Opinió

De reüll

Campanyes ‘fake’

Els ciutadans ens mereixem alguna cosa més que consignes

El govern espa­nyol i pla­ta­for­mes digi­tals com ara Face­book han anun­ciat la cre­ació de grups d’espe­ci­a­lis­tes per detec­tar i desac­ti­var les men­ti­des que cir­cu­la­ran per les xar­xes soci­als –sobre­tot a What­sApp– durant la pròxima cam­pa­nya elec­to­ral.

És veri­tat que de fal­se­dats se n’han fet córrer sem­pre, però també ho és que els nous canals digi­tals les pro­pa­guen a una escala i a una velo­ci­tat fins ara mai vis­tes sense que cap con­trol ho pugui impe­dir. En teo­ria, aquesta nova poli­cia de la veri­tat hau­ria de ser­vir per des­in­to­xi­car la cam­pa­nya, neu­tra­lit­zant dades i notícies fabri­ca­des, però no crec que pugui desem­mas­ca­rar infor­ma­ci­ons interes­sa­des o mani­pu­la­ci­ons sub­tils, ni esbor­rar insults, ni des­fer pre­ju­di­cis ins­tal·lats en els subs­trats més pro­funds de les men­ta­li­tats. I és que, a més de caçar fake news, pot­ser seria l’ocasió, també, de repen­sar les cam­pa­nyes elec­to­rals, que, lluny de gene­rar debat i reflexió, no apor­ten cap valor afe­git. Ara que es parla tant de des­a­fecció política i de la crisi de la democràcia repre­sen­ta­tiva, pot­ser seria un bon moment per revi­sar la manera com ens rela­ci­o­nem gover­nants i gover­nats, començant per accep­tar que, abans que tar­gets del màrque­ting elec­to­ral, els votants som també ciu­ta­dans i ens merei­xem alguna cosa més que con­sig­nes bui­des i mis­sat­ges sim­plis­tes que bus­quen només l’adhesió acrítica. Però això pot­ser no interessa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.