Opinió

Tribuna

Europa

“Criticar Europa està mal vist, essent com és per a molts de nosaltres la darrera esperança per a la regeneració de la democràcia, però hi ha una llista de coses clarament millorables en una Europa que sigui més rellevant per a les nostres vides.

Quel­com no fun­ci­ona a Europa, i ens ho hem de fer mirar. Ho dic des de l’expec­ta­tiva meva de l’euro­pe­isme Jac­ques Delors, avui defi­ni­ti­va­ment molt mal­mesa, i sense ànims entre­guis­tes a les for­ces esta­tals que avui manen a la Unió Euro­pea. Obviaré la part política de català empre­nyat, entorn de la pre­ser­vació dels nos­tres drets que esperàvem de les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees, per a limi­tar-me a comen­tar dos aspec­tes econòmics de prou sig­ni­fi­cació.

Europa com a àrea de lliure comerç acu­mula avui les xifres més ele­va­des de superàvits comer­ci­als (més que la Xina!): 400.000 mili­ons d’euros és el seu saldo de la balança cor­rent de l’euro­zona envers la resta del món. I els exce­dents que això genera no es retor­nen a l’eco­no­mia, amb taxes d’estalvi clara­ment per sobre de la inversió a l’àrea, tot i les fra­gi­li­tats d’alguns dels països que la inte­gren. La crítica més forta a la paràlisi se l’emporta Ale­ma­nya, que tot i poder, no actua de loco­mo­tora ni en el seu propi país (pot­ser per la por genètica ale­ma­nya a la inflació). Àdhuc manté en aquesta situ­ació superàvits fis­cals amb tipus d’interès nega­tius pel seu deute sobirà (hom paga per a poder subs­criure deute ale­many!) mal­grat les seves pale­ses neces­si­tats d’infra­es­truc­tura.

El des­a­pa­re­lla­ment d’interes­sos dels països que van bé res­pecte dels que s’ho pas­sen mala­ment, per exem­ple Itàlia, és abis­mal. Sal­vini es pot con­si­de­rar així un resul­tat de la política euro­pea, d’una Europa que ha dei­xat que des de l’entrada de l’euro Itàlia empit­jori (i no millori –Espa­nya ho ha fet un 15%–) la seva renda per càpita real. Quin italià es pot sen­tir a gust de pertànyer a Europa amb aquest regis­tre? Es con­tra­posa a tot això un Par­la­ment mamotrètic, dis­tant, cemen­tiri/men­ja­dora de molts polítics que no se’ls conei­xerà en tota la legis­la­tura per les seves con­tri­bu­ci­ons. Dipu­tats que pul·lula­ran amb bons sous per Brus­sel·les (estic pen­sant en alguns euro­di­pu­tats illencs que conec) en un Par­la­ment que haurà d’espe­rar llar­gues reu­ni­ons de fi de set­mana, de caps d’estat o res­pon­sa­bles d’eco­no­mia, per a fer mar­tin­ga­les i resol­dre els embus­sos que ells matei­xos creen amb la seva manca d’acció, per a poder tirar enda­vant un estat de coses incom­pren­si­bles per a molts ciu­ta­dans.

A la vegada, el Banc Cen­tral Euro­peu, braç armat de la política monetària, es troba lli­gat a un objec­tiu de inflació més que dis­cu­ti­ble i allu­nyat de la pos­si­bi­li­tat de pren­dre en con­si­de­ració l’eco­no­mia real. I tot el quan­ti­ta­tive easing o res­tricció monetària laxa que ha prac­ti­cat, la banca con­ti­nua a la seva, sense tras­lla­dar a l’eco­no­mia real la ingent massa monetària que el BCE posa a dis­po­sició. La dar­rera xifra que conec (d’abril d’aquest any) és escan­da­losa, amb unes enti­tats finan­ce­res que a l’euro­zona acu­mu­len un excés de fons, retin­guts al seu nom i faci­li­tats pel BCE, d’1,9 mili­ons de mili­ons d’euros (Espa­nya 110.000 mili­ons d’euros) per sobre dels fons reque­rits pel propi meca­nisme de faci­li­tat, tot i la pena­lit­zació vigent (retri­bució nega­tiva, és a dir, pagar per a man­te­nir aquells dipòsits1) del 0,4%.

De manera que, pel que comen­tem, no sem­bla que els països amb tants alts superàvits cre­guin en un pro­jecte euro­peu com­par­tit –ni el com­por­ta­ment d’alguns dels països els fan pos­si­ble­ment merei­xe­dors–. I les enti­tats bancàries al si de cada país es veuen atra­pa­des en una baixa ren­di­bi­li­tat, tot i aquell excés de liqui­di­tat, per la manca de con­fiança en les seves pròpies eco­no­mies.

Suposo que cri­ti­car Europa està mal vist, essent com és per a molts de nosal­tres la dar­rera espe­rança per a la rege­ne­ració de la democràcia. Aquest clam vol, però, vèncer el cofo­isme d’alguns pels nous equi­li­bris a les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees asso­lits a toc de cam­pana, i fer palesa la llista de coses clara­ment millo­ra­bles en una Europa que sigui més relle­vant per a les nos­tres vides.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.