Opinió

Tribuna

No nacionalistes

“L’independentisme no nacionalista català és un fenomen creixent... Pensa que res substancial canviarà a l’Estat, hi hagi qui hi hagi, PP o PSOE. No s’encararà una nova organització federal o confederal d’un país format per nacions diferents, ni es respectaran i es potenciaran les seves llengües i cultures, ni es redistribuirà la riquesa generada de forma més equitativa

L’inde­pen­den­tisme creix per­cen­tu­al­ment a tot arreu dels sec­tors soci­als, és majo­ri­tari –més del 70 %– entre la joven­tut, és accep­tat pels ana­lis­tes que és l’única pro­posta política reno­va­dora pro­po­si­tiva a l’Estat que és atrac­tiva de cara als votants. No cal dir que hi ha nuclis con­tra­ris, sec­tors polítics adver­sa­ris que van des de la dreta extrema a l’extrema dreta, ambdós, en graus dife­rents, que poten­cien la con­fron­tació. Una tensió de carac­terísti­ques que recor­den actu­a­ci­ons del fran­quisme en retrocés, de caràcter tota­li­tari espa­nyo­lista exclo­ent. Un espai polític que mai no ha ama­gat el desig d’usar fins i tot la violència per acon­se­guir els seus propòsits. Ara el PSOE pot con­ge­lar els seus actes. Aviat es veurà.

L’inde­pen­den­tisme no naci­o­na­lista català és un feno­men crei­xent, que cal tenir molt en compte. Ha obert tota mena de refle­xi­ons. Una opinió que a parer de certs ana­lis­tes es basa en el prag­ma­tisme més des­car­nat. La seva raó, ras i curt, és de caire econòmic i polític. Espa­nya, cre­uen, no can­viarà, opten per la inde­pendència en no voler for­mar part d’un estat que no els ofe­reix, ni ofe­rirà, cap futur sòlid.

El naci­o­na­lisme català es basa en el dret, la història, la justícia, la cul­tura, el voler ser, la per­ti­nença a un grup. El sen­ti­ment i un pas­sat comú. El naci­o­na­lisme català té memòria col·lec­tiva. L’eina per ser República i per tenir un estat propi és la democràcia i el dret a deci­dir. Uns valors can­vi­ants en el temps que han permès man­te­nir-se com a poble propi des de 1714 ençà, mal­grat tots els atacs soferts. De l’anul·lació de les pròpies ins­ti­tu­ci­ons a sofrir la impo­sició de lleis ali­e­nes, d’un con­ti­nuat intent de geno­cidi cul­tu­ral i lingüístic a règims dic­ta­to­ri­als.

L’inde­pen­den­tisme català no naci­o­na­lista es mou en l’empi­risme. Si hom és inde­pen­den­tista és per la manca abso­luta de res­posta per part dels governs espa­nyols a les deman­des i rei­vin­di­ca­ci­ons cata­la­nes més lògiques i necessàries. Cre­uen que Espa­nya no can­via, ni can­viarà. Que no s’enfron­tarà al mons­tre anti­ca­talà que ha creat. D’aquí prové la deter­mi­nació de l’inde­pen­den­tista no naci­o­na­lista; si ho pen­sem bé no és massa lluny del pen­sa­ment majo­ri­tari de la població en els estats inde­pen­dents.

L’inde­pen­den­tista no naci­o­na­lista pensa que res subs­tan­cial can­viarà a l’Estat, hi hagi qui hi hagi, sigui PP o PSOE. No s’enca­rarà una nova orga­nit­zació fede­ral o con­fe­de­ral d’un país for­mat per naci­ons dife­rents, ni en el res­pecte i poten­ci­ació de les seves llengües i cul­tu­res, ni una redis­tri­bució més equi­ta­tiva de la riquesa gene­rada. Ni en la igual­tat sala­rial entre l’home i la dona. L’Espa­nya de sem­pre seguirà amb una monar­quia borbònica no ava­lada per la volun­tat popu­lar. L’Estat espa­nyol està con­for­mat per un poder econòmic, social o cul­tu­ral, per una visió del món que sem­pre s’ha impo­sat a la majo­ria de la població. Per uns sec­tors econòmics que són els matei­xos de fa segles, amb l’evo­lució lògica del temps, res més. El poder econòmic, finan­cer, ideològic i cul­tu­ral està posseït per una classe política afer­rada a Madrid i que des de Madrid ho modela tot al seu ser­vei i pro­fit.

Aquests inde­pen­den­tis­tes no naci­o­na­lis­tes són el sec­tor crei­xent del sobi­ra­nisme. És el per­cen­tatge i gruix de votants que es decan­ten per la inde­pendència com cons­ta­ten les enques­tes. És la gent que creu que en una Cata­lu­nya inde­pen­dent les opor­tu­ni­tats per­so­nals i col·lec­ti­ves serien molt millors per a si mateix i per als seus.

No cal escan­da­lit­zar-se, no eren pas naci­o­na­lis­tes els colons angle­sos, esco­ce­sos o ale­manys que van inde­pen­dit­zar-se d’Angla­terra per for­mar els EUA. I així a Cuba i tants i tants altres llocs. La raó bàsica era econòmica. Doncs això. És el que pen­sen els nou­nats inde­pen­den­tis­tes no naci­o­na­lis­tes, opten per l’espe­rança. Opten pel futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.