Opinió

Tribuna

El dilema

“Els Estats Units no poden mantenir la seva hegemonia, ja que els ha sortit un competidor com la Xina, que li fa impossible el manteniment del seu somni unilateral

El seu pri­mer crit de guerra, amb el qual va arri­bar a la Casa Blanca, va ser “Amèrica pri­mer”, però aquest crit aviat es va con­ver­tir en “Amèrica sola”. I fa uns dies, a Naci­ons Uni­des, la posició aïlla­ci­o­nista del pre­si­dent dels Estats Unit va cris­tal·lit­zar d’una forma inequívoca. En un dis­curs de mitja hora posà en qüestió la mateixa ONU, l’OTAN, l’Orga­nit­zació Mun­dial del Comerç, el Tri­bu­nal Penal Inter­na­ci­o­nal i el Con­sell de Drets Humans. “Rebut­gem la ide­o­lo­gia de la glo­ba­lit­zació i abra­cem la doc­trina del patri­o­tisme”, va dir. Per Trump, “el poderós amor al teu país”, “la intensa lle­ial­tat a la teva pàtria” és el que farà “naci­ons més grans, regi­ons més segu­res i un món millor”. Els con­cep­tes clau del pre­si­dent Trump són “sobi­ra­nia i inde­pendència”, que han fet pos­si­ble –segons ell– un àmbit “en què la lli­ber­tat ha sobre­vis­cut”. I, per si no que­dava clar, ha afe­git: “Tan sols dona­rem ajut inter­na­ci­o­nal a aquells que ens res­pec­tin i que, fran­ca­ment, siguin els nos­tres amics.” De fet, el dar­rer mes d’agost decidí reta­llar totes les apor­ta­ci­ons dels Estats Units a l’Agència de l’ONU per als Refu­gi­ats. Tot ple­gat sig­ni­fica una opo­sició fron­tal al mul­ti­la­te­ra­lisme i un rebuig abso­lut al lle­gat de Barack Obama.

El pre­si­dent Macron ha assu­mit poc després, i també a l’ONU, el rol d’opo­si­tor a Trump, ins­tant el món a cons­truir un nou ordre mun­dial basat en el mul­ti­la­te­ra­lisme. Macron replicà a Trump –sense citar-lo– que l’uni­ver­sa­lisme és com­pa­ti­ble amb la sobi­ra­nia i que, a més, és un requi­sit impres­cin­di­ble per com­ba­tre les desi­gual­tats que llas­tren la glo­ba­lit­zació. “No crec en una glo­ba­lit­zació buida i gene­ral –va dir Macron–, però sí en els valors uni­ver­sals”, i va citar els drets humans, la dig­ni­tat humana i la igual­tat de gènere. Aquest nou ordre mun­dial “de ros­tre humà” ha de basar-se en un mul­ti­la­te­ra­lisme com­pa­ti­ble amb la sobi­ra­nia, raó per la qual –deixà clar– “mai dei­xaré de defen­sar la sobi­ra­nia, àdhuc quan el naci­o­na­lisme l’enar­bora com una manera d’ata­car els altres”. Perquè el vell ordre glo­bal –va con­cloure– ha fra­cas­sat “per la seva inca­pa­ci­tat per donar res­posta a la dis­tri­bució desi­gual de la riquesa”, un fet que ha pro­vo­cat l’emergència del naci­o­na­lisme exclo­ent i dels popu­lis­mes. En con­clusió, s’ha d’impul­sar un nou ordre glo­bal, un nou equi­li­bri mun­dial basat en els prin­ci­pis de sobi­ra­nia, coo­pe­ració regi­o­nal i garan­ties inter­na­ci­o­nals.

Aquí rau el dilema: aïlla­ci­o­nisme, pro­tec­ci­o­nisme i uni­la­te­ra­lisme, per una banda, o uni­ver­sa­lisme, lli­ber­tat de comerç i mul­ti­la­te­ra­lisme, per l’altra. Aquesta opció se li va plan­te­jar als Estats Units després de la cai­guda del Mur de Berlín i de l’enfon­sa­ment de l’URSS: pro­moure, com pri­mus inter pares, la cre­ació d’un ordre jurídic inter­na­ci­o­nal expres­sat per lleis i encar­nat en ins­ti­tu­ci­ons (par­tint de les ja exis­tents, com l’ONU i el Tri­bu­nal Penal Inter­na­ci­o­nal), o apos­tar per pre­ser­var la seva hege­mo­nia mun­dial i per una política exte­rior al ser­vei exclu­siu de la defensa dels interes­sos nord-ame­ri­cans i del seu con­trol del comerç inter­na­ci­o­nal. Aquesta última opció ja es va esco­llir sota la pre­sidència de Clin­ton, però es va con­so­li­dar i accen­tuar després de l’atemp­tat de les Tor­res Bes­so­nes.

Ara bé, en tots els ordres de la vida i de la història –que és la vida dels pobles–, les coses són com són i no com es vol­dria que fos­sin. I els Estats Units no poden man­te­nir la seva hege­mo­nia, ja que li ha sor­tit un com­pe­ti­dor com és la Xina, una potència emer­gent que li fa impos­si­ble el man­te­ni­ment del seu somni uni­la­te­ral. Una situ­ació que fa pen­sar en l’inici d’una nova etapa històrica de bila­te­ra­li­tat sem­blant a la de la guerra freda, de forma que la vella con­fron­tació entre els Estats Units i l’URSS sigui subs­tituïda per una dialèctica entre els Estats Units i la Xina. L’aïlla­ment i el pro­tec­ci­o­nisme pro­mo­guts pel pre­si­dent Trump són la mani­fes­tació més palesa d’aquest reple­ga­ment dels Estats Units, que, incapaç d’impo­sar la seva volun­tat sense con­tes­tació a la resta del món, es tanca en si mateix i boi­co­teja tot avenç mul­ti­la­te­ral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.