Opinió

Keep calm

‘Omertà’

En la justificació fundacional de qualsevol organització estatal o paraestatal prèvia al sistema democràtic hi ha la protecció dels súbdits

Al llarg d’aquesta set­mana el diari Público ha anat des­ve­lant diver­ses infor­ma­ci­ons segons les quals el CNI hau­ria estat al cor­rent, fins poques hores abans dels fets, de tots els movi­ments dels ter­ro­ris­tes que van atemp­tar a Bar­ce­lona l’agost del 2017. Les reve­la­ci­ons són de tal gra­ve­tat que en qual­se­vol democràcia supo­sa­rien un ter­ra­bas­tall: veuríem man­da­ta­ris dema­nant perdó, caps rodant en les ins­ti­tu­ci­ons esta­tals i por­ta­des amb exi­gents titu­lars acu­sa­to­ris. Recor­dem que en la jus­ti­fi­cació fun­da­ci­o­nal de qual­se­vol orga­nit­zació esta­tal o para­es­ta­tal prèvia al sis­tema democràtic hi ha la pro­tecció dels súbdits: s’accepta la sub­missió a uns gover­nants i unes nor­mes a canvi de la segu­re­tat i la defensa. És per això que aquesta negligència –si és que en podem dir així– és d’espe­cial trans­cendència. Fins ara, els prin­ci­pals par­tits esta­tals han vetat qual­se­vol inves­ti­gació sobre l’imam de Ripoll al Congrés dels Dipu­tats, men­tre que l’exse­cre­tari d’estat de Segu­re­tat s’ha dedi­cat a fer l’orni, cul­pant-ne els Mos­sos, sense assu­mir cap res­pon­sa­bi­li­tat en els fets. Aquesta mateixa set­mana també hem vist com els prin­ci­pals dia­ris de tirada espa­nyola apar­ta­ven la ver­go­nyant notícia de les seves por­ta­des, esqui­vant el debat públic sobre l’afer, en una mena d’omertà incon­ce­bi­ble pels estàndards occi­den­tals. L’interès inu­si­tat de tants actors dife­rents per donar-hi car­pe­tada abans que escla­rir-ne els detalls aboca, irre­me­ia­ble­ment, a mal­pen­sar. En el millor dels casos estem veient com els pala­dins del sis­tema esta­rien desa­te­nent les seves obli­ga­ci­ons fis­ca­lit­za­do­res per tapar-se les ver­go­nyes els uns als altres. En el pit­jor, recor­dant el con­text en el qual es va pro­duir l’atemp­tat i les imme­di­a­tes decla­ra­ci­ons públi­ques d’alguns minis­tres que ins­ta­ven a obli­dar-se del referèndum, hi podem ima­gi­nar l’intent d’uti­lit­zació amb fina­li­tats polítiques de la sal­vat­jada d’uns fanàtics con­tra la població civil. Això dar­rer no seria pas el pri­mer cop que passa de l’any 2000 ençà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.