Opinió

opinió

Ucraïna, pàtria o frontera?

Eti­mològica­ment, en rus i altres llegües esla­ves, u-kraïna sig­ni­fica ‘els límits’ o ‘la terra de la fron­tera’. Però en ucraïnès la paraula va evo­lu­ci­o­nar i sig­ni­fica ‘la pàtria’ o ‘el país’. Ucraïna era la terra fron­te­rera o els límits de l’imperi rus amb Occi­dent, i també s’ano­me­nava la Kraïna la franja del que avui és Croàcia, poblada fa un temps per cam­pe­rols i guer­rers ser­bis que defen­sa­ven la fron­tera amb Bòsnia, que era el límit de l’imperi otomà.

Ara es com­pleix un segle de la fi de la Pri­mera Guerra Mun­dial, que va començar després de l’assas­si­nat de l’hereu del tron aus­tro­hon­garès a mans d’un serbi. Esde­ve­ni­ment que va con­ver­tir en mun­di­als les dis­pu­tes que en aquell extrem d’Europa tenien tres impe­ris i tres reli­gi­ons: l’otomà, musul­mana; el rus, orto­doxa, i l’aus­tro­hon­garès, catòlica. I pre­ci­sa­ment els pro­ble­mes per sor­tir a la Medi­terrània que tenia Rússia, que sovint veia obs­ta­cu­lit­zat o gra­vat amb impos­tos exces­sius el pas dels seus vai­xells per l’estret del Bòsfor, havien estat un dels motius de les guer­res balcàniques de prin­ci­pis del segle XX, en què Bulgària –ali­ada amb Rússia– per­dia la sor­tida al Medi­ter­rani, per una franja que ara per­tany a Grècia.

Ucraïna, des de l’època dels tsars, era el gra­ner de Rússia. Però la col·lec­ti­vit­zació del camp feta per Sta­lin, els assas­si­nats en massa de cam­pe­rols pro­pi­e­ta­ris i l’envi­a­ment de la major part del blat cap a Rússia van cau­sar la mort per fam de mili­ons d’ucraïnesos. I, després de la Segona Guerra Mun­dial, Sta­lin va depor­tar els tàrtars, poble turcòfon, de Cri­mea, i la va repo­blar d’eslaus.

La relació entre Kíev i Rússia era difícil després de la cai­guda de la Unió Soviètica. Van que­dar a Ucraïna ciu­tats com Odessa, Donetsk i Lugansk, més de set mili­ons de població russòfona. I, després de la inde­pendència d’Ucraïna, Rússia només podia acce­dir a la Medi­terrània i al mar Negre pel mar d’Azov, que com­par­teix amb Ucraïna. I al mar d’Azov, hi desem­boca el riu Don, que es comu­nica amb el Volga per un canal que per­met la sor­tida en vai­xell dels pro­duc­tes des del mar Caspi.

L’any 2014, amb la revolta del Mai­dan, el pre­si­dent ucraïnès prorús, Víktor Ianukóvitx, cau i fuig a Rússia. Tot seguit, Rússia ocupa Cri­mea, annexió que no ha estat reco­ne­guda inter­na­ci­o­nal­ment, i difi­culta la sor­tida al mar Negre i al Medi­ter­rani de la flota comer­cial i mili­tar ucraïnesa. L’annexió de Cri­mea acosta més el nou govern de Kíev a la Unió Euro­pea i a Was­hing­ton i, després, com a res­posta a la volun­tat cen­tra­lit­za­dora de Kíev i les res­tric­ci­ons a la llen­gua russa als ter­ri­to­ris de majo­ria russòfona, esclata la guerra al sud i a l’est d’Ucraïna, i milícies russòfones adqui­rei­xen el con­trol de Donetsk i Lugansk, i en pro­cla­men la inde­pendència. Els últims epi­so­dis d’aquest con­flicte són l’acord del 2017 d’asso­ci­ació econòmica d’Ucraïna amb la Unió Euro­pea –que no agrada a Mos­cou– i la cons­trucció del pont a l’estret de Kertx, que uneix la península de Cri­mea amb Rússia, i l’ocu­pació de les aigües sota el pont per vai­xells mili­tars rus­sos, fet que posa tra­ves burocràtiques o retarda el pas dels vai­xells ucraïnesos per unes aigües teòrica­ment com­par­ti­des pels dos estats.

Més enllà de qui tin­gui més res­pon­sa­bi­li­tat en l’inci­dent en què tres embar­ca­ci­ons ucraïneses van ser cap­tu­ra­des per la marina russa, el pre­si­dent Petró Poroi­xenko ho ha pre­sen­tat com un acte hos­til i ha decla­rat l’estat d’excepció. A Poroi­xenko el bene­fi­cia aquesta situ­ació quan fal­ten qua­tre mesos per a les elec­ci­ons, a les quals es torna a pre­sen­tar. Però si aquesta tensió en el que és una línia de col·lisió de la nova guerra freda entre Was­hing­ton i la Unió Euro­pea amb Mos­cou es des­con­trola amb una esca­lada bèl·lica, els que hi sor­ti­ran per­dent seran, de nou, els ciu­ta­dans d’Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.