Opinió

la crònica

El treball associat

Determinats comportaments d’alguns col·lectius han posat en qüestió la legalitat de les cooperatives de treball associat, formades per persones que s’uneixen de manera voluntària per satisfer necessitats econòmiques i socials en comú creant una empresa que pertany a tots ells i que es gestiona de forma democràtica. Si bé és possible que s’hagin detectat recentment infraccions de grups que no respectaven els principis assenyalats, alguna premsa ha posat el crit al cel revelant l’existència de falses cooperatives i l’administració pública ho està explotant per esbrinar-ho, fer que els socis cooperadors passin a ser treballadors fixos de les empreses, subjectes al règim general de la Seguretat Social, i carrega la responsabilitat de no haver-ho fet abans a l’empresa que els ha contractat. Algú ha fet números i ha vist que si tots els treballadors associats del país passessin a cotitzar pel règim general de la Seguretat Social, l’enorme forat que registra la seva caixa no seguiria augmentant tan vertiginosament.

No és la primera vegada que això passa; aquestes cooperatives sempre han estat en el punt de mira de les inspeccions. Tot primer va esdevenir-se a Catalunya, on el moviment associatiu és molt fort, i ara s’està escampant arreu. Els dubtes sobre la seva legalitat posen en risc milers de llocs de treball que no podrien existir subjectes a un altre règim legal, i crea inseguretat jurídica a les empreses que en contracten els serveis. La realitat és que aquest fenomen cooperatiu fa més de quaranta anys que funciona, i ha agafat un auge extraordinari que acciona fortament en la creació de llocs de treball que en un altre cas no existirien. L’augment significatiu de les xifres d’exportació de determinades mercaderies ha estat possible per l’efectiva combinació entre els llocs de treball ordinaris i els serveis específics confiats a una cooperativa. Qualsevol amenaça sobre la seva existència crea desassossec entre els empresaris i els cooperativistes, i no és gens desitjable.

Entendríem que la direcció general d’Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa tingués cura de comprovar que els principis bàsics de la llei 12/2015 i altres disposicions es complissin de forma real en les cooperatives de treball associat, de manera que les empreses que reclamen els seus serveis tinguessin un certificat fefaent de la seva idoneïtat. No és l’empresa contractant la que ha de vigilar que la cooperativa compleixi legalment els seus deures, sinó que aquesta ho ha de tenir acreditat per un organisme de control. Si en altres àmbits s’exigeixen auditories periòdiques, s’hauria de procedir de forma similar en les cooperatives, a partir d’un cert volum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.