ATLETISME

Roger Roca, entre les curses populars i l'elit

L'atleta disputarà la prova oberta i la internacional de la Jean Bouin

Correrà totes dues curses amb unes quatre hores de diferència

Cap d'arengada o cua de lluç. Aquest és el dilema que se li planteja a Roger Roca en la clàssica Jean Bouin, que entre les 13 curses del programa de diumenge té una prova oberta a primera hora (9.00 h) i la prova internacional (13.15 h), amb atletes federats de primera fila com a colofó. Roca va guanyar la prova oberta el 2006 i en la internacional acredita un vuitè lloc el 2004 i el desè el 2007. Finalment, l'igualadí resoldrà aquest atzucac competint en totes dues. Jugarà totes dues cartes. «No tinc el nivell dels millors fondistes catalans, com Ríos i Castillejo, i d'altra banda no vull renunciar al meu hàbitat habitual de les curses populars. Així, correré la prova open al màxim, amb l'objectiu de guanyar-la, i unes 4 hores més tard disputaré la internacional amb la intenció d'acabar-la», explica l'atleta de l'Strands.com, que no arribarà a la cita en plenitud per culpa d'una mononucleosi i un citomegalovirus que l'han afectat en els últims mesos. Totes dues curses fan 10 km.

Aquesta disjuntiva que s'ha plantejat Roca en la Jean Bouin és la millor descripció del seu perfil com a atleta. Roca, de 31 anys, és un fondista de referència en l'atletisme català. No sol a competir en els campionats internacionals de cada estiu, però acumula triomfs i més triomfs en les curses populars i mitges maratons que hi ha cada cap de setmana arreu del país. La seva etapa en la categoria promesa, amb el títol estatal i un sisè lloc en l'europeu de Goteborg 1999 en els 10.000 m, va ser brillant, però amb el salt a la categoria absoluta no va poder mantenir la progressió. Precisament, quan va començar a compaginar els entrenaments amb la feina va ser quan va obtenir un dels èxits més sonats de la seva carrera, el títol estatal de marató a Vitòria, el 2005. Des d'aleshores, Roca no ha deixat de competir, però tampoc de treballar. Tot i els seus resultats destacables en la marató –tercer el 2008 i cinquè el 2007 i el 2009 a Barcelona–, l'atleta català veu gairebé impossible que es pugui guanyar una plaça per a l'europeu del 2010. La seva nova ocupació, responsable de màrqueting a Catalunya d'Strads.com –una xarxa social per a esportistes– han motivat que hagi deixat les files del FC Barcelona, amb qui va competir el curs passat, i implicar-se en aquest nou projecte que dirigeix l'exmaratonià Abel Antón. Una tendinitis i una pubàlgia crònica també l'han portat a provar sort en duatlons, en què té grans resultats, amb un sisè lloc en l'europeu de l'any passat.

El gran duel entre Natàlia i Marta

Un dels grans atractius de la prova internacional serà el duel que dirimiran la tarragonina Natàlia Rodríguez i la castellana Marta Domínguez, les dues grans referències de l'atletisme estatal. En la prova masculina, José Ríos, en procés de recuperació després de dues operacions, no està en disposició de defensar el títol i destaca la participació de Kiprono Menjo, Driss Lakhouaja, Pol Guillén i Reyes Estévez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.