 i va arribar a una final de la copa, que va perdre davant del PSV. Durant les dotze temporades que va estar al club va assolir sempre quedar entre els sis primers i en total va participar nou vegades a la copa de la UEFA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]