Opinió

anàlisi

esteve vilanova

El formatge no és només seu

El 1998 l'escrip­tor Spen­cer John­son va escriure una faula amb el títol ¿Qui s'ha empor­tat el meu for­matge? Es tracta d'una faula molt ben cons­truïda entre qua­tre pro­ta­go­nis­tes: dos rato­lins i dos lil·lipu­tencs que viuen en una espècie de labe­rint on hi ha una habi­tació amb una gran quan­ti­tat de for­matge, i els qua­tre per­so­nat­ges van cada dia a men­jar-ne. De cop es tro­ben que el for­matge s'acaba i aquí comença la reacció de cadascú davant d'un fet ines­pe­rat. Els rato­lins es posen a córrer pels pas­sa­dis­sos del labe­rint fins que tro­ben un magat­zem ple de for­matge, men­tre que els altres dos acu­dei­xen cada dia al lloc i només tro­ben de tant en tant talls petits de for­matge que no els arri­ben per viure. Un dels lil·lipu­tencs ente­nia que com que feia tant de temps que men­ja­ven d'aquell for­matge ja hi tenien dret i que calia rei­vin­di­car-lo, men­tre que l'altre, en veure que pas­sa­ven els dies i cada vegada tenien més gana, va optar per endin­sar-se en el labe­rint, fins que va tro­bar una altra sala plena de for­matge.

Aquesta faula expressa clara­ment les inco­mo­di­tats dels can­vis sob­tats que expe­ri­menta la nos­tra soci­e­tat moderna i l'acti­tud de cadascú davant dels can­vis. Curi­o­sa­ment aquest lli­bre relata per­fec­ta­ment la rea­li­tat de dos pro­ble­mes que han esde­vin­gut molt vius dar­re­ra­ment: el dels taxis­tes de Bar­ce­lona i els dels esti­ba­dors del Port, que encara gau­dei­xen d'una llei fran­quista feta per bene­fi­ciar els com­ba­tents de la División Azul. El col·lec­tiu dels pri­mers té el con­trol del 90% del negoci, la qual cosa és pràcti­ca­ment un mono­poli, i el seu pro­blema ara és la intro­missió de nous ope­ra­dors com són els vehi­cles de llo­guer amb con­duc­tor, Uber o Cabify, i veuen amenaçat el seu for­matge. El domini total d'un sec­tor, per més hiper­re­gu­lat que esti­gui, sovint dete­ri­ora el ser­vei i l'enca­reix. Alberto Álva­rez, pre­si­dent del sin­di­cat Elite, reco­nei­xia que el sec­tor s'ha de moder­nit­zar i ha d'uti­lit­zar les noves tec­no­lo­gies per donar el ser­vei que reque­reix una soci­e­tat ja molt tec­ni­fi­cada. De fet, a Bar­ce­lona mateix ja hi ha una empresa, Taxi Class, que té una flota de taxis amb cot­xes Mer­ce­des que han optat per dife­ren­ciar-se com un ser­vei d'alta qua­li­tat, i alguna coo­pe­ra­tiva que també fun­ci­ona molt bé.

Men­tre pre­pa­ra­ven la mani­fes­tació de la set­mana pas­sada ja van avi­sar que el “con­flicte del taxi” seria com el de Can Vies, i dei­xa­ven constància de la violència d'aquell epi­sodi, i real­ment hem vist com taxis­tes bol­ca­ven un cotxe en ple car­rer perquè era d'una empresa “intrusa”.

Segons diuen els taxis­tes, a l'Àrea Metro­po­li­tana tenen un pro­blema d'excés de taxis –segons ells, n'hi ha 2.500–, però alhora les llicències es tras­pas­sen per 150.000 euros, la qual cosa sem­bla una con­tra­dicció i una omissió de l'Auto­ri­tat Metro­po­li­tana que cor­res­pon­gui que es per­me­tin aquests tras­pas­sos.

Pot­ser el pro­blema és que no han estat capaços de moder­nit­zar-se i, en lloc de pen­sar que tenen un mer­cat cap­tiu, hau­rien d'haver millo­rat l'oferta. Es reco­neix que hi ha taxis­tes que no saben l'idi­oma i que a penes conei­xen la ciu­tat, que hi ha taxis mal man­tin­guts, vells i bruts. I també es reco­neix que hi ha màfies. Els res­pon­sa­bles i els líders sin­di­cals hau­rien de ser els pri­mers de dis­cri­mi­nar i denun­ciar aques­tes acti­tuds que per­ju­di­quen el bon nom del sec­tor. També les ins­pec­ci­ons i els con­trols que fan les auto­ri­tats res­pon­sa­bles hau­rien de ser més exhaus­tius per tal de man­te­nir el ser­vei a l'altura dels de la resta de la ciu­tat, perquè també for­men part del con­junt que esdevé impres­cin­di­ble en una ciu­tat moderna i atrac­tiva.

El pit­jor que poden fer els taxis­tes és pen­sar que com que durant molts anys sem­pre tro­ba­ven el for­matge, que només era seu, i que ara que l'han de començar a com­par­tir es bun­que­rit­zin defen­sant allò que ja no els per­toca en exclu­siva i que les tec­no­lo­gies fan impos­si­ble. La seva estratègia hau­ria de ser defen­sar-se de la com­petència amb les matei­xes armes: amb tec­no­lo­gia, amb qua­li­tat i amb ser­vei. En cap cas amb con­flic­ti­vi­tat o amb violència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.