Opinió

Tribuna

Humans, per ara

Fukuyama ha adver­tit que, “des de fa algu­nes dècades, un movi­ment d'alli­be­ra­ment estrany ha cres­cut en el món desen­vo­lu­pat. Els seus cro­ats tenen un objec­tiu molt més alt que els defen­sors dels drets civils, femi­nis­tes o dels homo­se­xu­als. Volen alli­be­rar la raça humana de les seves limi­ta­ci­ons biològiques”. Fa poc, el 16 de desem­bre, més de 250 ado­les­cents, reu­nits a la 8a Jor­nada de Filo­so­fia de Girona (filo.​segirones.​cat/​jf16), han ana­lit­zat aquesta qüestió: “Què ens fa humans?”. Nois i noies de 2n de bat­xi­lle­rat, de sis ins­ti­tuts, que estu­dien la tendència cul­tu­ral, científica i intel·lec­tual que defensa un millo­ra­ment expo­nen­cial de les capa­ci­tats dels humans. El trans­hu­ma­nisme (H+) no és ja una uto­pia sinó un pro­jecte con­cret, amb resul­tats i calen­dari: vegin, si volen, la web de Pro­jecte Ava­tar 2045 (2045.​com) i com­pro­vin-ho.

Els alum­nes, pri­mer als seus ins­ti­tuts i amb una pla­ta­forma Moodle, i suc­ces­si­va­ment en entorns acadèmics com el de la Uni­ver­si­tat de Girona, hi han apro­fun­dit de valent. Entre les comu­ni­ca­ci­ons guar­do­na­des, la Zou­bida, una noia de Salt, escriví: “Jo accepto ser una per­sona feble i imper­fecta, accepto el cicle de la vida: sé que al final he de morir, si no és per una cosa serà per una altra, i això està bé. Morir, riure, viure, plo­rar, sen­tir-se bé, patir, tot això està bé. ¿Quina gràcia tin­dria viure sabent que ho aca­baràs fent tot, perquè tens tot el temps del món i perquè tot és fàcil i no et supo­sa­ria cap esforç?”; i con­clou que ens estem ficant “en una presó nosal­tres matei­xos, dei­xant a fora la lli­ber­tat [...] de ser humans”. En aquesta jor­nada hem après tan­tes idees!

Els alum­nes havien estat inter­ro­gats de manera pro­vo­ca­tiva: “Ani­mal, humà, ava­tar. És aquesta la nos­tra evo­lució?”. Donem per supo­sat que – amb inter­venció divina o no – venim del mico i que hem arri­bat on som; doncs bé, ara se'ns pre­senta un altre salt, el d'uns nous éssers intel·ligents que trans­cen­di­rien els humans. Per als entu­si­as­tes, afe­gir algu­nes pròtesis serà un joc de nens; el que cal és l'eugenèsia, la nano­tec­no­lo­gia i les implan­ta­ci­ons de micro­xips, els fàrmacs que ampliïn les capa­ci­tats... i arri­bar a una existència post­biològica, ja sigui pel bol­cat del cer­vell d'un humà en un ordi­na­dor o bé cons­ti­tuint rea­li­tats híbri­des, en part orgàniques i en part cibernètiques. Això es tracta ja a pel·lícules i sèries, Black Mir­ror o Humans.

El dua­lisme car­tesià dut a l'extrem fa que allò cor­po­ral no entri en la defi­nició de l'essència humana. No són les màqui­nes el perill, ho som nosal­tres. Segur que gau­dei­xen amb les xer­ra­des TED Talks (ted.​com). Si poden, vegin Tots som ciborgs, d'Amber Case. Ella plan­teja una nova antro­po­lo­gia posi­tiva, en la qual “no és que les màqui­nes esti­guin pre­nent el con­trol, sinó que ens estan aju­dant a ser més humans, a con­nec­tar-nos mútua­ment”.

La cul­tura del millo­ra­ment està arre­lada en l'ésser humà des de sem­pre, però ara s'ha tor­nat expo­nen­cial. Hem de con­ser­var el sen­tit de l'humor i l'espe­rit crític, i no pen­sar en una vida intel·ligent entesa com una mena d'immor­ta­li­tat cibernètica. Fukuyama va qua­li­fi­car l' H+ com “la idea més peri­llosa del món”, perquè ells “cre­uen saber què cons­ti­tu­eix un bon ésser humà”, una nova espècie sintètica. Ni jo, ni la meva alumna guar­do­nada, ho voldríem, això. Som humans. I vostès?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.