Opinió

De set en set

Menjar segur

Pompeu Fabra, científic de la llengua, ja responia a consultes dels lectors en les “Converses filològiques”

Cir­cu­len rumors que afec­ten la segu­re­tat ali­mentària, com ara el que afirma que men­jar sense glu­ten també convé a per­so­nes no celíaques, o sobre les vir­tuts salu­da­bles de la xoco­lata, posem per cas. Sem­blen mis­sat­ges ide­ats per ven­dre més... o més car. Hi ha una web, Nutri­me­dia, dedi­cada a la difusió social de resul­tats d’ava­lu­a­ci­ons científiques de mites, notícies i anun­cis que con­fo­nen la gent en matèria d’ali­men­tació. És una ini­ci­a­tiva encapçalada per Gon­zalo Casino en el marc de l’Obser­va­tori de la Comu­ni­cació Científica-UPF que diri­geix Sergi Cortiñas. D’acord amb la tra­dició cata­lana en divul­gació científica, aquests inves­ti­ga­dors, doc­tors en peri­o­disme –lli­cen­ci­ats en medi­cina l’un i en química l’altre– posen l’accent en satis­fer expec­ta­ti­ves del públic, les “pal­pi­ta­ci­ons del temps”, com deia Eugeni d’Ors, l’arti­cu­lista català de més pro­jecció acadèmica inter­na­ci­o­nal en el segle XX, atent a la uti­li­tat social de la ciència. Pom­peu Fabra, científic de la llen­gua, ja res­po­nia a con­sul­tes dels lec­tors en les “Con­ver­ses filològiques” que publi­cava cada dia. Nutri­me­dia tracta de reno­var aque­lla tra­dició: espe­ro­nar l’espe­rit crític del públic, res­pon­dre a les seves pre­gun­tes i donar pau­tes per a la inter­pre­tació fona­men­tada de mis­sat­ges sobre nutrició i salut. En un moment d’incer­te­ses com el d’ara, el geògraf Pau Vila també info­nia con­fiança publi­cant a La Publi­ci­tat, el 1937, dades sol­vents sobre la rela­ti­vi­tat de la llet com a ali­ment impres­cin­di­ble, escàs a la Cata­lu­nya en guerra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.