Futbol català

Un buit per omplir

El Figueres va jugar contra el Cadis una eliminatòria per pujar a la primera divisió l'any 1992, però no ho va aconseguir

El Palamós va lluitar per disputar la promoció fins l'últim partit del 1990

L'esport gironí sempre ha tingut una bona representació en l'elit catalana i estatal, tant individualment com per equips, però li ha faltat arribar a dalt de tot en l'àmbit de clubs en l'esport i la lliga més populars que hi ha: la primera divisió de futbol. Aquest buit en la categoria més alta del futbol estatal és el que intenta omplir el Girona FC amb aquesta brillant temporada que l'ha portat a classificar-se per a la promoció d'ascens. Els gironins han estat lluitant per pujar directament fins la penúltima jornada de la 2a divisió A, i ara ja pensen en la promoció.

Abans del conjunt gironí, ja hi va haver un parell d'equips de les comarques gironines, la UE Figueres i el Palamós CF, que van militar en aquesta segona categoria i que en alguna de les seves temporades van intentar seriosament fer el salt al nivell més alt del futbol estatal. El conjunt de l'Alt Empordà va ser el que va estar més a prop de pujar, ja que la temporada 1991/92 va disputar la promoció d'ascens. El Figueres va fer una gran campanya, va estar en els llocs d'ascens però no la va poder rematar. Van mantenir les possibilitats de pujar directament fins l'última jornada, però no depenien d'ells mateixos i, malgrat guanyar el Sestao, només van accedir a la promoció. El seu rival va ser el Cadis, que lluitava per mantenir la plaça a la primera divisió. Una derrota per 2-0 a Andalusia va fer que el Figueres hagués de buscar la remuntada al seu camp, però no ho va aconseguir. Va empatar (1-1) i es va quedar sense pujar. En la temporada següent, després de set de consecutives en la 2a divisió A –hi va debutar el curs 1986/87–, el Figueres va baixar, tot i sumar els mateixos punts que l'Eibar (32), que es va mantenir.

El Palamós va arribar més tard a la 2a divisió A, la temporada 1989/90, però va estar a punt de lluitar per l'ascens més aviat. El conjunt del Baix Empordà va ser la gran revelació en el seu debut en la segona categoria estatal, ja que va estar en les primeres posicions i fins l'última jornada va tenir possibilitats de disputar la promoció. La derrota al camp del Deportivo en l'última jornada (2-0) el va enviar a la vuitena plaça. Si hagués guanyat hauria estat entre els quatre primers i hauria jugat la promoció. El Palamós va jugar sis temporades en aquesta categoria, mai va tornar a lluitar per pujar, i va baixar la campanya 1994/95.

Bons desitjos

Els presidents d'aquella època de la UE Figueres, Emili Bach, i del Palamós CF, Emili Caballero, recorden amb satisfacció els intents dels seus equips per pujar i es mostren contents que ara el Girona tingui la seva oportunitat. Tots dos volen desitjar el millor al conjunt gironí i esperen que ho aconsegueixi. “Que tingui molta sort, el Girona, i que pugi. És bonic i important tenir un equip a 1a”, va manifestar Emili Bach, i Emili Caballero deia: “Vull felicitar el Girona per la campanya que està fent, el president i la seva junta. Tinc pocs dubtes que podran pujar.”

Les noies de l'Estartit

En el futbol femení gironí sí que hi ha hagut un equip que ha militat en la màxima categoria: l'Estartit. La temporada 2007/08 va debutar a la Superlliga, i s'hi va estar cinc temporades, fins que en la campanya 2011/12 va baixar.

Seria bonic i important tenir un equip a la primera divisió
Emili Bach
EXPRESIDENT DEL FIGUERES
Els últims partits van ser terribles, ens faltava un punt per pujar i no hi va haver manera. Al final vam jugar la promoció
L'equip era molt bo i fèiem bon futbol. Hi havia en Tito Vilanova, en Roura i en Gratacós, que ens va deixar el Barça
Només estar a 2a A ja va ser un gran èxit per a la ciutat i l'entorn del club
Emili Caballero
EXPRESIDENT DEL PALAMÓS
Vam estar a punt de donar la gran sorpresa. Hi havia 40 combinacions per arribar a la promoció, i es van donar totes menys la nostra

Els 20 anys del CB Girona que el van dur a un títol europeu

Durant 20 anys l'esport d'elit de referència a la ciutat de Girona va ser el bàsquet. El CB Girona va obtenir la plaça per a la lliga ACB en un dur i disputat play-off d'ascens, i va debutar-hi la temporada 1988/89. Tot i que va perdre la categoria, va comprar la plaça del Granollers i després es va mantenir per mèrits esportius fins que, al final de la campanya 2007/08, els problemes econòmics el van obligar a abandonar l'elit. Primer com a Valvi, una temporada com a Gavis, després com a Casademont i finalment com a Akasvayu, el club va fer un bon paper a l'ACB, disputant play-offs pel títol i classificant-se per jugar a competició europea. La temporada 2005/06, l'acord amb Akasvayu va permetre fer un equip potent, que en la temporada següent va obtenir uns grans resultats guiats pel tècnic Svetislav Pesic i el pivot Marc Gasol. Els gironins van ser cinquens en l'ACB, el millor resultat de sempre, i van guanyar la FIBA Eurocup.

En la categoria femenina, l'Uni Girona també ha militat en la màxima categoria i aquesta ha estat la seva quarta temporada des que hi va pujar, el curs 2008/09. Les dues últimes campanyes, ha jugat el play-off pel títol.

L'hoquei, un habitual a l'elit

En determinats esports dels anomenats minoritaris, els representants gironins sí que han estat més habitualment a les màximes categories estatals i fins i tot s'han classificat per jugar competicions europees. Destaca per sobre de la resta l'hoquei sobre patins, que en alguna campanya ha arribat a tenir-hi fins a quatre representants i generalment en té dos o tres. El Blanes HCF, el CH Lloret i el SHUM Maçanet són els més habituals, i el GEiEG, en moments puntuals. En noies, el Girona HC és el que ha estat entre els millors els últims anys. En el tennis de taula, el CER l'Escala en nois i el Foment Cassanenc en noies han estat habitualment en la màxima categoria, i, en el rugbi, l'equip femení del GEiEG també s'ha enfrontat amb els millors equips estatals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.