opinió
Dret a decidir
Les construccions lingüístiques de forma atractiva són, sovint, abusades pels partits que tenen la demagògia com a principal actiu del seu discurs social i polític.
Els de la casa gran, gran de denominació, però de mires petites, no han perdut l'ocasió quan aquesta els ha estat propera per omplir-se la boca sobre el dret a decidir.
El dret a decidir, expressió genèrica i, per si, totalment buida de contingut. De les que permeten ser subscrites sense que el compromís del seu contingut afecti l'ideari polític.
Així, quan ha convingut, el principal partit de l'oposició n'ha fet bandera, com al consistori gironí, com en molts altres ajuntaments. Convergència ha defensat un genèric dret a decidir totalment buit de contingut, coneixedor que les conseqüències del seu exercici no comprometrien la seva actuació. Actes per a la galeria. Quan van ser agafats a contrapeu per la iniciativa ciutadana es varen apuntar al que mai no han practicat, l'exercici del dret d'autodeterminació. Que mai no han practicat des del govern de la Generalitat en els nombrosos anys que l'han encapçalat, i que mai no han exercit en tota la vida parlamentària. Precisament allà on tenien capacitat i potestat per decidir.
Però avui, quan un municipi ha exercit el seu dret a decidir, aquells qui han defensat l'exercici del dret, en la seva vessant genèrica, l'han intentat escapçar amb l'amenaça d'expulsió del partit dels dissidents, dels qui han exercit el dret a decidir que abans els havien inculcat. Amenaça que ha estat rebaixada a l'expedient disciplinari. L'alcalde i regidors del municipi d'Ascó que han utilitzat la legitimació i legalitat que l'autonomia municipal els confereix, per decidir una qüestió que entenen com a cabdal per al seu municipi, varen ser amenaçats de ser expulsats del seu partit, i seran expedientats. Quan ja havien advertit Artur Mas de la seva intenció de presentar-se com a candidatura per acollir el magatzem de residus nuclears, quan el mateix partit que ara els ha intentat coaccionar va emprar el seu dret a decidir per inclinar-se favorablement, en el Congrés dels Diputats, per votar favorablement al sistema d'escollir la ubicació.
I això perquè aquests representants municipals varen creure's que tenien dret a decidir. Dret a decidir sí, però només allò que ja havien decidit per ells, sense escoltar-los.
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 03-02-2010, Pàgina 16
- El Punt. Barcelona 03-02-2010, Pàgina 16
- El Punt. Camp de Tarragona 03-02-2010, Pàgina 16
- El Punt. Comarques Gironines 03-02-2010, Pàgina 16
- El Punt. Penedès 03-02-2010, Pàgina 16
- El Punt. Maresme 03-02-2010, Pàgina 16
- El Punt. Vallès Occidental 03-02-2010, Pàgina 16