Opinió

Tribuna

Bumerang climàtic

El 25 de gener, Else­vier va publi­car un arti­cle d’Ale­xan­der Koch i d’altres (Earth Sys­tem impacts...) que posava de mani­fest, un cop més, com de sofis­ti­ca­da­ment inter­re­la­ci­o­nat és el nos­tre pla­neta. L’arti­cle ana­litza l’impacte de l’arri­bada dels euro­peus a Amèrica i l’enorme mor­tal­dat de la població indígena que això va gene­rar. Els autors situen la població d’Amèrica abans de l’arri­bada dels euro­peus en uns 60 mili­ons d’habi­tants. Al cap de cent anys, la població indígena s’havia reduït un 90%.

La prin­ci­pal causa d’aquesta boca­ba­dant des­po­blació, va ser tota la col·lecció de malal­ties con­tra les quals els euro­asiàtics havien tin­gut segles per a desen­vo­lu­par-hi una certa resistència, però que eren com­ple­ta­ment des­co­ne­gu­des a Amèrica, i que els euro­peus varen enco­ma­nar als nadius sense cap altra acció que la de la seva mera presència física. Tota aquesta suc­cessió de malal­ties, des­ple­ga­des en seqüència ràpida, varen com­por­tar el col·lapse de soci­e­tats sen­ce­res.

Amb aquesta des­po­blació, els super­vi­vents es varen tro­bar que neces­si­ta­ven molta menys terra de cul­tiu que abans. I els camps que ja no eren neces­sa­ris es varen aban­do­nar, cosa que va per­me­tre que la natura pogués refo­res­tar-los ràpida­ment. Els inves­ti­ga­dors con­clo­uen que, en cent anys, es va refo­res­tar un total d’uns 65 mili­ons d’hectàrees (apro­xi­ma­da­ment la superfície total de França). Atès que la refo­res­tació es pro­mou com un dels mètodes pre­fe­rits per a reti­rar CO2 de l’atmos­fera, i així com­ba­tre l’escal­fa­ment glo­bal, aquesta des­co­mu­nal tragèdia humana ens pro­por­ci­ona invo­luntària­ment un expe­ri­ment real sobre quina podria ser la seva efec­ti­vi­tat des­car­bo­nit­za­dora. Els autors esti­men, i l’anàlisi de mos­tres de gel de l’Antàrtida ho cor­ro­bora, que tota aquesta des­fo­res­tació va com­por­tar una reti­rada d’unes 10 ppm (parts per milió) de CO2 de l’atmos­fera. A tall de com­pa­ració, 10 ppm és la quan­ti­tat en què les emis­si­ons huma­nes d’avui dia aug­men­ten el CO2 de l’atmos­fera en qua­tre anys.

Aquesta reducció de CO2 de l’atmos­fera, al seu torn, hau­ria com­por­tat una reducció de les tem­pe­ra­tu­res glo­bals, tal com pre­diu la ciència ambi­en­tal, que, en arri­bar en un moment on la terra ja pas­sava per una fase freda, va resul­tar en el que es coneix com la Petita Edat de Gel (PEG). Segons la NASA, la PEG va ocórrer entre el 1550 i el 1850, i va ser un període fred on, entre d’altres, es docu­men­ten repe­ti­des gela­des del Tàmesi al seu pas per Lon­dres; tem­pes­tes de neu a Lis­boa i epi­so­dis de fam en diver­sos països euro­peus, en alguns dels quals va arri­bar a morir entre un 10% i un 30% de les seves res­pec­ti­ves pobla­ci­ons. Aquest dar­rer efecte, algú el podria inter­pre­tar com si la des­po­blació d’Amèrica a causa dels euro­peus hagués aca­bat viat­jant de tor­nada a Europa, com un gegantí bume­rang climàtic, per a tor­nar als euro­peus part de les misèries infli­gi­des.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.