De reüll
Rens morts a l’Àrtic
L’existència dels rens perilla a l’Àrtic. Dos-cents exemplars han mort a l’arxipèlag noruec de les Svalbard a causa del xoc climàtic, que, en aquelles latituds, avança el doble de ràpid que a la resta del planeta. Els rens sempre han sobreviscut a les glaçades gràcies a la vegetació que trobaven enmig de la neu. Però l’escalfament global supera des de fa temps la capacitat d’adaptació dels animals i l’ecosistema polar trontolla. El desgavell és a tocar. Les altes temperatures de l’hivern passat van generar fortes pluges, que van provocar la congelació del sòl, on es va fer una capa de gel dur. Com a conseqüència, els rens no tenien on gratar amb les peülles una mica de verd.
Tampoc hi ajuda que els focs arrasin aquest estiu les terres àrtiques. Atiats per les tempestes elèctriques i els forts vents, els incendis són habituals per aquesta època al casquet polar, però la dimensió dels d’enguany fa que se’n pugui veure el fum des de l’espai. Tot plegat ha generat 50 milions de tones de diòxid de carboni, matèria de primera per a l’escalfament global en un món que, el 29 de juliol, ja havia consumit el llindar ecològic de tot l’any.
Vivim de rèdits inexistents. La Terra no té temps de regenerar-se. Cal que aturem –o reduïm de manera dràstica– les causes de l’emergència climàtica. Vivim la fi del planeta en temps real i ens pensem que passa en un món paral·lel. Però no.
Per cert, on van de vacances?