Més esport

Espectacle per sobre de tot

Els X Games, considerats els Jocs Olímpics dels esports extrems, s'instal·len per primera vegada a Barcelona des d'avui i fins diumenge. L'arribada a la capital catalana d'aquesta competició s'emmarca en l'expansió a escala global iniciada per la cadena ESPN, creadora i organitzadora dels X Games des de fa 18 anys. Munic i Foz do Iguaçú també s'incorporen al calendari d'aquest any, després de deixar enrere en el procés de selecció candidatures com ara les de Londres, Berlín, Istanbul i Roma.

L'Ajuntament de Barcelona va arribar a un acord amb ESPN perquè la ciutat sigui franquícia dels X Games aquesta i dues temporades més, fins al 2015. Serà una bona estratègia de promoció de la ciutat, tenint en compte que es tracta de l'esdeveniment de més impacte en el seu gènere. Aquest any, per exemple, el càlcul és que 140.000 persones presenciïn alguna de les proves.

L'anella olímpica de Montjuïc concentrarà les 17 competicions de les quatre modalitats diferents que es disputaran: monopatí, BMX, moto X i ral·li. El resultat del muntatge de les instal·lacions és espectacular. L'equip de muntadors ha tingut en compte els elements característics de la ciutat, com ara les rajoles del passeig de Gràcia i el trencadís de Gaudí. La façana de l'Street –una zona en la qual els riders han de superar els obstacles que es trobarien en qualsevol ciutat, com ara escales i baranes– reproduirà un dels carrers cèntrics de la ciutat. I el migtub s'ha situat a la Piscina Municipal de Montjuïc, tenint en compte les espectaculars vistes de Barcelona.

Les millors estrelles d'aquests esports no es perdran la cita. Hi serà, per exemple, Jamie Bestwick, veterà ciclista de BMX que intentarà guanyar la seva vuitena medalla d'or en el migtub. També serà molt esperada la competició de Big Air en monopatí, amb el duel entre Bob Burnquist i Jake Brown. A Barcelona, a més, es podrà veure una novetat, la competició femenina de monopatí en el Park, un forat ple de rampes en el qual les participants hauran de demostrat les seves habilitats.

Per l'estat propi

L'Assemblea Nacional Catalana també serà present en un esdeveniment d'aquest ressò internacional. Segons va informar ahir, durant els quatre dies desplegarà pancartes i entregarà fulletons que sintetitzaran les raons per les quals la demanda d'independència és “absolutament justa i necessària”.

Música i entreteniment

Un esdeveniment arribat des dels Estats Units no podia deixar de banda tot allò que té a veure amb l'entreteniment i el marxandatge. A la mateixa esplanada de l'Anella Olímpica de Montjuïc hi haurà l'X Fest, una zona comercial amb les marques que volen relacionar-se amb els X Games de Barcelona, activitats promocionals i concerts de música.

LES DADES

350
mitjans
de comunicació de tot el món cobriran els X Games de Barcelona, amb un total de 4.700 persones acreditades.
126
milions
d'euros és l'impacte econòmic calculat per l'Ajuntament de Barcelona que tindran les tres edicions dels X Games.
3
anys
durarà l'acord entre l'Ajuntament de Barcelona i ESPN. Aquesta temporada i dues més, del 2013 al 2015.
350
atletes
participaran en la primera edició dels X Games de Barcelona. Provenen de 42 països diferents, i també n'hi haurà de Catalunya.

Torronteras, Castells, Miralles, Sanz i Roma, alguns dels catalans

EL9

Els X Games són la sublimació del esports de carrer que tanta fama tenen als Estats Units però que tan poc coneguts són a casa nostra. Són el reflex d'un estil de vida molt yankee, si bé això no significa que al nostre país no hi hagi esportistes d'elit en aquestes modalitats. Un d'ells és Edgar Torronteras, considerat un dels pioners europeus en estil lliure. El de Cardedeu, que just demà farà 33 anys, participarà a Barcelona en les proves de Best Whip i Speed & Style. També amb la seva moto hi serà el sabadellenc José Miralles, conegut com El Loco. Una de les últimes incorporacions als X Games en monopatí ha estat la del barceloní David Castells. Potser no és català, però el millor especialista mundial en enduro indoor, el polonès Taddy Blazusiak, viu a les comarques gironines captivat pel clima mediterrani. Una de les estrelles femenina serà Laia Sanz, que va debutar en els X Games de Foz do Iguaçú amb una medalla d'or en la prova d'enduro. Per a Nani Roma, la participació en els X Games serà la incursió en un terreny desconegut. L'osonenc farà el rallycross, una modalitat molt diferent de la que està acostumat i en la qual tindrà entre els rivals el madrileny Carlos Sainz.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.