Opinió

Tribuna

Voluntat d'existir

“ La desobediència civil és sempre el fruit d'una presa de consciència

A Europa a par­tir del segle XV van aparèixer prin­ci­pis democràtics fona­men­tals lli­gats als con­cep­tes de lli­ber­tat, de raó, de tolerància i de progrés que van pro­pi­ciar el salt a un nou sis­tema polític a través de dues revo­lu­ci­ons, la de la inde­pendència de les colònies ame­ri­ca­nes i la fran­cesa, les quals pro­cla­men les pri­me­res decla­ra­ci­ons de drets, que han exer­cit una incidència deter­mi­nant. Totes dues estan estre­ta­ment lli­ga­des a la història del cons­ti­tu­ci­o­na­lisme. Les cons­ti­tu­ci­ons són cons­ti­tu­ci­ons en el temps. La rea­li­tat social, a la qual van refe­ri­des les seves nor­mes, està sot­mesa al canvi històric, i aquest mai no deixa d'afec­tar el con­tin­gut de la cons­ti­tució. Quan no es té compte aquest canvi, el con­tin­gut cons­ti­tu­ci­o­nal queda petri­fi­cat i no pot com­plir les seves fun­ci­ons.

Els drets van anar evo­lu­ci­o­nant, espe­ci­al­ment al segle XX. Es van desen­vo­lu­par el drets polítics, les rei­vin­di­ca­ci­ons soci­als, els drets econòmics, el dret de vaga, el dret del tre­ball, la segu­re­tat social i altres. El 26-6-1945 es funda l'Orga­nit­zació de les Naci­ons Uni­des, l'ONU, i en el text fun­da­ci­o­nal s'hi fixen les fina­li­tats, com la de desen­vo­lu­par entre les naci­ons rela­ci­ons ami­cals fona­men­ta­des en el res­pecte del prin­cipi d'igual­tat dels drets dels pobles i del seu dret de dis­po­sar d'ells matei­xos.

L'Assem­blea Gene­ral de les Naci­ons Uni­des el 10-12-1948 adopta la Decla­ració Uni­ver­sal dels Drets de l'Home, la ter­cera, la qual té una importància excep­ci­o­nal i es refe­reix explícita­ment a allò que s'ano­mena dret a la resistència, revolta con­tra la tira­nia i l'opressió. Quan una població pateix una situ­ació cons­tre­nyent, espe­ci­al­ment d'ori­gen forà com és el cas de Cata­lu­nya res­pecte de l'Estat espa­nyol, apa­reix sem­pre un rebuig d'aquesta opressió, rebuig que reves­teix for­mes vari­a­des. A Cata­lu­nya aques­tes for­mes són pacífiques: mani­fes­ta­ci­ons mul­ti­tu­dinàries i el Par­la­ment de Cata­lu­nya, com a seu de la sobi­ra­nia cata­lana.

L'eman­ci­pació dels pobles, la pau civil, la justícia social, el diàleg en la reci­pro­ci­tat, ha guiat diver­ses gene­ra­ci­ons de cata­lans, i està guiant l'actual, en la volun­tat de recu­pe­rar la inde­pendència de Cata­lu­nya. Deso­beir és un com­bat en nom de la vida. Després que el 9-N més de dos mili­ons de cata­lans par­ti­ci­pes­sin en la con­sulta con­vo­cada pel govern de Cata­lu­nya, Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Fran­cesc Homs seran jut­jats per deso­bediència i pre­va­ri­cació. Avui, davant del Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de Cata­lu­nya, s'ini­cia el pri­mer judici. Els anhels no es poden pro­hi­bir ni es poden per­se­guir. La deso­bediència civil és sem­pre el fruit d'una presa de consciència, és un ins­tru­ment indis­pen­sa­ble per intro­duir can­vis neces­sa­ris i atri­buir-los lega­li­tat. La coerció, en canvi, intenta des­truir la volun­tat d'exis­tir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.