MEDI AMBIENT
Ecologistes de Catalunya consideren l’Agència de la Natura un “frau ambiental”
Ecologistes de Catalunya acusa la Generalitat de cometre un “frau ambiental i democràtic” en voler aprovar definitivament l’Agència Catalana de la Natura (ANACAT) amb una “perversió del seu objectiu fonamental”. Segons informa ACN, consideren que la proposta de decret llei del departament de Territori “introdueix canvis contra natura pactats amb el sector primari que alteren la composició de l’òrgan de govern de l’ANACAT i del seu règim de funcionament”, cosa que, segons afirmen, “perverteix l’esperit de la llei que li dona empara”.
Per aquest motiu, reclamen la retirada de la proposta de decret llei per “garantir l’aplicació dels principis de seguretat jurídica, proporcionalitat i respecte a la voluntat democràtica del Parlament”.
La federació ecologista considera que és “preferible” renunciar a la creació de l’agència que “fer-ho amb una estructura i funcionalitat adulterada i desvirtuada” per “interessos i pressions amb un clar perjudici dels objectius de protecció ambiental”.
Concretament, Ecologistes de Catalunya critica que la proposta de composició dels òrgans de govern “no té res a veure amb la que ara es presenta”, en la qual “es modifiquen els criteris aprovats fins ara”, inclosos els estatuts de participació i transparència. Argumenten que “aquest canvi és totalment inacceptable” perquè “vol alterar la representativitat dels diferents sectors que la conformen”.
També defensen que “resulta del tot inadmissible que, per mitjà d’un decret llei, es pretengui imposar en els òrgans de govern una majoria de representants del sector que reiteradament han mantingut posicions que han obstaculitzat avançar” en la construcció de la mateixa agència. Es tracta de sectors, indiquen, que “sovint s’han manifestat reticents a aplicar les accions de preservació de la biodiversitat i dels processos naturals” dels ecosistemes.
Defensen que el que cal és aprovar l’ANACAT seguint els criteris fixats en la llei de creació de l’Agència del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya per tal que sigui una agència per “protegir, planificar, restaurar, millorar i estudiar el medi natural de Catalunya”.