Opinió

Keep calm

Sergi Pàmies

M’encanta el seu últim llibre, ‘L’art de portar gavardina’, que llisca, entre ironies i tremolors feliçment fugaces

El gran mes­tre del conte curt, Pere Cal­ders, va dir en una ocasió que el conte el tens o no el tens. Que una novel·la es pot tre­ba­llar, que et pot créixer un per­so­natge, que, tot de sobte, l’argu­ment agafa un rumb dife­rent, etc. Però el conte no: el tens o no el tens. Encara que, natu­ral­ment, el tre­ba­llis i el refa­cis.

Acabo de lle­gir la dar­rera obra de Sergi Pàmies, L’art de por­tar gavar­dina, que és una reco­pi­lació de tretze con­tes curts, amb l’aroma a què ens té acos­tu­mats: sar­casme, iro­nia, con­tra­dic­ci­ons diver­ti­des, tro­ba­lles sor­pre­nents i altres coses per l’estil.

Però en aquest recull Pàmies és dife­rent: hi ha afe­git un ele­ment que li era absent, la ten­dresa, la sen­si­bi­li­tat. Com si hagués arri­bat a la seva madu­resa nar­ra­tiva –sense menys­capte de l’obra ante­rior–, però hi ha ele­ments que emo­ci­o­nen. I aquest és un Pàmies que no ens era freqüent. Em refe­reixo al lli­bre en gene­ral, però en con­cret al conte Nadala mater­no­fi­lial, en què, mal­grat la iro­nia, que és inse­pa­ra­ble de l’autor, ens explica coses de Teresa Pàmies que m’han emo­ci­o­nat. Hi vibra un sen­ti­ment, no llan­gorós ni anti­quat, sinó autèntic.

A mi no m’entu­si­asma el roman­ti­cisme (qual­se­vol que m’hagi lle­git ho sap prou bé), ni crec en solem­ni­tats ni en prin­ci­pis ina­mo­vi­bles. I tan­ma­teix, tinc dèria per l’auten­ti­ci­tat dels sen­ti­ments. Quan ho són de debò, donen al relat una cali­desa difícil de tro­bar d’una altra manera.

L’estil de Pàmies és depu­rat, no gens far­ragós. Li encanta no posar noms als per­so­nat­ges –cosa que passa en dife­rents oca­si­ons en aquest recull–, no creu en solem­ni­tats ni en abran­da­des ona­des de pànic, d’amor o de temor. És autèntic, hi llis­ques sobre una superfície que saps dura però no la notes, la duresa. En diuen tensió super­fi­cial i ha fet molt de mal als nada­dors que es llan­cen de cap a l’aigua amb mala for­tuna.

M’encanta aquest lli­bre, que llisca, entre iro­nies i tre­mo­lors feliçment fuga­ces. Cre­ieu-me: lle­giu-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.