Llarga vida als pencaires

Julián Sánchez s'endú l'etapa reina amb una escapada de gran mèrit

Valverde resisteix l'atac de l'irlandès Martin i té mitja Volta a la butxaca

Tondo cedeix al final i Samuel Sánchez no respon als favorits

Julián Sánchez
CONTENTPOLIS
«Els vuit corredors de l'escapada ens hem entès molt bé i això ha estat clau»
«L'últim port l'he pujat igual que en la cronoescalada que es va fer a la Vuelta el 2001»
«Fins i tot els companys se'n burlaven perquè quedava tantes vegades segon i mai primer»
«Encara que no ho sembli sóc un corredor que he estat molt cops al davant, però m'ha tocat una generació de corredors com ara Valverde i Samuel Sánchez amb la qual és molt difícil competir i guanyar»
«Al final veia que venia algú al darrere però no tenia ni idea de qui era ni de quants eren»
Alejandro Valverde
CAISSE D'EPARGNE
«Hem fet un pas molt important per assegurar el triomf, però encara no està la feina feta»
«L'equip ha treballat molt bé i al final quan m'ha tocat a mi fer la feina també l'he feta»

Un «obrer del ciclisme.» D'aquesta manera es va defi­nir Julián Sánchez (Con­tent­po­lis) després de con­fir­mar que durant set anys de pro­fes­si­o­nal aca­bava d'asso­lir la seva pri­mera victòria. Ho va fer amb tota l'èpica d'un cor­re­dor sense gla­mur. Que l'etapa reina de la Volta la gua­nyi un ciclista semi­des­co­ne­gut de Zafra pro­voca la mateixa sen­sació que quan un film eslo­vac en blanc i negre gua­nya la Palma d'Or a Canes. N'hi ha que estan entu­si­as­mats perquè un esforç tan suprem tin­gui una recom­pensa tan enorme i n'hi ha que se sen­ten dece­buts de no veure un dels grans noms cre­uar l'arri­bada amb els braços alçats. Per als segons sem­pre els que­darà la figura d'Ale­jan­dro Val­verde asse­gu­rant vir­tu­al­ment el tri­omf en la gene­ral amb una tàctica con­ser­va­dora però intel·ligent.

Sánchez va fer els últims tres quilòmetres com­ple­ta­ment devas­tat per l'esforç d'una esca­pada de més de 100 quilòmetres que havia començat a Berga i que havia dei­xat pel camí set vícti­mes, alguna tan il·lus­tre com Syl­vian Cha­va­nel. En el tram més exi­gent del coll de la Bote­lla, que estava enllaçat amb el coll de Pal –16 quilòmetres de pujada con­ti­nua–, es va des­fer­mar la car­nis­se­ria entre els favo­rits. El campió irlandès Daniel Mar­tin va assa­bo­rir l'efímera glòria d'un lide­ratge vir­tual abans que el mateix Val­verde estirés la corda fins a un límit insos­te­ni­ble per a Hai­mar Zubel­dia, Mikel Astar­loza i Xavi Tondo. Samuel Sánchez ja s'havia fos molt abans.

Per davant, l'altre Sánchez, Julián, ni s'atre­via a mirar al dar­rere cons­ci­ent que els segons se li esco­la­ven a un ritme inhumà (34, 23, 17, 13, 10...). Final­ment va veure la pan­carta amb què havia estat somi­ant durant anys, des que el Fassa Bor­tolo el va fit­xar el 2004 com un dels ciclis­tes espa­nyols més pro­me­te­dors.

Al dar­rere Mar­tin (23 anys) va man­te­nir uns segons de diferència insu­fi­ci­ents per assal­tar el lide­ratge de Val­verde. A la meta, el mecànic del Gar­min, Joan Lina­res, i el mateix cor­re­dor lamen­ta­ven que per tan poc se'ls hagués esca­pat un mallot que hau­ria estat simbòlic per a un equip que té tota la seva estruc­tura a Cata­lu­nya.

La decepció del dia va ser per al campió olímpic, Samuel Sánchez, que va per­dre més d'un minut i mig a l'últim port i va cre­uar l'arri­bada amb evi­dent cara de decepció. «Se m'ha fet llarguíssim», va lamen­tar l'asturià. Afor­tu­na­da­ment per a l'Euskal­tel l'home que haurà de lide­rar l'equip en el Tour, Mikel Astar­loza, va ser un dels pocs que va poder plan­tar cara a Ale­jan­dro Val­verde als últims quilòmetres.

L'etapa va ser escurçada una vin­tena de quilòmetres i no es va pujar el port de la Come­lla per obres. Al final, amb neu encara a les ves­sants dels cim més alts, només els ciclo­tu­ris­tes més valents van atre­vir-se a pujar a ani­mar els cor­re­dors, una imatge ben dife­rent al rebom­bori de la Pobla de Lillet.

Val­verde, tot i que no s'atre­veix a dir-ho públi­ca­ment, té la Volta a Cata­lu­nya del 2009 a la but­xaca perquè l'equip va tor­nar a res­pon­dre-li per­fec­ta­ment. De fet, el colombià Rigo­berto Urán va acom­pa­nyar-lo fins a les últi­mes ram­pes de l'últim coll.

Xavi Tondo, tot i que no va poder avançar llocs en la gene­ral, va sal­var el mallot de líder per un punt. Ara el seu rival en aquesta clas­si­fi­cació és el mateix Julián Sánchez,



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.