Opinió

Tribuna

Gauguin reviu a Olot

“Santiago Vilanova en rememorà el seu esperit naturalista, humà i artístic

A veure si em faig enten­dre: no és que a Olot s'hagi mun­tat una gran expo­sició de gau­guins o que s'hi hagi des­co­bert una tela del cèlebre pin­tor. El que feliçment s'ha esde­vin­gut és que un fill d'aquesta terra, en San­ti­ago Vila­nova i Tané, va inau­gu­rar-hi, just avui fa un mes, al Museu de la Gar­rotxa (fins al 20 de novem­bre), una expo­sició de pin­tu­res amb el més que sig­ni­fi­ca­tiu títol d'Art i eco­lo­gia. Pai­sat­ges volcànics i para­di­sos oceànics. I és aquí on entra el fet que Paul Gau­guin –l'admi­rat pin­tor– hagi tor­nat a entrar per la nos­tra porta cata­lana, gràcies a la reme­mo­ració del seu espe­rit humà, natu­ra­lista i artístic que n'ha fet en Vila­nova amb aquesta expo­sició, fruit de vin­cu­lar, durant molts anys, art i eco­lo­gia, pin­tant els pai­sat­ges fami­li­ars, estu­di­ant vida i obra de Gau­guin, visi­tant museus i, en fi, arri­bant a viat­jar als matei­xos “para­di­sos oceànics” (illes de bellesa i soli­tud al mig del Pacífic) on el pin­tor francès, vol­gu­da­ment allu­nyat de la metròpoli pari­senca, va viure els últims anys de la seva vida i va voler-hi morir.

Els crítics i espe­ci­a­lis­tes ja hi diran la seva; el que jo des­taco és que la matèria pin­tada es veu reflec­tida amb l'expressió plàstica obtin­guda, pro­vo­cant en l'espec­ta­dor aquest desit­jat impacte en uns sen­tits humans, nor­mal­ment bas­tant ador­mits en raó d'unes vides massa enci­men­ta­des. Al catàleg de l'expo­sició hi ha tex­tos molt apre­ci­a­bles que defi­nei­xen per­fec­ta­ment aquest sen­tit de la pin­tura de Vila­nova, com els de Mont­ser­rat Mallol, direc­tora dels Museus d'Olot; de Domènec Moli, escrip­tor i crític d'art, i del mateix artista, que, en la seva pre­sen­tació, El meu ima­gi­nari pictòric i eco­lo­gista, pre­cisa el sen­tit con­junt d'una vida, que s'acosta –el gener vinent– als 70 anys. I és que aquest “sen­tit con­junt” està for­mat per un gran bosc d'huma­nisme i natu­ra­lisme en què con­vi­uen, feliçment no par­cel·lades, el peri­o­disme, la lite­ra­tura, la música (sobre­tot l'òpera, de la qual és bon conei­xe­dor i esti­ma­ble can­tant afec­ci­o­nat), la militància política radi­cal, lli­gat amb aquesta, l'eco­lo­gisme d'inves­ti­gació i de denúncia i la pin­tura, que és el que ara ens ocupa i que acaba de donar a la seva per­so­na­li­tat cul­tu­ral aquesta empremta d'home no-uni­di­men­si­o­nal, com recla­mava Mar­cuse.

La meva llarga amis­tat i col·labo­ració com­ba­tiva no em cega per a dir tot això amb la més con­vençuda i àmplia de les sere­ni­tats, i per això mateix –amb tants dels seus amics, entre els quals Rafael Subi­rachs i Est­her Soler, Narcís Coma­dira i Dolors Oller, Carme Casas, els olo­tins Lluís Palu­zie i Lluís Bus­quets Gra­bu­losa, i amb la seva com­pa­nya Pilar Sentís i fami­li­ars– vam cele­brar com calia que l'Ajun­ta­ment d'Olot i el Museu de la Gar­rotxa hagin posat en relleu el “sen­tit con­junt” de la seva per­so­na­li­tat, que fa més de 40 anys, el 1974, ja escri­via i es movia per sal­var de la des­trucció aquesta zona volcànica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.