TAQUIGOL.
ÀLEX SANTOS
Deixaríeu el vostre fill aquí?
a l'alça
Una gran F-1. Hi ha qui insisteix que aquest mundial de la F-1, finalitzat diumenge, no ha tingut categoria perquè ni Ferrari ni Renault ni McLaren han estat a l'altura. I? Ja veurem l'any vinent Alonso què és capaç de fer dins d'un Ferrari. El que ha succeït aquest any és que els intel·ligents han guanyat la batalla i, de passada, han brindat el títol a Jenson Button, un pilot que ha atorgat molt de prestigi per la seva conducta.
Es diu Carles Folguera, que per a molts culers es tracta simplement d'un exbarcelonista més. Per a altres, un dels grans jugadors d'hoquei sobre patins de l'entitat, que no se sap ben bé els títols que ha aconseguit. Per a la minoria, una de les baules indispensables perquè l'engranatge d'aquesta maquinària gegantina que és el Barça faci moure el transatlàntic, faci sol, plogui, hi hagi una moció de censura o una lliga de campions a l'horitzó. Folguera i el seu equip estan al càrrec del tresor més preuat de cada família, els fills. Vostè s'atreviria a deixar el seu fill a la Masia? L'èxit d'aquest projecte de residència que va encetar el Barça per mà de Josep Lluís Núñez, i que van continuar amb el mateix entusiasme Joan Gaspart i Joan Laporta, rau precisament en la confiança que atorga el club als seus professionals i al director del centre, en aquest cas Folguera, que des de fa set anys és el màxim responsable d'uns seixanta nens que, vinguts de fora de Barcelona, tenen el somni de fer un dia el salt al primer equip, si les seves condicions esportives i humanístiques els ho permeten.
La Masia, que acaba de complir trenta anys de vida, s'ha convertit en un símbol, en un segell indiscutible en el FC Barcelona. Ningú no posa en dubte la seva funció ni el seu rendiment. No hi ha cap «no» per a la Masia, malgrat que el gran projecte a la ciutat esportiva que hauria de permetre a la institució fer el gran salt qualitatiu en el segle XXI i passar d'un espai de 600 a 6.000 metres quadrats, continua obturat per falta de finançament i per qüestions administratives.
La Masia és l'indicador si s'estan fent molt bé les coses dins del club, en què malgrat alguns anys d'escàs rendiment, el trànsit de jugadors cap al primer equip, així com el saqueig d'altres entitats (Arsenal), és espectacular. Prova del manifest èxit d'aquest model és observar el primer equip i veure tants i tants jugadors que un dia van passar i es van formar en aquesta institució, i com a cirera del pastís tenim tres futbolistes que estan en la llista de candidats per al FIFA World Player i que van començar a caminar a la Masia, com són Andrés Iniesta, Carles Puyol i Lionel Messi, a més d'un altre barcelonista que, sense entrar a la residència, la seva formació la va fer íntegrament al Barça, Xavi Hernández.
L'èxit és aclaparador, sens dubte, però com quasi totes les coses que passen en aquest club, gràcies a centenars de mans anònimes, un petit exèrcit d'individus que treballen en discreció i que són, mani qui mani, l'ànima del Barça, tan importants com els fonaments que sostenen el temple dels culers, el Camp Nou.
de baixada
L'amant brasilera. Divendres a Antena 3 ens vam poder avergonyir una mica més d'aquests estranys esdeveniments que envolten el Barça i el seu president. Un cop més, Laporta ha estat incapaç de tancar un problema com ho faria un home assenyat. Un cop més, l'ha deixat podrir i el Barça n'ha tornar a sortir esquitxat. Ningú no discuteix tenir parella, amant o el que sigui, però sempre amb dignitat, discreció i seny.