2a DIVISIÓ A. GIRONA
Jordi Bartrés:«En el primer partit, ni estarem al 100 per 100 ni tampoc ho pretenem»
—La primera setmana no va ser dura. S'esperava a l'estada per començar a forçar la màquina?
—«No es tracta de forçar o no forçar. Nosaltres plantegem la pretemporada amb un objectiu molt clar, que és aconseguir que tots els jugadors arribin al primer partit de lliga en les millors condicions possibles. Això vol dir a un 90 o 95% del seu màxim òptim. Estem treballant de manera progressiva, amb mètodes integrats i amb molta presència de pilota. La diferència entre treballar a Torremirona o fer-ho a Girona és l'entorn i l'aspecte de la convivència.»
—Pocs dies, però molt intensos?
—«Hi haurà dos dies que farem tres sessions. Els altres, dues. En les triples sessions, aprofitarem el gimnàs per fer un treball de força general. Les instal·lacions són magnífiques. Ens deixen una zona del camp de golf per fer treball de carrera i a les tardes entrenarem a Vilamalla.»
—Fa la programació a llarg termini o setmana a setmana?
—«El que hem fet és planificar tota la pretemporada. El que no pot ser és anar ficant treball i càrregues sense que hi hagi ordre ni concert. Sí que és cert que en funció de la temperatura, de les sobrecàrregues que puguin tenir els jugadors i de les sensacions que tinguem el cos tècnic, podem anar corregint i modificant algunes coses.»
—Vol que tots els jugadors arribin a un bon nivell físic al primer partit de lliga. Serà problemàtic aconseguir-ho si n'hi ha que encara s'han d'incorporar amb el grup?
—«Si els que vénen fa dos mesos que estan parats i falten deu dies per començar la lliga, segurament no es comptarà amb ells per als primers partits. Sí que es pot aconseguir posar el jugador al cent per cent en deu dies de treball, però això seria a costa de perdre treball de base aeròbica i posar molts treballs de força, i en el tercer o quart partit segur que caurien. I no treballem per a un partit, sinó per arribar bé al primer partit però bàsicament per aconseguir una continuïtat durant les 42 jornades de lliga.»
—Els ha trobat bé, els jugadors?
—«Sí. Els que estaven ja aquí han tingut poc més de 20 dies de descans i gairebé estan dins la sobrecompensació del final de temporada, cosa que ajuda. I les revisions mèdiques ens han indicat que tenen un nivell de consum d'oxigen òptim.»
—L'any passat, l'equip va començar molt endollat físicament i va fer una primera volta òptima. La idea per aquest curs és la mateixa?
—«Sí, però no es tracta de començar molt fort. Quan parlem amb termes físics, molt fort vol dir que el jugador vagi per sobre del cent per cent. Això t'ho planteges més aviat cap al final de temporada o quan hi ha uns partits molt concrets i determinants en què fas anar els jugadors per sobre del límit, caigui qui caigui. No és el cas. En el primer partit de lliga, ni estarem al cent per cent ni tampoc ho pretenem, perquè segur que arrossegaríem problemes.»
—Cristóbal li dóna tota la responsabilitat en l'aspecte físic o li marca les pautes?
—«Som un equip que treballem amb mètodes integrats. Jo d'alguna manera limito el temps, l'espai i la intensitat, i ell introdueix els aspectes tècnics i tàctics que hi puguin haver, cosa que t'obliga a treballar de manera conjunta. Hi ha treballs més específics en què pot pesar més l'opinió de l'especialista, però al final l'última decisió sempre la té qui mana, que és el mister.»
—Amb dues sessions diàries i un treball físic aproximat d'unes tres hores, la plantilla té molt de temps lliure. Com és un dia a l'estada?
—«Parlem tres hores, tot i que el tema del temps és molt relatiu, perquè pots fer un entrenament de dues hores que sigui molt light i un de 45 minuts que sigui molt intens. En pretemporada el que fem és espaiar les sessions en el temps, no tant per la recuperació –perquè l'ideal no seria entrenar a les 9 del matí i a les 7 de la tarda– sinó per la calor. Això té l'inconvenient que descanses menys a la nit, però ho recuperes al migdia. El dia normal és aixecar-te a 2/4 de 8, esmorzar una mica, fer un petit passeig i ser mitja hora abans al vestidor per començar a les 9. Després de l'entrenament tenen temps lliure fins a l'hora de dinar, a 2/4 de 2, que s'aprofita per estar amb els fisioterapeutes, a la piscina, descansar... Després de dinar qui vol fa migdiada. Hi ha dies que hi ha programades xerrades tècniques, tàctiques... I a les 7, a tornar-hi.»
—Molta cura amb l'alimentació?
—«El tema del menjar és sentit comú. Sí que intentem que mengin coses que alimentin i no coses que siguin sobreres com poden ser els embotits o la brioixeria. Hem fet un menú equilibrat a base de carbohidrats, les proteïnes en la seva justa mesura. Molta vitamina, molta amanida, molta verdura i molt líquid.»
—Després de l'estada es passarà a un règim d'un entrenament diari?
—«No. Continuarem tota la pretemporada fent matí i tarda, i fins i tot la primera, segona i tercera setmana mantindrem algun dia les dobles sessions. Però el fet d'entrenar molt no vol dir que carreguis molt. Pots entrenar molt i carregar poc o entrenar poc i carregar molt.»
—És la seva primera experiència en el món professional?
—«Com a preparador físic, sí. Tinc 35 anys i, per tant, no puc tenir un gran recorregut en aquest aspecte, tot i que ja m'hi dedicava des d'abans de deixar el futbol [va jugar a segona A amb el Mèrida i a segona B amb el Premià, el Mataró i l'Hospitalet]. Feia entrenaments individualitzats, no tant d'equip, però sí amb esportistes que podien ser futbolistes, golfistes, tennistes, motoristes... Fa sis anys que estic en un club esportiu a Granollers, el Crack Sports Club, a prop del circuit de Montmeló.»
entRevista a JORDI BARTRÉS.
Va ser company de Matamala a l'Hospi
Bartrés va coincidir en la seva etapa de jugador amb Jordi Matamala el curs 2000/01 a l'Hospitalet, a segona B. A banda d'aquesta coincidència, el preparador físic coneixia els integrants del cos tècnic –especialment Cristóbal Parralo i Toni Jiménez– i, lògicament, a Gerard i Manga que, com ell, són veïns de Granollers.
No deixen que la plantilla jugui a golf
Tot i estar envoltats d'un magnífic camp de golf, Bartrés va apuntar que no deixaran que els jugadors practiquin aquest esport a Torremirona. «Venim a treballar. I les hores de sol són per descansar i no per fer quilòmetres.» Alguns jocs de pals, doncs, s'hauran de quedar als cotxes.