opinió
La cultura com a motor econòmic
A Roses som conscients que el nostre patrimoni cultural també ha de ser un dels motors de la nostra economia i un motiu més per gaudir de la nostra història
La meva experiència com a alcaldessa m'ha portat al convenciment que la gestió municipal és complexa, té moltes variables, però que, en el fons, totes aquestes variables s'ha d'administrar i gestionar com un tot. Podríem dir que tinc una visió transversal del que ha de ser la gestió municipal perquè és l'única manera que el tot sigui més que la suma de les parts.
A Roses, des de l'inici del nostre mandat, hem posat una atenció especial a la cultura; hem considerat la política cultural com a quelcom que ha de ser actiu, universal i rendible. És per aquest motiu que hem obert el patrimoni cultural al poble de Roses, en primer lloc, i també a tothom qui ens visita. Som conscients que el nostre patrimoni cultural també ha de ser un dels motors de la nostra economia i un motiu més per gaudir de la nostra història.
En aquests moments em ve a la memòria el nom d'un psicòleg, en Juan Delval, que, parlant d'educació, va resumir tot el que havia escrit en un llibre que es titula Crecer i pensar en una frase: «Si els nois i noies quan van al batxillerat, ara ESO, han aconseguit els mecanismes bàsics de l'aprenentatge i tenir gust per la cultura, estan encaminats per triomfar a la vida.»
El govern municipal de Roses va iniciar, en el seu moment, aquest camí i hem facilitat l'accés als nostres béns culturals alhora que hem anat ampliant el ventall cultural del nostre municipi.
No és el moment de fer una relació exhaustiva de tot el que fem i farem, però sí que es podria resumir en quatre eixos:
Màxima rendibilització a curt i mitjà termini de les inversions en cultura, professionalització de la gestió, interrelació entre ciutadania, món acadèmic i món empresarial, i una planificació ambiciosa i realista al mateix temps.
Com es pot veure, el que volem és una implicació de la societat rosinca en la moguda cultural; no podem oblidar el món acadèmic –acabem de signar un conveni amb la UdG per crear una beca d'investigació–; tampoc el món empresarial, tan potent al nostre municipi però també totalment necessitat de participar en noves propostes i nous horitzons que superin el més del mateix.
Avui gestionar és competir i només es pot fer amb professionals preparats i amb una direcció política que sàpiga on vol anar; sense una de les dues coses no és possible l'èxit.
Hem de ser impulsors racionals però convençuts de les noves tecnologies, i també hem de posar en valor la part del nostre patrimoni que té unes potencialitats importants i que fins ara no han tingut l'espai i la promoció que es mereixen. Aviat farem una exposició de Jaume Turró, una altra amb artistes rosincs nous i els consolidats; l'any Jaume Vicens Vives ens farà recordar la importància de l'historiador i el coneixerem millor.
En definitiva: tenim la història i el valor incalculable de conciutadans de Roses que han fet història en diverses disciplines; la nostra voluntat i el nostre esforç van dirigits a posar-los en valor pel bé de Roses i pel bé de Catalunya.