MOTOR

RAL·LI DAKAR

Triomf i les rodes «com noves»

Marc Coma s'acomiada del desert d'Atacama apuntant-se l'etapa al davant de Cyril Despres

En cotxes, Carlos Sainz veu escurçat gairebé sis minuts l'avantatge en la general

Marc Coma
PILOT DE KTM
«Estic satisfet, i les rodes estan com noves»
«El primer tram ha estat molt interessant per tanta duna i navegació»

Marc Coma es plantejava abandonar el Dakar un cop va veure barrades les possibilitats de revalidar el títol de motos del Dakar en rebre dissabte una dura penalització de sis hores per, presumptament, haver canviat il·legalment un pneumàtic. Només el compromís amb els patrocinadors i les ganes de reivindicar-se sobre el terreny el van convèncer per continuar en la prova. Calia respondre amb triomfs com l'assolit ahir en la novena etapa de la cursa, entre Copiapó i La Serena, la darrera sobre l'exigent desert xilè d'Atacama. El pilot d'Avià va completar els 170 km cronometrats en 2h12:30, només quatre segons més ràpid que Cyril Despres, líder de la general i principal instigador de la sanció al seu màxim rival. «I les rodes estan com noves», va etzibar Coma, que ja acumula tres victòries d'etapa al Dakar 2010. Despres continua líder amb un ampli marge respecte a Pal-Anders Ullevalseter, que manté la segona plaça tot i que veu escurçada la distància amb Francisco Chaleco López, vencedor diumenge i ahir, tercer.

Les previsions de boira van fer que l'organització reduís el recorregut –l'especial preveia 338 km– sobre les dunes que rodegen Copiapó. A diferència d'anteriors jornades, els pilots van sortir en grups, amb una primera tanda formada pels deu millors de l'etapa precedent. El frec a frec entre Coma i Despres es va resoldre en el darrer tram i gairebé sobre la línia d'arribada. El català provarà d'aturar un altre cop el francès avui a les pistes de sorra que condueixen a Santiago.

Al-Attiyah accelera.

La general de cotxes es va estrènyer després que el qatarià Nasser al-Attiyah, vencedor de l'etapa, escurcés gairebé sis minuts (5:59) la diferència respecte al líder, Carlos Sainz. El madrileny, que encara no ha aconseguit cap triomf parcial –ahir va ser segon, perjudicat per una punxada–, encara manté vuit minuts i mig d'avantatge respecte a Al-Attiyah. Tot i això, s'espera una batalla interessant sempre que l'escuderia Volkswagen no doni consignes d'equip. Els cotxes de la marca alemanya monopolitzen les primeres places, mentre que el BMW de Stéphane Peterhansel, quart de la general, ja es troba a més de dues hores.

RESULTATS

Motos. 9a etapa
1r M. Coma (KTM)
2h12:30
2n C. Despres (KTM)
a 0:04
3r. F. López (Aprilia)
a 1:14
4t P. Ullevalseter (KTM)
a 1:23
16è J. Pedrero (KTM)
a 16:01
Motos. General
1r C. Despres (KTM)
35h58:55
2n P. Ullevalseter (KTM)
a 1h21:50
3r. F. López (Aprilia)
a 1h25:31
10è J. Pedrero (KTM)
a 3h06:12
18è M. Coma (KTM)
a 7h00:45
Cotxes. 9a etapa
1r Al-Attiyah-Gottschalk (Volksw.)
1h59:28
2n Sainz-Cruz (Volksw.)
a 5:59
3r. De Villiers-Zitsewitz (Volksw.)
a7:38
4t Chicherit-Thoerner ( BMW)
a 10:13
5è Miller-Pitchford (Volksw.)
a 10:48
Cotxes. General
1r Sainz-Cruz (Volksw.)
33h33:40
2n Al-Attiyah-Gottschalk (Volksw.)
a 8:36
3r. De Villiers-Zitzewitz (Volksw.)
a 27:17
4t Peterhansel-Cottret (BMW)
a 2h13:52
5è Chicherit-Thoerner (BMW)
a 2h28:27
Quads. General
1r M. Patronelli (Yamaha)
45h23:39
2n A. Patronelli (Yamaha)
a 2h23.07
3r. J. González (Yamaha)
a 4h20:03

Evolució favorable de Luca Manca

El pilot italià Luca Manca, que va tenir un edema cerebral i diverses contusions a causa d'una forta caiguda en la sisena etapa, evoluciona de manera favorable a l'hospital de Santiago de Xile. «Tot i això, es troba connectat a un ventilador mecànic i cal mantenir el control neurointensiu uns dies més», va precisar un dels doctors que l'atén.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.