Opinió

A la tres

Desig reial

“La violència exercida contra els qui pacíficament volien votar no ha incomodat l’executiu estatal

Era un dels primers correus que arribaven ahir, tres dies després de la brutal repressió de diumenge i un després de les multitudinàries manifestacions per condemnar-la que es van fer dimarts arreu de Catalunya. “El ministre de l’Interior esmorza amb els policies nacionals i guàrdies civils allotjats a Barcelona i assegura que el Gobierno defensarà els seus drets i la seva dignitat”, deia textualment. Adjuntes, fins a quatre imatges de Juan Ignacio Zoido i el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, amb els agents. Podria ser el mail anunciant la visita del titular de Defensa de torn per mostrar públicament el suport a les tropes desplaçades a un país estranger qualsevol. Però no, era el responsable d’Interior felicitant els cossos i forces de seguretat espanyoles per l’actuació de diumenge. La violència exercida contra els qui pacíficament volien votar en el referèndum no ha incomodat ni el més mínim l’executiu estatal. Ni una disculpa, ni una crítica ni la més mínima alteració en els seus plans per vèncer –en cap cas convèncer– l’independentisme.

Lògica de batalla per a un conflicte polític, el que es viu a Catalunya. La dinàmica defensada des de fa temps pel govern del PP i aplaudida per Ciutadans ha rebut l’inestimable suport del rei. Felip VI abandona el suposat paper d’àrbitre i baixa al terreny de joc per intentar marcar el rival assenyalat pels populars. Res de diàleg ni tampoc menció als més de 800 ferits i contusionats de la salvatge jornada de diumenge ni als mobilitzats, només la garantia que els poders de l’Estat “asseguraran l’ordre constitucional”. I el missatge davant d’un simbòlic quadre de Carles III –va prohibir l’educació en català al segle XVIII– amb la vara de comandament a la mà. Casualitat? Segur que no. L’al·locució del monarca cau com un gerro d’aigua freda sobre federalistes i partidaris de terceres vies i pressiona al límit un PSOE que sembla destinat a pujar al vaixell del PP i Cs. Desig reial d’un monarca que beneeix sense rubor l’estratègia dels populars. A por ellos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia