opinió

Immigració

No es tracta de repartir les engrunes entre els pobres, sinó de dotar els municipis de recursos econòmics suficients

Vic ha posat sobre la taula el tema política­ment incor­recte de la immi­gració. La immi­gració des de temps imme­mo­rial està rela­ci­o­nada amb la pobresa, amb la cerca de sub­sistència. Les per­so­nes riques estran­ge­res no immi­gren, sim­ple­ment resi­dei­xen, i no són mal vis­tes per la població. En canvi els immi­grants pobres són en el millor dels casos tole­rats i rebut­jats en casos extrems, que s'acos­tu­men a donar, en pobla­ci­ons amb un alt per­cen­tatge d'immi­grants. A Vic, amb un per­cen­tatge supe­rior al 25%, és lògic que exis­tei­xin pro­ble­mes de con­vivència. Si els ser­veis soci­als d'un muni­cipi dis­po­sen de recur­sos econòmics per aten­dre aquests ser­veis, quan aquests es mul­ti­pli­quen, degut a la immi­gració, els recur­sos con­ti­nuen essent els matei­xos. Resulta que l'atenció dels ser­veis soci­als l'han d'aca­bar assu­mint les per­so­nes pobres del muni­cipi, que veuen dis­minuïts els seus ajuts soci­als degut al fet que hi ha immi­grants encara més pobres que elles.

Tot i que hi puguin exis­tir pro­ble­mes cul­tu­rals o reli­gi­o­sos, fona­men­tal­ment la immi­gració és un pro­blema econòmic que actu­al­ment es fa més palès en l'eco­no­mia sub­mer­gida. Llocs de tre­ball pagats amb diner negre, que no cotitza a la segu­re­tat social, pro­mo­guts per empre­sa­ris vivi­dors, tole­rats per una admi­nis­tració ino­pe­rant, que no s'adona que una eco­no­mia basada en l'explo­tació il·legal dels pobres no pot ser mai com­pe­ti­tiva i gene­ra­dora de riquesa. No es tracta de repar­tir les engru­nes entre els pobres, sinó de dotar els muni­ci­pis de recur­sos econòmics sufi­ci­ents per poder repar­tir pa i no engru­nes. Quan es parla de soli­da­ri­tat cal dei­xar molt clar que aquesta té molt a veure amb la immi­gració, però no la soli­da­ri­tat actual obli­gada dels pobres, sinó la ine­xis­tent dels rics. Quan a Premià de Mar es va pro­duir un pro­blema per la cons­trucció d'una mes­quita, el que més pro­tes­ta­ren varen ser els pro­pi­e­ta­ris d'habi­tat­ges pro­pers al ter­reny on es volia cons­truir, en esti­mar una pèrdua de valor immo­bi­li­ari dels seus habi­tat­ges.

Arri­bats a aquest punt, sem­bla clar que la immi­gració ha de dei­xar de ser un pro­blema política­ment incor­recte del qual no es pot ni s'ha de par­lar. L'accep­tació de l'existència d'un pro­blema és el pri­mer pas neces­sari per tro­bar-hi solu­ci­ons, les quals forçosa­ment han de tenir en compte les situ­a­ci­ons reals dels habi­tants de muni­ci­pis que es tro­ben més afec­tats i que conei­xen millor el que passa.

(*) Pre­si­dent d'Euro­se­nior



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.