Editorial

Escòcia no renuncia al seu futur

El Parlament escocès ha desafiat Londres votant a favor de demanar un segon referèndum per a la independència, i, més enllà de la discrepància contundent expressada per la primera ministra, Theresa May, el govern britànic no ha encetat cap guerra bruta ni ha esperonat els tribunals en contra. Res a veure, prou que ho sabem, amb l'actitud del govern espanyol en relació amb el procés sobiranista de Catalunya. No obstant això, aquesta vegada les coses seran molt més difícils per als escocesos, tenint en compte que la saludable permissivitat democràtica exhibida per l'anterior primer ministre, David Cameron, ha estat substituïda per la rotunda negativa de May, amb l'argument que mentre durin les negociacions del ‘Brexit' no es pot debilitar la posició britànica.

Els nacionalistes escocesos tenen motius per sentir-se decebuts amb el govern britànic perquè a conseqüència del ‘Brexit' Escòcia es podria veure arrossegada a l'exclusió europea. Justament aquest va ser un dels principals arguments de la campanya del primer referèndum, quan el govern de Cameron insistia que si Escòcia se separava del Regne Unit s'arriscava a quedar fora de la UE. A més, d'aleshores ençà el suport ciutadà a la independència ha augmentat fins al cinquanta per cent. Mentrestant, el procediment per posar en marxa un segon referèndum, qui sap si de manera unilateral, s'ha iniciat de forma escrupolosa, a través de la cambra baixa, on estan representats els interessos de tots els ciutadans i després d'una votació que va acabar amb 69 vots a favor i 59 en contra. La primer ministra Nicola Sturgeon ho ha deixat ben clar: “El futur d'Escòcia no pot ser imposat, ha de ser una elecció dels escocesos.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.