opinió

Perquè diem no al pressupost

El cap de l'oposició de l'Ajuntament de Salt analitza, a grans trets, les modificacions que s'han de fer en el pressupost per tenir el vot favorable del seu grup

Enguany no podem fer altra cosa que dir no al pressupost que ens ha presentat l'equip de govern de l'Ajuntament de Salt. L'alcaldessa ens ha demanat que féssim un gest..., que ens abstinguéssim i ja en parlaríem en el tràmit d'exposició pública. L'alcaldessa oblida que l'any passat ja vàrem fer aquest gest només a canvi de diàleg sobre els problemes que pateix Salt. Resultat: no li va agradar la nostra opinió, diferent de la seva, sobre Frigorífics del Ter, i va dir que no volia tornar a reunir-se amb nosaltres i, a més, va modificar repetidament el pressupost sense consultar-nos ni una sola vegada. Si pactem un suport volem que, com a mínim, se'ns consulti els canvis d'allò que s'ha pactat.

Però anem al pressupost d'enguany i parlem-ne a grans trets, que és el que permet un article. Primer, els ingressos estan inflats. No ho diem només nosaltres, ho diu repetidament l'informe de la interventora de l'Ajuntament. Respecte de la contribució urbana, l'impost de construccions, els vehicles... afirma que són molt alts, difícils de complir, agosarats... tot plegat indica que estan molt per sobre del que realment es pot recaptar. Això és enganyar-se i generar dèficit.

Segon. Es preveu una operació de refinançament que la pròpia intervenció de la casa desaconsella en el seu informe. Doncs per què és fa? Qui és el responsable d'aquesta bestiesa? No discutim que calgui una operació de refinançament... però qui avala una operació que només endarrereix 2 anys l'amortització de cinc crèdits i que costa 1.570.000 € –sí, un milió cinc-cents setanta mil euros!– més d'interessos del que s'havia previst?

Tercer. Quina necessitat tenim de comprar les dues finques del costat de l'ajuntament un any que tenim greus dificultats econòmiques? És com aquell que ha perdut la feina i es compra un apartament. La memòria de l'alcaldia diu que és per esponjar... comprar dues finques per més de d'un milió sis-cents mil euros on viuen dues persones, és l'esponjament que ens proposa el PSC-ERC? Si la situació no fos tan greu resultaria còmic. Si aquest és el model d'esponjament que ens proposen ja podem sortir per cames! A banda, l'operació no és factible: es preveu un crèdit hipotecari com si encara la construcció estigués a l'any 2005.

Quart. Han disparat la despesa corrent. Des del 2007 PSC-ERC han augmentat el capítol I (personal) en més d'un milió set-cents mil euros (més del 20%!); la resta de despeses no han disminuït, tot el contrari... Això és contenció de despesa? El que fan és demorar el pagament d'amortització de crèdits. Això permet durant dos anys disminuir el que has de tornar a canvi de pagar uns interessos molt més elevats. Un mal negoci per a Salt!

Places de policia

I cinquè (per no allargar-me més). S'anuncia la creació de tres places de policia i no es dota econòmicament. La diferència de la partida destinada a pagar la policia de l'any 2009 al 2010 és de 5.000 euros (que corresponen al 0,3% d'increment del personal funcionari). L'equip de govern no tenia cap voluntat de posar més policies, només de fer una operació d'imatge. Ja estem cansats que ens enganyin! Quina voluntat teniu de posar més policia si no hi poseu més diners? O viuran de l'aire? Ara ho faran via modificació de crèdits degut a la nostra protesta, però la seva voluntat era no fer res. L'Ajuntament de Salt ha recaptat en multes 450.000 euros més l'any 2009 respecte del 2006 gràcies al Xaloc de la Diputació de Girona... Per què no els dediqueu a seguretat? Representaria uns 15 policies més...

Amb aquestes modificacions, el nostre vot serà favorable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.