Motor

Es retrobaran el 2013

Motor. Cyril Despres ja té una victòria més en el Dakar que Marc Coma, que acaba segon i l'any vinent buscarà l'empat. Nani Roma també ocupa el segon lloc en cotxes

Des del 2005, Cyril Despres i Marc Coma s'alternen cada any en el lloc més alt del podi del Dakar. Els dos pilots han donat sentit a la categoria de motos i l'han convertida, temporada rere temporada, en un duel privat que no accepta intromissions d'altres pilots. Aquesta edició no ha estat diferent, i ho demostra el fet que, entre tots dos, han guanyat vuit de les 14 etapes i han estat líders onze jornades.

Gairebé abans de començar ja se sabia que la victòria seria de l'un o de l'altre. El pilot català defensava el títol, podia ser considerat favorit i aspirava a conquerir el seu quart Dakar. Però el greu error de navegació que va tenir en la tercera etapa, per culpa del qual va perdre 13 minuts, ha pesat massa en el recorregut fins a Lima i ha estat clau per a la victòria final de Despres. El pilot d'adopció andorrana, en canvi, ha fet una cursa gairebé impecable i és el just vencedor del Dakar. Ni els polèmics vuit minuts que li van retornar en l'etapa en què va quedar encallat al fang no poden desvirtuar la seva victòria, la quarta del seu palmarès.

Coma i Despres empataven a tres Dakars cadascun i el francès ha pres avantatge en el duel particular i s'ha convertit en el tercer pilot amb un millor palmarès en la categoria de motos, empatat amb el belga Edi Oriol.

Arribada a Lima

L'última etapa, amb només 29 quilòmetres cronometrats, no va provocar cap canvi en la classificació. La victòria la va obtenir Pal A. Ullevalseter, seguit de Coma. Entre els deu primers, també van finalitzar Gerard Farrés (4t) i Jordi Viladoms (7è), que completen un bon Dakar. Especialment Viladoms, que acaba a un lloc del podi. Laia Sanz ha repetit la mateixa classificació que l'any passat (39a) i s'ha convertit en l'única dona que ha arribat a Lima.

En els cotxes, Stéphane Peterhansel ha arribat al nombre rodó de 10 Dakars, sis en motos i 4 en cotxes. El francès ja tenia el millor palmarès en dues rodes, però ahir va igualar Ari Vatanen com a màxim vencedor en les quatre rodes. El seu company, Nani Roma, va acabar segon i assoleix la seva millor classificació en cotxes, després del tercer lloc del 2006. El pilot osonenc ha guanyat, a més, tres etapes. Aquesta també haurà estat l'edició de Mini, que ha vençut el totpoderós Hummer i pren el relleu a Volkswagen com a marca de referència El duel entre les dues marques també ha tingut lloc fora de les pistes, pels improperis de Robby Gordon contra Roma i Peterhansel per haver-lo acusat, amb tota la raó, de trampós. El segon millor català ha estat Xavier Foj, que ha acabat 22è en la seva 21a participació i ha aconseguit la victòria en la categoria T2 després d'un duel apassionant amb el japonès Jun Mitsuhashi.

En camions, Gerard de Rooy ha triomfat 20 anys després de la victòria del seu pare. El millor català: Pep Vila (10è).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.