Opinió

Vuits i nous

Introducció de novetats

“Els ordinadors i el Google ens han canviat també la manera de redactar

Ahir els par­lava del lli­bre que ha sor­tit amb les car­tes que es van escriure el tra­duc­tor Jordi Arbonès i l'escrip­tor Joa­quim Carbó, un amb residència a Bue­nos Aires i l'altre a Bar­ce­lona. Al començament de l'arti­cle esta­blia un minúscul paral·lelisme amb la cor­res­pondència de Joan Sales, Mercè Rodo­reda, Armand Obi­ols, Josep Car­ner... Hi vull tor­nar. Els fets per­so­nals, polítics o cul­tu­rals que s'expli­ca­ven aquests últims autors, els “vells”, tenien una natu­ral evo­lució però la tècnica que uti­lit­za­ven per expres­sar-los, no. Quan començaven a escriure ho feien a mà o a màquina, i d'aquí no es movien fins que la cor­res­pondència s'aca­bava o inter­rom­pia. Un cop tenien les car­tes rubri­ca­des les introduïen en un sobre i sor­tien al car­rer per com­prar un segell i tirar-les a la bústia. Enlles­tits aquests tràmits es dis­po­sa­ven a espe­rar la res­posta, que podia tri­gar set­ma­nes i que exi­gia els matei­xos movi­ments per part de l'altre cor­res­pon­sal.

Arbonès i Carbó, que s'escri­uen entre 1967 i 2001, comen­cen fent-ho a màquina i aca­ben usant l'ordi­na­dor. I si no s'envien els dar­rers escrits pri­mer per fax i més tard per cor­reu electrònic, sis­te­mes que Arbonès acaba adop­tant per trans­me­tre les seves tra­duc­ci­ons, només pot ser degut al fet que els dos homes, per inèrcia o per una reverència al paper, van pre­fe­rir seguir con­fi­ant en el ser­vei de cor­reus. Deia ahir que la cor­res­pondència entre Arbonès i Carbó és la crònica d'una època. Ho és també de com les noves tec­no­lo­gies es van anar intro­duint a l'època. Sales, Rodo­reda i tots els altres feien ser­vir les eines que els seus pares i avis ja mane­ja­ven. La revo­lució de les comu­ni­ca­ci­ons l'hem vis­cuda nosal­tres. Això és cosa sabuda, però és bo que Carbó i Arbonès ens ho recor­din, no fos cas que alguns aca­bes­sin pen­sant que els ordi­na­dors i els telèfons mòbils han exis­tit sem­pre. Arbonès i Carbó pri­mer obser­ven els ordi­na­dors amb reticència. Al final se n'expli­quen les mera­ve­lles amb una il·lusió que faria riure si no fos perquè tots hem pas­sat pel mateix procés.

En una carta, Arbonès explica que ha anat a San Martín de los Andes, al cen­tre de l'Argen­tina, tocant a Xile. “Un lloc para­disíac”, diu, i el des­criu a Carbó per fer-li den­teta i ani­mar-lo a anar-lo a veure. He posat “San Martín de los Andes” al Goo­gle i el “paradís” se m'ha fet pre­sent. Si Arbonès, mort el 2001, hagués atra­pat aquest ser­vei, s'hau­ria estal­viat parau­les. Fins i tot la manera de redac­tar hem can­viat.

L'altre dia, un amic que va conèixer Fran­cesc Català-Roca em deia que el fotògraf li havia fet un vati­cini: “Tu i jo assis­ti­rem al dia en què es vendrà l'últim rodet en blanc i negre.” Català-Roca, no, però el meu amic i tots hem vis­cut el dia en què es va ven­dre l'últim rodet en color, i qual­se­vol rodet.