Opinió

LA GALERIA

Jean Quatremer

Ha arribat l’hora de començar a ser autocrítics

Ben­vol­guts lec­tors, a hores d’ara, juny de 2019, ja només ens man­quen sis mesos per cele­brar els deu anys de l’ano­me­nat “procés català”, amb aque­lla mítica mani­fes­tació de juliol de 2010 després de la històrica estafa –política i jurídica– de la “macro­re­ta­llada” de l’Esta­tut del 2006, que havia estat votat pel Par­la­ment de Cata­lu­nya, el Congrés dels Dipu­tats i refe­ren­dat pel poble català. Doncs bé, després de nou anys i sis mesos, la cosa està molt atu­rada, el futur no pinta gens bé per a Cata­lu­nya i penso que ha arri­bat l’hora de debò per començar a ser autocrítics i per ana­lit­zar amb pro­fun­di­tat les cau­ses d’aquest estan­ca­ment. D’aquesta manera, una bona fórmula per “psi­co­a­na­lit­zar” el que passa amb Cata­lu­nya i els cata­lans i el seu entorn polític i mediàtic espa­nyol i, sobre­tot, euro­peu seria a través de les refle­xi­ons del pen­sa­ment i l’obra del peri­o­dista francès, cor­res­pon­sal a Brus­sel·les del diari Libération, d’ençà de 1990, i recent­ment premi Ernest Udina, Jean Qua­tre­mer.

Qui és real­ment Jean Qua­tre­mer? Quins ense­nya­ments es poden extreure d’aquest gran conei­xe­dor de la gran “super­com­plexa superes­truc­tura” ano­me­nada Unió Euro­pea? Perquè cal asse­nya­lar que una de les cau­ses més impor­tants d’aquest estan­ca­ment “pro­ces­sista”, a banda de l’excés de cofo­isme i de sim­plisme dels cata­lans en relació amb la inde­pendència, és el gran des­co­nei­xe­ment del poble català i els nos­tres diri­gents polítics de la UE. Crec que seria molt bo i alliçona­dor que escoltéssim vídeos, llegíssim arti­cles i algun lli­bre, pre­fe­rent­ment en la llen­gua de Molière, de Jean Qua­tre­mer. Les fra­ses següents, de l’autor: “La UE és l’Europa dels estats i no hi ha cap ras­tre del fede­ra­lisme promès”; “Cata­lu­nya és l’angle mort de la cons­trucció euro­pea”, o “el coratge no és una de les vir­tuts de les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees”, serien d’una forma molt sintètica el “vademècum” de Jean Qua­tre­mer, la qual cosa ens pot ser molt útil per redreçar el rumb de la política i la ide­o­lo­gia cata­lana. Hem comès molts errors, sobre­tot l’any 2017, però no hi ha dubte que ha estat pel des­co­nei­xe­ment de la UE on ens hem enca­llat i tenim un futur força incert. Pot­ser els nos­tres diri­gents no ens van adver­tir prou que la UE no mou­ria ni un dit per una Cata­lu­nya sobi­rana ni, sobre­tot –parau­les tex­tu­als de Jean Qua­tre­mer–, que seria abso­lu­ta­ment impos­si­ble cons­truir, fer la inde­pendència cata­lana con­tra el parer de França i Ale­ma­nya. Pot­ser no és tan foras­se­nyada la pro­posta que, com a pas previ a la lli­ber­tat naci­o­nal, Cata­lu­nya esde­vingués un pro­tec­to­rat fran­co­a­le­many.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.