Un bat de cohesió social

La Generalitat dóna suport a l'organització del I Trofeu Català de Criquet, amb la participació de dotze equips i la majoria de jugadors originaris de l'Índia, el Pakistan i Bangla Desh

El I Trofeu Català de Criquet ja està en marxa. Les reclamacions dels practicants per poder disposar d'espais en condicions on poder jugar el seu esport preferit van ser l'origen d'aquesta competició, que a principi de juliol va tenir una primera fase al camp de beisbol de Montjuïc i a finals de mes tindrà el desenllaç al CAR de Sant Cugat. «Ens havíem reunit diverses vegades amb responsables de la secretaria general de l'Esport per poder disposar de terrenys de joc. Ens van dir que ens havíem de registrar, i d'aquí va sorgir la possibilitat d'organitzar un petit torneig.» Són paraules de Robert Masih, un indi resident al barri barceloní d'Hostafrancs des de fa quatre anys, organitzador d'esdeveniments culturals i un dels promotors d'aquest primer torneig. La pràctica d'aquest esport a Catalunya es remunta a uns vuit anys, i fins ara els aficionats se les han enginyat per jugar en places i descampats. A Constantí (Tarragonès) es va inaugurar un camp més o menys reglat l'octubre de l'any passat, i d'altres, com els components del Catalunya Criquet Club, que presideix Masih, disposen durant unes hores el cap de setmana d'un camp de futbol a l'INEFC de Barcelona.

En aquest primer torneig de criquet participen un total de dotze equips. La majoria són de Barcelona i l'àrea metropolitana –l'Hospitalet, Cornellà, Santa Coloma i Badalona–, però també hi ha clubs de Tarragona, Tortosa i Olot. Els seus components són originaris de l'Índia, el Pakistan i Bangla Desh, i també de la Gran Bretanya, agrupats en el Barcelona Internacional CC, amb un parell de jugadors catalans i dos més de pakistanesos. «En general, el nivell dels jugadors és bastant elevat. Tots havien practicat el criquet al país d'origen, en clubs federats o a les universitats», explica Masih.

La celebració d'aquest torneig és un primer pas per a la creació de la Federació Catalana de Criquet, a partir de la qual serà més fàcil aconseguir camps de joc amb la col·laboració dels mateixos clubs i els ajuntaments. Així ho van anunciar durant la presentació de la competició Carles Macian, director del Consell Català de l'Esport, i Oriol Amorós, secretari per a la Immigració, que van subratllar el suport de la Generalitat per a la implantació i promoció d'aquest esport al país. Els dos dirigents veuen en la pràctica del criquet una eina «de cohesió social i convivència». «A través de l'esport podem fer un país acollidor per a qualsevol col·lectiu», va afirmar Macian. D'altra banda, Amorós va posar el criquet com a exemple que «l'esport pot ser una oportunitat de socialitzar i pot contribuir a millorar la convivència entre els mateixos immigrants, però també entre els catalans i immigrants». Així, el secretari per a la Immigració va expressar el desig que els clubs tinguin ben aviat més practicants nascuts a Catalunya, i que les dones també s'animin a jugar-hi. Pel que fa a l'àmbit estatal no existeix una federació espanyola de criquet pròpiament dependent del Consell Superior d'Esports. «Hi ha l'Associació Espanyola de Criquet, amb seu a La Manga, a Múrcia, i que està vinculada a la federació internacional», explica Masih. Aquest organisme, que presideix George Wambeek, és l'organitzador d'una lliga espanyola, que ja es va posar en marxa fa anys i que està separada en dos grups –el sud i el nord– i amb la participació d'algun club de Catalunya.


Macian assegura que el proper pas serà la creació

de la Federació Catalana de Criquet

EL TORNEIG

PRIMERA FASE (4 i 5 de juliol, camp de beisbol de Montjuïc)
Falco CC
Santa Coloma CC
Barcelona CC
Bengali CC
Barcelona Internacional
Pak Punjab CC
Ali CC
Cornellà CC
Catalunya CC
Badalona CC
Olot CC
Tarragona CC (en negreta, els equips guanyadors)
SEGONA FASE (25 i 26 de juliol al CAR de Sant Cugat)
Olot CC - Barcelona CC
(9:00-11:30 h)
Falco CC - Pak Punjab
(11:45-14:15 h)
Catalunya CC - Ali CC
(14:30-17:00 h)
Primera semifinal
18:00-20:30 h
26 de juliol
Segona semifinal
(9:00-11:30 h)
Final
(12:30-15:00 h)
Presentació «kabaddi»
(15:30-16:30 h)
Actuació cultural
(16:45-17:15 h)
Cerimònia de premis
(17:30 h)

«L'afició del criquet a l'Índia i al Pakistan és com la del futbol aquí»

«El criquet en els nostres països d'origen és com el futbol aquí. El practica tothom i omple els grans estadis d'aficionats», destaca Robert Masih, president del Catalunya CC i promotor del primer torneig català d'aquesta modalitat esportiva. Com la majoria dels esports, el criquet es va formalitzar de manera reglada a Anglaterra, des d'on es va estendre i popularitzar en totes les antigues colònies. El bateig i una pilota són els dos elements centrals d'aquest esport, en el qual s'enfronten dos equips d'onze jugadors cadascun. Es practica en un camp de gespa, més o menys ovalat, i que no pot ser inferior a l'extensió d'un camp de futbol. Al centre del camp hi ha un espai rectangular, que es coneix com a pitch. En aquests països asiàtics els partits de criquet es converteixen sovint en autèntiques festes amb música, menjar i actuacions sobre l'escenari. Aquí la situació és diferent, però la fase final del torneig català també s'amenitzarà amb actuacions i una exhibició de kabaddi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un Barça de tots (I)

 

125 anys tenyits de blaugrana

barcelona
 
 

La gesta per ser al ‘play-off’ de la Champions seria descomunal

Girona
 

La Penya troba a faltar actors principals

istanbul (turquia)
 

Tot a punt per a la festa del 125è aniversari del Barça: més que un aniversari

BARCELONA
 
Lliga Femenina

La capitana de l'Uni, a punt de fer la quarantena i assumint la responsabilitat

Girona
 
Xavier Garcia Luque
PERIODISTA. AUTOR DEL LLIBRE ‘NO FUERON LOS POSTES CUADRADOS’

“Gairebé tot ha passat abans”

SANTA MARIA DE PALAUTORDERA