Llarga vida als pencaires

Julián Sánchez s'endú l'etapa reina amb una escapada de gran mèrit

Valverde resisteix l'atac de l'irlandès Martin i té mitja Volta a la butxaca

Tondo cedeix al final i Samuel Sánchez no respon als favorits

Julián Sánchez
CONTENTPOLIS
«Els vuit corredors de l'escapada ens hem entès molt bé i això ha estat clau»
«L'últim port l'he pujat igual que en la cronoescalada que es va fer a la Vuelta el 2001»
«Fins i tot els companys se'n burlaven perquè quedava tantes vegades segon i mai primer»
«Encara que no ho sembli sóc un corredor que he estat molt cops al davant, però m'ha tocat una generació de corredors com ara Valverde i Samuel Sánchez amb la qual és molt difícil competir i guanyar»
«Al final veia que venia algú al darrere però no tenia ni idea de qui era ni de quants eren»
Alejandro Valverde
CAISSE D'EPARGNE
«Hem fet un pas molt important per assegurar el triomf, però encara no està la feina feta»
«L'equip ha treballat molt bé i al final quan m'ha tocat a mi fer la feina també l'he feta»

Un «obrer del ciclisme.» D'aquesta manera es va definir Julián Sánchez (Contentpolis) després de confirmar que durant set anys de professional acabava d'assolir la seva primera victòria. Ho va fer amb tota l'èpica d'un corredor sense glamur. Que l'etapa reina de la Volta la guanyi un ciclista semidesconegut de Zafra provoca la mateixa sensació que quan un film eslovac en blanc i negre guanya la Palma d'Or a Canes. N'hi ha que estan entusiasmats perquè un esforç tan suprem tingui una recompensa tan enorme i n'hi ha que se senten decebuts de no veure un dels grans noms creuar l'arribada amb els braços alçats. Per als segons sempre els quedarà la figura d'Alejandro Valverde assegurant virtualment el triomf en la general amb una tàctica conservadora però intel·ligent.

Sánchez va fer els últims tres quilòmetres completament devastat per l'esforç d'una escapada de més de 100 quilòmetres que havia començat a Berga i que havia deixat pel camí set víctimes, alguna tan il·lustre com Sylvian Chavanel. En el tram més exigent del coll de la Botella, que estava enllaçat amb el coll de Pal –16 quilòmetres de pujada continua–, es va desfermar la carnisseria entre els favorits. El campió irlandès Daniel Martin va assaborir l'efímera glòria d'un lideratge virtual abans que el mateix Valverde estirés la corda fins a un límit insostenible per a Haimar Zubeldia, Mikel Astarloza i Xavi Tondo. Samuel Sánchez ja s'havia fos molt abans.

Per davant, l'altre Sánchez, Julián, ni s'atrevia a mirar al darrere conscient que els segons se li escolaven a un ritme inhumà (34, 23, 17, 13, 10...). Finalment va veure la pancarta amb què havia estat somiant durant anys, des que el Fassa Bortolo el va fitxar el 2004 com un dels ciclistes espanyols més prometedors.

Al darrere Martin (23 anys) va mantenir uns segons de diferència insuficients per assaltar el lideratge de Valverde. A la meta, el mecànic del Garmin, Joan Linares, i el mateix corredor lamentaven que per tan poc se'ls hagués escapat un mallot que hauria estat simbòlic per a un equip que té tota la seva estructura a Catalunya.

La decepció del dia va ser per al campió olímpic, Samuel Sánchez, que va perdre més d'un minut i mig a l'últim port i va creuar l'arribada amb evident cara de decepció. «Se m'ha fet llarguíssim», va lamentar l'asturià. Afortunadament per a l'Euskaltel l'home que haurà de liderar l'equip en el Tour, Mikel Astarloza, va ser un dels pocs que va poder plantar cara a Alejandro Valverde als últims quilòmetres.

L'etapa va ser escurçada una vintena de quilòmetres i no es va pujar el port de la Comella per obres. Al final, amb neu encara a les vessants dels cim més alts, només els cicloturistes més valents van atrevir-se a pujar a animar els corredors, una imatge ben diferent al rebombori de la Pobla de Lillet.

Valverde, tot i que no s'atreveix a dir-ho públicament, té la Volta a Catalunya del 2009 a la butxaca perquè l'equip va tornar a respondre-li perfectament. De fet, el colombià Rigoberto Urán va acompanyar-lo fins a les últimes rampes de l'últim coll.

Xavi Tondo, tot i que no va poder avançar llocs en la general, va salvar el mallot de líder per un punt. Ara el seu rival en aquesta classificació és el mateix Julián Sánchez,



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.