CICLISME

VOLTA A CATALUNYA

L'energia és alemanya

Voigt guanya a Ascó gràcies a un atac poderós en el coll de Paumeres

Rodríguez i Tondo, en els llocs de privilegi abans de l'etapa decisiva

La complexa arribada d'avui, l'última oportunitat per capgirar la general

No hi ha treva. Les victòries en el ciclisme professional van tan cares que cada etapa de la Volta està esdevenint un combat total des del quilòmetre zero. Qui va aconseguir el premi gros ahir a Ascó és un ciclista que ha fet de la victòria la seva manera de viure. «Tinc un problema: des que vaig debutar com a professional he aconseguit cada any, com a mínim, una victòria i cada temporada, quan començo, tinc aquesta llosa sobre el cap i un any més, és clar», va explicar l'alemany Jens Voigt (Saxo Bank), de 38 anys, després de tornar a donar una lliçó del seu enorme talent i de la seva potència sobre una bicicleta amb una victòria de mestre al centre de la vila nuclear. L'altre home del dia va ser un dels grans de l'esport d'Estònia, Rein Taaramäe (Cofidis), que va maniobrar amb ambició i destresa en el segon ascens al coll de Paumeres i això li va valer avançar fins al tercer lloc de la general, al davant de Luis León Sánchez, que va fer tard quan va fer treballar els seus companys per evitar perdre el seu lloc de privilegi. Ara, Taaramäe té dos segons de diferència respecte del murcià.

Pel que fa al líder i al segon classificat, els catalans Joaquim Rodríguez (Katiuixa) i Xavi Tondo (Cervélo), la situació va estar més o menys controlada tot i que Luis León, abans de l'atac de Taaramäe, va provar una escaramussa que va quedar en no res. En principi la general de la Volta quedarà avui definida en la inèdita arribada a Cabacés, un poble de 342 habitants que espera la Volta com si fos Mr. Marshall. L'expectació per l'arribada dels corredors al Priorat és enorme. Els corredors, més aviat, estan atemorits per uns quilòmetres finals que alguns defineixen com interessants i altres, directament, com perillosos. Rodríguez i Tondo van recórrer aquests quilòmetres la setmana passada per saber què s'hi trobarien.

El líder va quedar, segons les seves paraules, «acollonit» pels tobogans finals i per l'«amplada» de la carretera. «Ens coneixem tots dos la carretera i no espero que hi hagi sorpreses. Amb la victòria de la Seu d'Urgell i el segon lloc ja estic més que satisfet», va assenyalar Tondo ahir, donant a entendre que no serà precisament ell qui posarà setge al lideratge del seu amic tot i la presència de tots els seus amics i familiars de Valls en aquestes etapes tarragonines.

Com a tot gran ciclista Voigt, que els tres últims anys ha guanyat el Critèrium Internacional, també té una gran història per explicar. En el Tour de l'any passat va caure baixant el Petit Saint Bernard a 80 quilòmetres per hora. El casc li va salvar la vida. La recuperació va ser lenta i les seqüeles encara se li poden veure en un dels dits de la mà dreta. Això no li va impedir l'operació triomfant de l'etapa d'ahir. En el descens de Paumeres, enfilant ja cap a Ascó, l'alemany i el jove Taaramäe van ser capaços de deixar enrere un dels grans fenòmens del ciclisme actual, el txec Kreuziger.

CLASSIFICACIONS

Quarta etapa
1r J. Voigt (Saxo Bank)
4h43:28
2n R. Taaramäe (Cofidis)
m.t.
3r P. Voss (Milram)
a 34
4t M. Kreder (Garmin)
m.t.
5è D. Loosli (Lampre)
m.t.
6è J. Roy (Française de Jeux)
m.t.
7è J. Jufré (Astana)
m.t.
8è D. Moreno (Lotto)
m.t.
9è R. Kiserlovski (Liquigas)
m.t.
10è I. Antón (Euskaltel)
m.t.
General
1r J. Rodríguez (Katiuixa)
13h48:14
2n X. Tondo (Cervélo)
a 10
3r R. Taaramäe (Cofidis)
a 46
4t L.l Sánchez (Caisse d'Epargne)
a 48
5è N. Roche (AG2R)
a 1:20
6è R. Hesjedal (Garmin)
a 1:20
7è K. Koren (Liquigas)
a 1:20
8è R. Kreuziger (Liquigas)
a 1:22
9è M. Kreder (Garmin)
a 1:24
10è J. Brajkovic (Radio Shack)
a 1:25

El casc de Tondo.

Com a resposta als lectors del web www.biciciclismo.com, el de Valls ha explicat que el disseny del seu casc està inspirat en la X de Xavier i en un símbol que significa infinit. També ha reconegut que algunes de les persones que més l'han ajudat en els últims anys són Pere Muñoz, Miquel Àngel Iglesias i Joan Llaneras. L'últim, segons ha explicat el de Valls, li ha mostrat una nova posició per ser més competitiu en les contrarellotges, com ja va poder demostrar en el pròleg de la París-Niça.

El cementiri nuclear.

Ascó va rebre la Volta encara enmig de la polèmica sobre la ubicació del futur cementiri nuclear. El consistori el vol al poble pels beneficis econòmics que li podria suposar, però el govern català s'hi ha manifestat en contra. El govern estatal haurà de decidir. La vila patrocina la Volta amb el lema La vostra energia, en referència a la central nuclear.

Valverde vol ser al País Basc.

Enmig de la polèmica per veure com acaba la seva situació –l'UCI vol que la federació espanyola el sancioni dos anys– el ciclista murcià té la intenció de competir en la pròxima edició de la volta al País Basc (5-10 d'abril), on serà un dels principals favorits per a la victòria. El murcià continua la seva preparació amb el Tour de França com a principal objectiu.

Denis Mentxov plega.

El ciclista rus del Rabobank, guanyador del Giro de l'any passat, va abandonar la cursa en el quilòmetre 101, ja que no es trobava en bones

condicions físiques. El principal objectiu del corredor rus és arribar en

un bon estat de forma al Tour, en què no ha aconseguit pujar mai al podi.

Arribada a Cabacés.

Avui, cap a les 5 de la tarda, una arribada nova en la Volta, a la petita localitat de Cabacés, que té uns 340 habitants. La meta estarà situada en una recta molt estreta i ascendent de 300 metres amb un desnivell del 6%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.