JUGAR DE CINE

Dones que intenten evitar el fora de joc

Amb un guió del gran Kiarostami, Jafar Panahi va realitzar l'any 1995 El globus blanc, una pel·lícula protagonitzada per una nena que vol recuperar un bitllet que, destinat a comprar un peix de colors, cau en un mal forat. Dos anys després, a El mirall, una altra nena no sap com tornar a casa seva, però la ficció es capgira quan fa que l'actriu que l'interpreta es revolti contra el seu paper de ploramiques i decideixi fer el seu propi recorregut per Teheran. En aquesta mateixa ciutat, mostrada com un escenari terrorífic on s'hi exerceix una opressiva vigilància, Jafar Panahi va rodar l'any 2000 El cercle, protagonitzada per quatre personatges femenins que, acabats de sortir de la presó, semblen condemnats a tornar-hi per la repressió a la qual està sotmesa la dona a l'Iran. D'aquesta repressió, però també de l'esperança en què l'energia rebel de les dones transformi la societat iraniana, neix Offside (‘Fora de joc', 2006), film sobre unes adolescents que, disfressades de nois, intenten entrar a l'estadi de Teheran per veure el partit classificatori per al mundial de futbol de l'any 2006 entre les seleccions de l'Iran i Bahrain. Unes adolescents que desafien, doncs, la prohibició a les dones iranianes d'assistir als partits de futbol masculí.

A Jafar Panahi, que aleshores vivia a prop de l'estadi on la selecció de futbol iraniana s'entrenava, se li va acudir la idea de realitzar Offside quan la seva filla li va preguntar per què no podia acompanyar-lo a veure els entrenaments. El pare va explicar a la nena que les autoritats religioses tenien prohibida l'entrada de les dones als camps de futbol amb l'argument que, vestits amb pantalons curts, els futbolistes estan com nus. També, tot un exemple de paternalisme masclista, que volen evitar que les dones sentin els insults dels homes al futbol. La nena, però, va insistir que volia veure els entrenaments, però a l'entrada de l'estadi li van prohibir l'accés. A les joves d'Offside, quan els descobreixen la seva disfressa masculina, també els impedeixen entrar. Més encara: les arresten i les confinen en un edifici, on senten la cridòria del partit, que, disputat el 8 de juny del 2005, va guanyar l'Iran per 1-0 i amb el qual va aconseguir la classificació per al mundial. La nena de Panahi es va espavilar i va entrar a l'estadi. El cineasta està convençut que, resistint-se a quedar fora de joc, les dones iranianes continuaran inventant maneres per veure el futbol, tot i que ni el president Ahmadinejad va aconseguir aixecar la prohibició quan ho va intentar l'any 2006.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.