Opinió

Tribuna

Partit republicà

“La pregunta que ens fem és: com és que no sorgeix un partit republicà espanyol que digui obertament que ho és, com fa i ha fet sempre Esquerra Republicana de Catalunya?

A la mort del dic­ta­dor Franco, ens vam tro­bar que, tal com ell establí, hom com­plia el seu tes­ta­ment, i, com a con­seqüència, ens rega­la­ven un rei. Rei que, a mes a més, havia estat impo­sat a dit, no here­tava la corona, sinó que, en la tot­po­de­rosa inflor men­tal del “per la gràcia de Déu Cau­di­llo”, ell (Ell) “ins­tau­rava” una monar­quia amb Joan Car­les. Pas­sats uns anys, Joan de Borbó, pare del post­fran­quista rei, adduint que, en lògica dinàstica, era ell l’hereu del dar­rer rei espa­nyol Alfons XIII, després de pro­cla­mar solem­ne­ment que el tron li cor­res­po­nia, solem­ne­ment també abdi­cava en el seu fill, monarca ja reg­nant. Tot aquest “joc de trons” era, com si diguéssim, el recurs per tal de que­dar Don Joan des­can­sat, una mica reha­bi­li­tat i, de pas­sada, desau­to­rit­zar la gosa­dia super­bi­osa de Franco. Però, en defi­ni­tiva, després d’aque­lla dis­cu­ti­ble tran­sició, teníem un rei, una casa reial i monar­quia fins no sabíem quan.

Dei­xant de banda la per­sona con­creta, ter­reny on no entraré, un rei sem­bla força anacrònic en una soci­e­tat moderna. Això ja s’ha dit per mol­tes per­so­nes que s’incli­nen a con­ce­bre com a model d’estat una república, on tot­hom cal que sigui ele­git per vot, sem­pre millor que no una mena de cort celes­tial amb testa coro­nada. Per a molts, i més comp­tant que la població jove és ja del segle XXI i no ha vis­cut ni de lluny els anys del dar­rer quart del segle ante­rior, una república és la forma d’estat ima­gi­na­ble, no una monar­quia.

Si mirem el mapa de par­tits polítics d’abast espa­nyol, amb seus a Madrid, tots ells con­ti­nuen accep­tant tàcita­ment la monar­quia. Cap d’ells no ha insi­nuat que seria millor una república. Alguns de recent cre­ació no han dit no, almenys fins ara. Això con­trasta amb la tra­dició repu­bli­cana, mode­rada o radi­cal, anar­quista, comu­nista i soci­a­lista, per exem­ple, d’abans de la guerra del 36-39; fins i tot avui els soci­a­lis­tes, que no tenen tra­dició de cor­te­sans, no sem­blen estar a punt de posar-se el frac per assis­tir a una audiència amb el monarca... o pot­ser sí.

Entre la gent rasa del car­rer, la monar­quia no entu­si­asma; els com­po­nents de la família reial ali­men­ten les pàgines de les revis­tes popu­lars set­ma­nals, i una porció reduïda de ciu­ta­da­nes xala amb les notícies que n’ema­nen. Punt. Direm més: a molts ciu­ta­dans els deixa indi­fe­rents i a una part més reduïda els resulta incòmode l’entorn de la Corona, i el fet que el pro­cla­mat “Estat de dret” tin­gui al cap­da­munt un rei. Els ciu­ta­dans, en con­ver­ses quo­ti­di­a­nes, pre­di­uen que la monar­quia des­a­pa­rei­xerà; manca saber si un referèndum els dona­ria la raó. Les situ­a­ci­ons molt sovint can­vien només si estan a punt de des­com­pon­dre’s.

La pre­gunta que ens fem és: com és que no sor­geix un par­tit repu­blicà espa­nyol que digui ober­ta­ment que ho és, com fa i ha fet sem­pre Esquerra Repu­bli­cana de Cata­lu­nya? Que no em diguin que només aquí, dins de caseta, hi ha par­ti­da­ris d’una república. I crec que fora útil avui un par­tit així sobre la Pell de Brau perquè podria fer pro­pa­ganda ober­ta­ment del sis­tema repu­blicà. Enten­guem-nos, però: a nosal­tres ens importa una República Cata­lana, però no ens des­plau­ria que en ter­res espa­nyo­les campés un par­tit repu­blicà. Tro­bem que el pano­rama queda coix, ara com ara.

Un cosa hem de tenir pre­sent: la Segona República, que es dibui­xava ja en el Pacte de Sant Sebastià i va venir el 1931, amb el tri­omf dels no dinàstics en unes elec­ci­ons muni­ci­pals (!), va caure de seguida en el cen­tra­lisme, prengué la tra­dició jaco­bina, va ator­gar, sí, esta­tuts a Cata­lu­nya, Euskadi i Galícia, però fou gasiva en el des­ple­ga­ment de les com­petències. Quan Cata­lu­nya, després d’unes elec­ci­ons gene­rals que havien ori­gi­nat un gabi­net dretà i pro fei­xista, va voler fer una república fede­rada amb els altres ter­ri­to­ris espa­nyols, el 6 d’octu­bre de 1934, el govern de Madrid, o sigui la República, orga­nitzà una reacció mili­ta­rit­zada i un judici escan­dalós: el pre­si­dent català i el seu govern van anar a la presó fins que unes noves elec­ci­ons, el 1936, can­vi­a­ren el color del govern de Madrid.

Escol­tin: si a Madrid arri­ben a tenir una república, que sigui només per a ells. No ens la vul­guin fer com­par­tir perquè rebríem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.