Opinió

LA GALERIA

Girona més!

Que puguem dir “Girona més!” està molt bé. Si no fos que sembla més allò que costa tant d’explicar del “Girona rai”

Girona més! Qui havia de dir que aquesta expressió de moda la podríem apli­car ara fins i tot als hàbits dels giro­nins a l’hora de men­jar fora de casa. Perquè resulta que els giro­nins som els cata­lans que posem una nota més alta als res­tau­rants, un 7,5; som els que paguem més pel sopar de cap de set­mana, 22,3 euros de mit­jana; som els que paguem més per l’esmor­zar del cap de set­mana, gai­rebé 8 euros; i som els que dinem més fora el cap de set­mana, amb un cost mitjà de 20 euros. Tot això ho diu l’estudi que s’ha pre­sen­tat aquesta set­mana a Girona sobre els hàbits i tendències en l’àmbit de la res­tau­ració. Que puguem dir “Girona més!” està molt bé. Si no fos que sem­bla més allò tan famós i que costa tant d’expli­car als de fora, del “Girona rai”. Resulta que de l’estudi podem con­cloure que els giro­nins som uns pri­vi­le­gi­ats perquè no només ens podem per­me­tre el luxe de sor­tir més a men­jar fora, sinó també el luxe de pagar més. O el que és el mateix, gas­tar més. Però això de l’estadística és molt enganyós. Perquè és aque­lla teo­ria que diu que si una per­sona ha men­jat un pollas­tre i una altra cap, de mit­jana n’ha men­jat la mei­tat cadas­cuna. En el cas del cost dels res­tau­rants passa alguna cosa sem­blant. Perquè si a una per­sona sopar fora li costa de mit­jana 30 euros, una xifra més real que no pas els 22 que diu l’estudi, vol dir que a una altra l’hi costa 14. Però com dèiem, la rea­li­tat s’acosta més als 30 que al 14. Això sí, tot i que els giro­nins ens hem de ras­car més la but­xaca quan men­gem a fora, ho fem a gust, si tenim en compte que pun­tuem amb un nota­ble tirant a alt l’oferta de res­tau­ració. Però com que segur que a més d’una i de dues per­so­nes no els va bé ni el Girona més, ni el Girona rai pel que implica de preus més alts, esta­ria bé adop­tar alguna mesura per aba­ra­tir la fac­tura del res­tau­rant. Una opció seria fer com a Navarra o les Bale­ars, on els governs cor­res­po­nents estu­dien obli­gar que tots els res­tau­rants, bars i cafe­te­ries ofe­rei­xin aigua de l’aixeta de franc. De fet, a aquells que els pot sem­bla una decisió dràstica, només se’ls ha de recor­dar que no cal anar massa lluny per com­pro­var que hi ha països on ja ho fan. Però que quedi clar que men­tre a casa nos­tra con­ti­nuem arru­fant el nas de fàstic davant l’aigua de l’aixeta i esti­guem dis­po­sats a pagar l’embo­te­llada a preu d’or, ens merei­xem que ens vagin dient Girona rai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.