opinió

T'hi atreveixes?

Jordi Bilbeny dinamita les tesis alternatives sobre l'origen de Colom

Gairebé en solitari, ha anat predicant que Colom era català

Cun cs de zero

ossetània acaba de publi­car Colom. 500 anys enga­nyats, del pro­fes­sor uni­ver­si­tari C. Mer­rill. El lli­bre, molt ben argu­men­tat i docu­men­tat, i que no pot ser acu­sat de par­ti­sa­nisme car Mer­rill és nord-ame­ricà, dina­mita de manera demo­li­dora les tesis alter­na­ti­ves sobre l'ori­gen de Colom, inclo­ent-hi la geno­ve­sista, amb una con­clusió clara i inequívoca: Colom era català i la resta és fulla­raca. Si el lle­giu, us farà posar ver­mells de ver­go­nya ali­ena, el que s'han arri­bat a empas­sar els ano­me­nats experts, sense cap mena d'espe­rit crític. Aquest lli­bre és el prin­cipi del final d'aquest debat, i ara només és qüestió de temps que això per­coli als sis­te­mes edu­ca­tius de tot el món.

Hom podria pre­gun­tar-se: una qüestió tan capi­tal per a la nos­tra història, i ha hagut de ser un ame­ricà, qui ens res­cati un per­so­natge clau de la història? Com és pos­si­ble que això no hagi gene­rat inten­ses recer­ques al nos­tre país? O, ara que en Mer­rill l'ha posat amb tot soroll al bell mig de l'escena, com és que no sen­tim cap decla­ració acadèmica que digui, com a mínim, «és un tema que havíem igno­rat. Ens cal, cer­ta­ment, inves­ti­gar-lo molt més a fons»? És que els nos­tres inves­ti­ga­dors i his­to­ri­a­dors hi han estat cecs? Tots, no. Fa molt de temps que un inves­ti­ga­dor, en Jordi Bil­beny, gai­rebé en soli­tari, ha pre­di­cat que Colom era català.

Però és que els docu­men­tadíssims lli­bres d'en Bil­beny, començant per la Brevíssima relació de la des­trucció de la història, ens expli­quen que això només és la punta de l'ice­berg i només una part d'una enorme rees­crip­tura de la història. De la nos­tra història. I això és extre­ma­ment poderós, car és àmpli­a­ment reco­ne­guda la potència de la pròpia història en els sen­ti­ments i l'autoi­matge de les per­so­nes: no és el mateix haver sigut una província en decadència durant segles que haver sigut un imperi que con­tro­lava des del Medi­ter­rani fins al nou con­ti­nent, Amèrica, just aca­bat de des­co­brir per nosal­tres. En Bil­beny ens docu­menta com els De las Casas sig­nen com a Casaus, com els Pizarro sig­nen com a Pisano, com els mapa­mun­dis de l'època des­bor­den de senye­res per­tot arreu, men­tre els lle­ons i els cas­tells bri­llen per l'absència; com les senye­res tenen un nom­bre vari­a­ble de bar­res (de tot això, en podreu veure exem­ples a cabas­sos en el lli­bre d'en Gui­llot La des­co­berta i con­questa cata­lana d'Amèrica, a publi­car aquest març per Mobil Books-Dèria); com, «curi­o­sa­ment», la ban­dera d'Espa­nya és direc­ta­ment una de les vari­ants de la senyera, tal com passa avui dia quan una com­pa­nyia adqui­rent uti­litza la marca de l'adqui­rida perquè és molt més cone­guda (per què no hi ha lle­ons i cas­tells a la ban­dera d'Espa­nya?); com Car­les I passa a Cata­lu­nya la major part del seu temps a Espa­nya, perquè és el cor de la major part del seu imperi, i pràcti­ca­ment gens a Cas­te­lla, on no té gaire res a fer; etc...

Pos­si­ble­ment ara pen­seu: «Això no pot ser. No podem haver estat tan enga­nyats. Aquest en Bil­beny deu ser un gri­llat amb ànsies de pro­ta­go­nisme.» En Mat­hew Tree, tot pre­sen­tant un lli­bre d'en Bil­beny, va expli­car que aquesta havia sigut la seva reacció ini­cial, com la de pràcti­ca­ment tot­hom. En Tree, però, com d'altres, va fer el pas de deci­dir lle­gir direc­ta­ment obres d'en Bil­beny, eli­mi­nant inter­me­di­a­ris que li digues­sin el que havia de creure.

Ara la veu d'en Bil­beny ha sigut molt for­ta­ment vin­di­cada. Si, final­ment, ha tin­gut raó amb en Colom, per què no n'hau­ria de tenir amb tota la resta? O, com a molt mínim, per què no s'hau­rien d'apro­fun­dir les recer­ques que ell ha començat, bé per con­fir­mar-les, bé –per què no?– per refu­tar-les? El silenci actual, més que cap altra cosa, ens inter­pel·la de manera eixor­da­dora.

De manera magis­tral, a la pel·lícula Matrix, a Neo, el pro­ta­go­nista, se li ofe­reix la pos­si­bi­li­tat de triar entre dues píndo­les: la blava li per­metrà obli­dar totes les inco­herències que ha des­co­bert dar­re­ra­ment en el seu món i repren­dre la seva vida com si res no hagués pas­sat; la ver­me­lla, encara que li pro­vo­qui molt de dolor i mai més pugui tor­nar enrere, li obrirà els ulls al que real­ment ocorre: un món on els homes viuen nar­co­tit­zats dins d'una ficció inte­gral men­tre se'ls explota en escla­vi­tud. Neo deci­deix no accep­tar viure més en l'engany i tria la ver­me­lla. La teva píndola ver­me­lla és al teu abast en els lli­bres d'en Bil­beny. En Neo s'hi va atre­vir. I tu, t'hi atre­viràs?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.