Opinió

Tribuna

La llei i els justos

“A Espanya semblen desitjar que de la humiliació total en surtin mobilitzacions o grupuscles violents. No haurien d’aconseguir-ho

Aquests dies han estat molt lúgubres, massa far­cits de notícies. El sobi­ra­nisme no deixa de rebre plan­to­fa­des. Des del 21-D que ja estava clar que l’Estat espa­nyol no posa­ria les coses fàcils a l’inde­pen­den­tisme, per molt que es tingués majo­ria per for­mar govern. El mis­satge era clar, gens democràtic –d’inqüesti­o­na­ble mal per­de­dor– però cris­tal·lí: el can­di­dat a la pre­sidència havia d’aca­tar l’ordre cons­ti­tu­ci­o­nal i no estar immers en cap causa penal de les múlti­ples pen­dents con­tra el sobi­ra­nisme. S’han assa­jat diver­ses opci­ons per no haver d’abai­xar el cap; tor­nar a inves­tir Puig­de­mont –no va ser pos­si­ble–, o Jordi Sànchez (el seu número dos a la llista de JxCat), i final­ment Jordi Turull, que havia estat ja més d’un mes a la presó al novem­bre.

En aquest últim cas, la CUP va dir que no: calia fer un dis­curs neta­ment repu­blicà, deso­be­di­ent i abran­dat, que no renegués de res del que ha pas­sat al país des de l’octu­bre i que enca­minés les ins­ti­tu­ci­ons cap a la sobi­ra­nia total. Turull va fer, en canvi, un dis­curs pru­dent, en cap moment va citar la República com a opció via­ble, molt cen­trat en la recu­pe­ració de la dig­ni­tat i les ins­ti­tu­ci­ons inter­vin­gu­des. L’endemà tor­nava a la presó, jun­ta­ment amb cinc mem­bres més del govern, excep­tu­ant Marta Rovira, que ha par­tit a l’exili. Podem con­jec­tu­rar que, a Turull, pot­ser li hau­ria con­vin­gut més fer el dis­curs que volien sen­tir els qua­tre dipu­tats de la CUP; treure tots els draps bruts a l’opo­sició, ser inves­tit i aque­lla mateixa nit també empren­dre el camí cap a la fron­tera. Tindríem dos pre­si­dents a l’exili, cosa que no ens apropa la República, és cert, però que mul­ti­pli­ca­ria els mal­de­caps de l’Estat espa­nyol. Almenys si sabem exi­liar-nos fora de l’abast de les ordres euro­pees de detenció.

Ara mateix, la situ­ació és de des­feta, escàndol i ultratge. Hem après dura­ment el pa que s’hi dona. El rigo­risme fei­xista no accepta referèndums. T’assota i a sobre t’acusa de rebel·lió, sord a l’escàndol que la majo­ria de juris­tes libe­rals no dei­xen de des­criure. S’està fent un ús abu­siu del Codi Penal, com sem­pre s’havia fet –par­ti­dista– de la Cons­ti­tució. Dins les files inde­pen­den­tis­tes no hi ha uni­tat més enllà de la denúncia de la fosca manera de repri­mir que té la justícia espa­nyola. No s’ha estat ni capaç de con­sen­suar un pro­jecte de govern, ni un pro­grama de mínims per a almenys mitja legis­la­tura. Això també ha estat lamen­ta­ble.

A Espa­nya sem­blen desit­jar que de la humi­li­ació total en sur­tin mobi­lit­za­ci­ons o gru­pus­cles vio­lents. No hau­rien d’acon­se­guir-ho. És impor­tant que la seva boge­ria no se’ns enco­mani. Volen que per­dem qual­se­vol mena de fe en el país i les seves ins­ti­tu­ci­ons, els nos­tres polítics, fins i tot la nos­tra poli­cia. Xarop de gar­rot, o el pro­ver­bial bom­bar­deig de cada 50 anys que fa que dues gene­ra­ci­ons recor­din que no han d’esti­rar més el braç que la màniga.

Hem vist també la mida dels badalls del pro­gres­sisme de barra de bar –el nos­tre i el d’Espa­nya–, el de tots els intel·lec­tu­als anti­fei­xis­tes de cafe­te­ria que a l’hora de la veri­tat han mirat a una altra banda men­tre la resta dels seus con­ciu­ta­dans aplau­dien la repressió més obs­cena i mise­ra­ble. Ens seguei­xen acu­sant de nazis, sim­ple­ment per pre­ten­dre votar i per voler, sem­pre per mit­jans pacífics, una república. No hi ha qui els ho faci enten­dre.

La detenció de Puig­de­mont a Ale­ma­nya de diu­menge posa el pro­blema català a l’agenda euro­pea un altre cop, i d’una manera més con­tun­dent que no ho havien fet els esde­ve­ni­ments de la tar­dor. Ale­ma­nya torna a tenir a les mans un pre­si­dent català, com l’any 1940. Lla­vors, el fei­xisme va fer la seva feina assas­sina, però ara, hem d’espe­rar, les auto­ri­tats ale­ma­nyes seran més escru­po­lo­ses; hau­ran de saber que, d’entre­gar el nos­tre MHP, l’expo­sen a una con­demna llarga, desor­bi­tada, fruit no d’un estat de dret sinó d’un rigo­risme naci­o­na­lista que no té cap sòlid suport jurídic.

La teo­ria de nego­ci­ació –Ale­ma­nya hau­ria detin­gut el MHP per forçar un acord entre Cata­lu­nya i Espa­nya– pot impli­car el lliu­ra­ment; se l’entre­ga­ria, pot­ser d’aquí a mesos, només si Espa­nya rebaixa la tensió i fa les refor­mes que cal­min el sud d’Europa. Em penso que Ale­ma­nya és ara un país seriós, amb un poder judi­cial autònom; si Espa­nya s’atre­veix a fer mani­o­bres per sota per forçar l’extra­dició, farà encara més patent el pur desig de repri­mir al marge de lleis i garan­ties. Amb Puig­de­mont lliure hi ha més pas social a Cata­lu­nya que no pas detin­gut a Espa­nya o a qual­se­vol altre país euro­peu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.