Opinió

opinió

El meu Fita

Fita té tenacitat, capacitat de superació i una tendència a convertir en positiu allò que normalment és negatiu Aquesta força seguirà essent l’eix de l’actuació de l’artista al llarg de la vida. La vellesa no n’és una excepció
Fita és l’home amable que serveix la cultura i el país amb intensitat i sense defallir. De moment, 90 anys de tenacitat

De les per­so­nes que ens envol­ten, en rete­nim una imatge con­creta que té una part objec­tiva però també un com­po­nent sub­jec­tiu que res­pon a l’impacte que ens pro­du­eix aque­lla figura, en l’aspecte físic i en el psíquic. Òbvi­a­ment, si la per­sona l’hem trac­tada i encara bio­gra­fi­ada, hi ha un plus afec­tiu a afe­gir. Nor­mal­ment, les bio­gra­fies les tria el biògraf i ja solen néixer fruit d’una amis­tat. El biògraf acaba eri­gint-se en una mena de còmplice tot i voler evi­tar-ho. Per això parlo del “meu” Fita, amb un pos­ses­siu que defi­neix la pro­xi­mi­tat que ens tenim, després d’una cin­quan­tena d’anys de conei­xença mútua. En rea­li­tat, el Fita de carn i ossos el vaig trac­tar per pri­mera vegada a Llo­ret, fa qua­ranta-set anys, quan s’havia d’eri­gir un monu­ment a la dansa naci­o­nal amb motiu d’haver estat esco­llida la nos­tra vila Ciu­tat Pubi­lla de la Sar­dana. Lla­vors vaig començar a des­co­brir un artista que no es con­for­mava a com­plir l’encàrrec sinó que era exi­gent, que volia triar el lloc idoni per a l’emplaçament, que s’interes­sava per conèixer l’entorn que l’havia d’envol­tar, que desit­java cri­dar l’atenció en el bon sen­tit de la paraula. Recordo que jo vaig insi­nuar que m’agra­da­ven les coses equi­li­bra­des, sense exces­si­ves estridències, i ell va repli­car de seguida: “És que jo en soc, d’estri­dent!” La seva estridència no és mai, però, l’esti­ra­bot tea­tral, dalinià.

Des d’aquesta pers­pec­tiva, Fita ha meres­cut sem­pre la meva admi­ració per la seva afa­bi­li­tat, pel bon caràcter, pel tracte exqui­sit. Fita té, a més, una vir­tut clau en el meu barem per­so­nal de valo­ració dels per­so­nat­ges: la tena­ci­tat, la capa­ci­tat de superació, la tendència a con­ver­tir en posi­tiu allò que nor­mal­ment és nega­tiu. Artísti­ca­ment pot­ser Fita és un super­do­tat, però, en tot cas, no s’ha limi­tat mai a anar fent allò que li resul­tava fàcil. Ha defen­sat sem­pre que cal desen­vo­lu­par aque­lles facul­tats inter­nes que, a vega­des, no es veuen, però que hi són. Déu ens les ha donat perquè en fem ús i les des­ple­guem. I Fita les des­plega fins i tot en con­tra dels seus pro­pis interes­sos. El nos­tre artista tenia un tipus de pin­tura molt con­cret, molt per­so­nal, molt iden­ti­fi­ca­ble, molt accep­tat. Allò que per­me­tia dir: “Això és un Fita.” I els gale­ris­tes s’hau­rien fre­gat les mans de con­tents en tenir un per­fil artístic del per­so­natge defi­nit. Doncs no. En Fita no en té mai prou. Prova. Inves­tiga. Busca nous pro­ce­di­ments. Lluita per tras­lla­dar a la tela efec­tes quo­ti­di­ans, si voleu. Les bom­bo­lles de sabó, si pogués, les mate­ri­a­lit­za­ria. Aquesta lluita es con­ver­teix –ho deia abans– en tena­ci­tat. La vida de Domènec Fita, que aquest 10 d’agost com­pleix els noranta anys, és una suc­cessió de fets que posen de mani­fest la seva tena­ci­tat, la seva tos­su­de­ria, el seu tarannà acos­tu­mat, per sis­tema, a cri­dar sem­pre amb vehemència: sur­sum corda! Amunt els cors!

A més d’un per­so­natge li hau­ria aigua­lit la vida la cons­ta­tació, en entrar a l’ús de raó, d’una absència de refe­rents paren­tals. Però a Fita no l’afecta nega­ti­va­ment el fet de no saber qui són els seus pares. Din­tre de les parets de l’hos­pici traça el seu camí, sem­pre amb la brúixola ben enca­rada. Tam­poc va gau­dir dels ama­nya­ga­ments de la seva mare Moisès, aban­do­nat al Nil en un cis­tell. I va arri­bar a ser el cab­dill d’un poble. Fita sap estar a l’altura de les cir­cumstàncies sepa­rant l’essència de l’acci­dent. Com­panys seus d’hos­pici ens han mani­fes­tat, més d’una vegada, el rebuig que sen­tien per aque­lles mon­ges que els tenien a rat­lla dins de la ins­ti­tució. En Fita no he tro­bat mai cap queixa. Ha vene­rat la dida que el va criar, les mon­ges que el van fer gran, els mes­tres que el van aco­llir...

