sempre guanyen els mateixos

frederic porta

Un matrimoni de llits separats

Fa l'efecte que, en aquest club, els dos líders van al seu aire. El de la volàtil corbata, a la seva, amb el cap emboirat i pendent del seu melic, pregant que no s'acabi la nòmina de victòries i títols. El de la gespa, pendent d'aïllar la plantilla, a prova de bombes, xampany, gresques i enquestes. Prou feina té Guardiola a mantenir l'orquestra afinada i els enemics a distància per preocupar-se, a sobre, del foc amic, tan letal com el de les trinxeres alienes. Això ja és com un matrimoni de pura conveniència, que guarda les formes en fórmula social, somriu en aparador i viu la intimitat en llits separats, sense gaire més a dir. Total, el divorci estatutari és a tocar. Diferències irreconciliables posarien al paperot, si calgués. Però d'aquí a quatre dies, ni caldrà. Un va per aquí, seriot, treballant i coherent. L'altre marxa per allà, deixat anar, sense brides, sense cap preocupació per dividir la massa social, ni pel paper institucional que li pertoca. Per un no ens hem pas de preocupar. Pel segon, fatiga tanta pertorbació i protagonisme fins al punt que esborrona l'especulació del que pensa fer demà, si se centrarà i sabrà protagonitzar una retirada d'escena elegant o decidirà ficar cullerada en qualsevol detall de la futura presidència.

Formen vies paral·leles inacabables, rectes com una autopista americana de road movie. Ja no es trobaran pel camí, no. Un a dalt, l'altre, a baix. Entre la llotja i el vestidor hi ha ara una distància sideral perquè els objectius no coincideixen. Guardiola recull unanimitat mentre creixen les filies i fòbies al cabdillatge de manera exponencial. Quina convivència, ben pensat, més estranya en el millor moment de la institució i quina sucosa projecció de perspectiva imaginar com recolliran això els historiadors quan sigui moment d'explicar-ho a futures generacions de barcelonistes. A la glòria i esquizofrènics perduts, president per aquí, entrenador per allà. No ens enganyem, però, el culer ja ha decidit a qui tria per majoria absoluta. Per a la reflexió del perdedor en l'aposta, quedi escrit. Precisament, i li hauria encara de doldre més, aquell que ell va posar en el càrrec en una valenta decisió que no va ser gens compresa. Ara, un ens té a tots. L'altre, a tots dividits. Matrimoni naufragat.

NO TÉ MESURA Temps de flors i violes, sense parar de recollir guardons i de batre rècords, al punt d'arribar a justificar i girar full ràpid amb partits fluixots, a camps de cols de cuers, en horaris contra natura i jugats en moments de gran ressaca emocional. Doncs, no. Quan tothom somriu, comprèn, disculpa i no exigeix, arriba l'amo del vestidor en la prèvia de Riazor per sorprendre'ns dient que no es repetirà un matx tan dolent com el viscut a Jerez. Realment, el grau d'exigència de Guardiola arriba a extrems fanàtics.
...I ARRIBA RIAZOR Arriba Riazor, i et tornes a trobar un grup professional compromès. Amb Van Gaal, hom deia que el Barça jugava a handbol. Molta possessió per a no res. Ara, dues línies defensives rivals embotides en 40 m del seu camp atacades a estones per altres dues línies ofensives formades per vuit membres a les quals sobren 50 m, capaces de moure la pilota a una velocitat de vertigen. Els deuen estudiar molt per aturar-los, però mai no havíem vist un equip amb aquest poder i ambició.
LA COLLITA DE PREMIS L'esplèndida collita de premis i títols, siguin col·lectius o individuals, s'ampliaran si continua Pep Guardiola. Continuarà Messi, pujarà un graó Iniesta, el mantindrà Xavi i aprendran encara més Piqué, Busquets i Pedro si el de Santpedor gaudeix i se sent estimat. Sembla que el Barça comença a agafar la forma. El Dinamo i el mundialet de clubs serviran per confirmar la tendència, però, sobretot, una precampanya electoral sana ens garantirà un futur sòlid, liderat per Pep.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.