La prova con­clo­ent, però, encara havia de venir. Ima­gi­neu un jove artista il·lusi­o­nat, obrint nous fronts amb els com­panys del Grup Flamma, que el dia 13 de desem­bre del 1953, men­tre tre­ba­lla de nit a la volta del bap­tis­teri de l’església bar­ce­lo­nina de Bet­lem, cau de la bas­tida i queda estès a terra on el tro­ben, en estat gravíssim, l’endemà al matí? Només s’han de mirar les foto­gra­fies que que­den d’aquell epi­sodi, el seu repòs impo­sat al llit, boca­terrós, amb tot un sis­tema de polit­ges i polis­pasts que li aixe­quen el cos per dife­rents punts, per ado­nar-se que aquell recep­ta­cle ple de vita­li­tat ha esde­vin­gut un sac d’ossos des­tros­sats. És aquest cos propi que, segu­ra­ment, li sug­ge­rirà, més enda­vant, el seu Crist jacent de la cate­dral. L’aba­ti­ment total. I tot i això, amunt els cors. Sor­geix la tena­ci­tat de Fita i deixa boca­ba­dats els matei­xos met­ges, alguns dels quals ja ana­ven per ampu­tar les cames.

I, després de remun­tar els pro­ble­mes somàtics, Fita superarà, amb l’ajuda de l’Àngela, els de caràcter psíquic. Es casa a l’església de Por­que­res el 2 de febrer del 1958. No havia de ser fàcil accep­tar el com­promís del matri­moni pen­sant que no podia ofe­rir a la seva dona totes les pos­si­bi­li­tats vitals. Només la capa­ci­tat mútua de des­co­brir altres al·lici­ents insos­pi­tats por­ta­ria la pare­lla a bon port. Sem­pre la recerca de la part posi­tiva. Sem­pre la tena­ci­tat i el risc.

Diria que fins i tot l’atzar es diver­teix fent anar amunt el nos­tre pro­ta­go­nista. S’havia fet una casa a Sarrià, i el traçat de la nova auto­pista fa que li expropiïn l’habi­tatge del Mas Nadal i l’ender­ro­quin. Seguirà amunt, cap a Montjuïc, en una cota molt més ele­vada.

Tam­poc no havia de resul­tar sen­zill des­em­pa­lle­gar-se dels seus lli­gams amb l’Opus Dei, ins­ti­tució en la qual milità entre el 1959 i el 1972. La pro­funda espi­ri­tu­a­li­tat de Fita, sin­gu­lar­ment les seves refle­xi­ons de l’etapa 1947-56, el van por­tar a viure el cris­ti­a­nisme amb unes con­no­ta­ci­ons amb les quals, després, no es va sen­tir còmode i a les quals va renun­ciar, expli­cant públi­ca­ment les raons, però guar­dant sem­pre un total res­pecte per aquells que for­men part del movi­ment de mon­se­nyor Escrivà. L’Opus, desen­ga­nyem-nos, omplia, lla­vors, un sec­tor potent de la soci­e­tat giro­nina. Por­tar-li la contrària era un repte. I Fita l’assu­meix fidel a les seves con­vic­ci­ons i a aque­lla tena­ci­tat que li anem redes­co­brim a cada pas. La conei­xença amb l’abat Escarré li per­metrà, després, tas­tar un altre estil de vivència reli­gi­osa. Fita i Escarré eren de la mateixa fusta. L’un ana­litza les fla­que­ses d’un col·lec­tiu empa­rat per la Santa Seu. L’altre canta la canya a un règim també beneït, sovint, des del Vaticà. Dos homes tenaços que es com­ple­men­ten i, si cal, s’opo­sen. Escarré encar­rega a Fita una escul­tura de sant Benet asse­gut. Fita el con­cep dret. S’imposa Fita, és clar.

Aquesta força seguirà essent l’eix de l’actu­ació de l’artista al llarg de la vida. La vellesa no n’és una excepció. Ho dèiem al començament. La seva obra, pres­ti­gi­osa i con­so­li­dada, lluny de res­tar immu­ta­ble dins d’uns trets defi­ni­to­ris per­ma­nents, pren opció per la inse­gu­re­tat i s’arrisca a discórrer pel camí de la pro­va­tura, del joc amb l’atzar, per entu­si­as­mar-se amb les peti­tes tro­ba­lles plàsti­ques que, sovint, ele­ven els mate­ri­als secun­da­ris i els de rebuig a la cate­go­ria d’obres d’art.

Tena­ci­tat, també, per encar­ri­lar voca­ci­ons i dei­xar fer als artis­tes que s’edu­ca­ven en el seu Estudi d’Art (1979-1998). Sobre­tot, per tenir el coratge de superar la for­mació acadèmica clàssica i mos­trar als alum­nes la con­veniència de fer sor­tir del seu inte­rior les facul­tats més insos­pi­ta­des.

En l’aspecte per­so­nal, la sor­presa majúscula d’un Fita que viu limi­tat des del 1953 és la seva lon­ge­vi­tat. Es va riure de la mort en ocasió de la cai­guda que el va dei­xar paraplègic. Però ha bur­lat la parca mol­tes vega­des més. Com asse­gura el neuròleg Dr. Joa­quim Jubert amb la seva sub­til sor­ne­gue­ria, en Fita és immor­tal. Difícil­ment hom podia ima­gi­nar que un home pri­vat de mol­tes facul­tats loco­mo­trius no perdés les ganes de viure. Però en Fita és en Fita, amb aque­lla empenta innata que fa que el per­fil del “meu” bio­gra­fiat sigui sem­pre el de l’home ama­ble que ser­veix la cul­tura i el país amb inten­si­tat i sense defa­llir. De moment, noranta anys de tena­ci­tat. El futur, sor­presa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.